ОКУПИРАНЕ ТЕРИТОРИЈЕ: Чеси истакли своју националну заставу на српској барикади у Косовској Митровици


ОКУПИРАНЕ ТЕРИТОРИЈЕ: Чеси истакли своју националну заставу на српској барикади у Косовској Митровици

Поводом студентске летње школе, у организацији Универзитетског центра у Косовској Митровици у овај град се окупило неколико стотина младих људи готово из целог света. У тој маси једна група се издвојила својом свесношћу о ситуацији у којој се налази српски народ и то отворено показала. Реч је о студентима из Чешке.

26.07.2013. СРПСКЕ БАРИКАДЕ, за ФБР приредила Биљана Диковић

Чешка застава на барикадама док се кроз њу назиру обриси главног моста преко Ибра у Косовској Митровици

Чешка застава на барикадама док се кроз њу назиру обриси
главног моста преко Ибра у Косовској Митровици

Неко ће сигурно рећи да је то “само застава”, “групица младих” или како већ називамо оне који нас подржавају а да ми то не умемо да ценимо. Срби на Косову и Метохији умеју да цене ама баш сваки гест, када је искрен.

Један нови детаљ у прилично једноличној слици на, већ три године уназад постављеним, српским барикадама на главном мосту у Косовској Митровици готово свима привлачи пажњу.

Припадници овдашње Цивилне заштите нису одмах знали ко сам па су били прилично затворени “не знамо ништа о томе, нисмо видели пре”. А у тону се осећала јака потреба за заштитом овог новог детаља и учесника приче. Један од млађих људи схватио је да може да буде отворенији. Ни сам није знао детаље али је испричао оно што зна.

 “Чешки студенти, учесници скупа организованог у овом граду, дошли су до барикада и питали да ли могу да поставе своју заставе крај српских и руских” коју су, полазећи на Косово и Метохију, понели баш са том намером.

“Наши су им дозволили да то ураде и сада је чувамо” каже овај млади припадник Цивилне заштите. Тада су се, још увек ограничено а све са циљем да заштите ове младе студенте од евентуалних последица ако процури у медије ко се усудио на овај здраворазумни политичко-хумани гест, у причу укључили и остали. Заступљеност истих боја као  не српској застави додатно је чини дражом. Углавном, свима је јако драго да има људи и из те Европе који разумеју нашу муку. Застава је безбедна и једина опасност јој прети од временских услова као и свим осталим заставама на том месту.

Без обзира на крупне и неповољне политичке одлуке Чешке владе према Косову, Срби знају да народ није исто што и његова влада која то ради под притиском. То је врло лако разумети, посебно сада када је у српској влади све ово што јесте. Народ је искрен, отворен и не може да има интересе каквима се воде владе и политичари у својим одлукама. Много је Чеха који су Србе све време подржавали па и данас то раде чак много смелије и активније него многи Срби којих се то директо тиче. Баш попут удружења “Пријатељи Срба на Косову” (за које не знамо да ли су у било каквој вези са овом причом).

Посебна важност овог дела јесте у томе што је ово једина застава постављена на барикадама коју су са том намером донели људи из једне државе и сами је поставили у знак одлучне подршке српском народу у борби за земљу, живот, слободу.

Још фотографија:

[wzslider]

Припремио:
Иван Максимовић,
Косовска Митровица,
СРБИЈА.

Advertisements

2 comments

  • ЗДРАВКО КУПРЕШАК

    ХВАЛА БРАЋИ ЧЕСИМА!!!

    Like

  • Ustvari,sve se ove manje drzave i brane na Kosovu i Metohiji.Znamo sta globalizam zeli….da zbrishe nacionalne drzave,a Chesi su pametan narod i nisu dosli onako dole,nego da se zajedno sa Srbima bore protiv globalistickog zla….Dogodine u Prizrenu!…http://zlj13051967.wordpress.com/

    Like

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s