НАОПАКА ПОЛИТИКА: Николић тик уз Јахјагу на Брду код Крања


НАОПАКА ПОЛИТИКА: Николић тик уз Јахјагу на Брду код Крања

Председник и остали званичници Србије и даље једно причају друго раде: све по бриселском списку испуњавају (а то је списак жеља Тачија, САД, ЕУ и осталих непријатеља Србије) а гласно изговарају како се “никад неће одрећи Косова”… Ова наопака политика Србије улази у завршну фазу – приказивање “добросуседских односа Србије и Косове” – тако је председник Николић на брду код Крања, у Словенији, тик уз Јахјагу, представницу квазидржаве “Косове” – ДА НИЈЕ СТРАШНО И НАОПАКО, БИЛО БИ СМЕШНО…
Исто као и “категорична” изјава Томислава Николића (чија је Влада и премијер потписала бриселски папир капитулације и предаје Косова и Метохије са народом србским који неће у ЕУ и у Тачијев казамат, са свим духовним и рудним богатствима), коју су пренеле агенције, јер исти параф: предаје територију Србије, све надлежности над њом и народом, као и право да “Косове” тражи чланство у ЕУ и УН…
Уместо тог потписа који је намакао омчу око врата народу који се 14 година бори да живи под страном окупацијом, под Тачијевим и терором србске однарођене власти, требало је само тражити да се поштује међународно признат документ Резолуција Савета Безбедности Уједнињених нација 1244 од свих који имају било какве везе са Косовом и Метохијом.
Уместо тога, ваљда се надају да има довољан број оваца које ће ово да схвате онако како је речено, председник даје следећу изјаву:

“Србија ће и у будућности Косово видети као суштинску аутономију и спремна је да још неке надлежности препусти Приштини, али никада неће бити спремна да призна независност или потпише било какав споразум који би омогућио Косову да буде чланица УН”, категоричан је председник Србије Томислав Николић.

26.07.2013. СРБИ НА ОКУП инфо, ВЕСТИ, за ФБР уредник Биљана Диковић

konferencija-lidera-balkana

Управо овако – разговараћемо, договараћемо се, они ће да тврде да је то држава, ми их гледамо као суштинску аутономију. Спремни смо још много тога да препустимо Приштини, али негде ћемо морати да станемо и да видимо шта смо урадили, да ли нам грађани живе боље и да ли је оно што смо одвојили Приштини као своје надлежности и што ћемо им дати уставним законом довољно или није, рекао је Николић  новинарима на Брду код Крања, одговарајући на питање како види будућност односа Србије и Косова.

– У свим разговорима са представницима ЕУ, Београд тражи да Брисел не поставља услове признавања независности или било какав споразум којим би се Косову признало право да буде, на пример, чланица УН. Србија то једноставно не може, и не знам која држава у свету би могла, додао је Николић.

На питање да ли има проблем што и председница тзв. Косова Атифете Јахјага присуствује скупу, председник је рекао да “нема право да има свој проблем”, јер су се Београд и Приштина договорили да Приштина учествује на регионалним скуповима.

– Видели сте и сами да није било представљања. Ја сам ту да испуњавам оно што Србија одлучи и о чему се Србија договори, то је народна скупштина усвојила. Моје је било да овде учествујем како овај скуп не би прошао без Србије, рекао је Николић.

“Што смо гори од других?!”

Председник Србије поручио је да регион има заједнички интерес да сарађује и убрза процес евроинтеграција и нагласио да Србија није “гора од других” и да заслужује да буде део европског друштва.

Николић је рекао да састанак лидера региона, свако има свој интерес – Србија, уз Хрватску и Словенију, да што пре постане чланица ЕУ.

Говорећи о евроинтеграцијама, председник Србије је рекао да се не бори да Србија буде у ЕУ да би нам неко “као пред црквом давао новац”, већ да би, када дође време за процену, било оцењено да је држава заиста уређена на начин на који су то учинили Немци или Словенци.

“Европа мора да се проширује, не може да остане у границама у којима је сад и да каже: ‘Ево само нам је још недостајала Хрватска’. А што не недостаје Србија, а што не недостаје Црна Гора или Македонија? Што смо гори од других”, упитао је Николић и додао да проширење не значи да неко “баца новац”, већ да је то знак да је још једна држава постала толико вредна да може да буде у том друштву, да је уредила свој правни и економски систем, међуљудске односе, односе према мањинама, уставни поредак, борбу против криминала.

“Наше Брдо и наши Бриони”

Николић је, на коференцији за новинаре за коју је владало огромно интересовање медија из региона, али и великих светских агенција, испричао анегдоту са пленарне сесије којом је описао напредак постигнут у регионалној сарадњи и помирењу:

“Ова иницијатива је добар знак и већ је заказан следећи састанак у Хрватској на Брионима. Ја сам се нашалио и рекао први је био на ‘нашем Брду’, следећи је на ‘нашим Брионима’, тако да можете да видите са колико шале говоримо о нечему што би нас у прошлости натерало да се тучемо и да се свађамо”, рекао је Николић.

***

И док Николић даје “категоричне изјаве” и правда се како се “нису представљали” као председници држава Балкана, други су овај сусрет наравно искористили за договоре “међудржавне”:

Договор око границе Црне Горе и тзв. “Косове” до краја године

*Министри иностраних послова Косова и Црне Горе Енвер Хоџај и Игор Лукшић сагласили су се да ће се, како се наводи у саопштењу, “демаркација границе” између Косова и Црне Горе окончати до краја године,* јавила је Бета.

И званичне изјаве из тзв. “Министарства иностраних послова Косова” показују да је сусрет био “успешан”:
“Хоџај је током разговора са Лукшићем изразио вољу и спремност Владе Косова за продубљивање сарадње у многим областима, с посебним акцентом на могућност остваривања неких заједничких пројеката у области инфраструктуре, транспорта и трговине”…

И министар Лукшић је изразио спремност Владе његове земље за даље продубљивање сарадње са Косовом у многим областима. Лукшић и Хоџај разговарали су на Брду код Крања, у Словенији, где се одржава “састанак председника земаља Западног Балкана”.

Advertisements

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s