Др Небојша Кузмановић: ИМПЕРИЈА И СЛОБОДА

ИМПЕРИЈА И СЛОБОДА

Џулијан Асанж – борац против тоталитаризма

Др Небојша Кузмановић

асанж и сноуден 

              Оснивач организације ”Викиликс” Аустралијанац Џулијан Асанж, пре нешто више од годину дана шокирао је цео свет када је, са својим сарадницима, открио и обзнанио на хиљаде и хиљаде дипломатских белешки и информација које су скриване од сопствених грађана  у многим државама, почевши од САД-а, па надаље. Разоткривање тајни и начина владања људима највише је погодиле западне земље које се хвале људским правима и слободама грађана, па чак та права и слободе и извозе у такозване тоталитарне земље. Тај извоз људских права и слобода се у пракси углавном спроводи уз помоћ тенкова и пушака М-16. И онда су Асанж и његови храбри момци разбили мит о добром и слободољубивом западу и тоталитарном и злом истоку и југу света. И показали да су многе светске владе огрезле у тајновитости и нетранспарентности. Асанж је на светло дана изнео многе информације које су владе најмоћнијих  држава света скривале од својих грађана. И уместо да због тога добије ”Пулицерову”, или чак ”Нобелову” награду, те владе су пожелеле да га ућуткају и стрпају у затвор. Међутим Џулијан Асанж и ”Викиликс” се нису ни предали, ни уплашили, већ су наставили борбу за истину и слободу.

                  На овај начин ”Викиликс” је демонстрирао моћ модерних информационих технологија. Затим и чињеницу да се информације увек и у сваком систему, ма колико се он називао демократским и слободним или отвореним друштвом, увек крију од оних у чије се име влада и на крају – Асанж и његова екипа су показали да су они који се највише хвале да су слободна и отворена друштва; они који највише промовишу људска права углавном највећи кршиоци тих права; и на тај начин  тоталитаристи.

     Јер када се открије да се приликом владања западне владе користе тоталитарним методама, тек тада те владе покажу своје право лице. И постану нетолерантни, осветољубиви и у крајњем случају желе да по сваку цену ућуткају све оне који разоткривају њихове тајне.

                 Стицајем околности, месец август 2012. године провео сам у Лондону. Разлог посете био је уобичајен – посета кумовима и пријатељима, обилазак олимпијских борилишта, музеја, галерија, фестивала и свега онога што је наш човек жељан да види. Међутим, тако је то било све до 16. августа 2012. године и дана ”Д”.

                 Наиме, тог дана сам имао прилику да присуствујем историјском догађају. Трке феноменаланог и откаченог Усеина Болта на Олимпијском стадиону биле су прелеп доживљај и оне су већ део историје. Међутим тог дана се у Лондону почео одигравати догађај који поново мења ток предвиђене плутократске историје. Наравно, ми обични људи, обасути лавинама догађаја, таласима информација и огромном количином сваковрсних технологија, престали смо да примећујемо да смо опхрвани истим проблемима и мукама којима су били и наши очеви, дедови и сви преци. Када то кажем не мислим само на нас Србе и остале грађане Србије, него на човека у онтолошком смислу речи.  Дакле, у мору мука и проблема  с једне стране за већину људи,  и обиљу забаве  и опсена за лаковерне, спроведену путем оне старе римске методе ”Хлеба и игара”, ми ни не примећујемо да је Слобода човекова, поново, не само суштински угрожена, већ да је она пред умирањем.

                 И то замислите где? Па у исходишту и огњишту парламентаризма. На месту где је пре хиљаду година написана легендарна ”Магна карта”, на једно два километра од поноса западноеврпског симбола демократије и парламентаризма. Дакле, поред Вестминстер палате – Британског парламента налази се леп део града у коме нам се поново догађа историја. Дакле, недалеко од Дома лордова и Дома грађана налази се амбасада Еквадора у коју се од прогона западних демократа сакрио Џулијан Асанж, само зато што је изнео скривене истине. Он је тамо већ неколико месеци, а тог 16. августа је добио политички азил од једне за нас езотичне и по западним критеријумима неслободне замље. И уместо да то смири ситуацију, ствари су постале још вруће. Наиме, влада њеног величанства је послала своје полицајце да ухапсе Асанжа и изруче га Шведској, те да тако прекрше свето правило у дипломатији – од кад је света и века, правило о екстериторијалности и неповредивости дипломатских представништава. Међутим, на стотине новинара и око  педесет људи, међу којима је највише било младих, а међу њима и неколико нас из Србије, стало је својим телима у одбрану амбасаде Еквадора и Џулијана Асанжа – односно темељних  принципа слободе говора и изражавања.

           Међу педесетак грађана већину су чинили ”Анонимуси”, али и новинари који су својим телима и камерама бранили темељене принципе слободе – од којих је говор један о најважнији. Ми имамо екслузивну прилику да објавимо фотографије управо са тог првог дана када је отпочела одбрана слободе говора и новинарских слобода. Тог дана је Асанж изашао на балкон еквадорсеке амбасаде и, поред осталог, изјавио:

 – ”Овде сам данас, јер ја не могу да будем ту доле са вама” – и захвалио се народу и председнику Еквадора на политичком азилу, истичући да се увек борио за правду. – Ако вам ико икада каже да је бесмислено бранити вредности за које се ми залажемо, подсетите их на ноћи испред амбасаде у Лондону.” Оснивач ”Викиликса”, који се већ тада 61 дан крио у амбасади земље од које је у четвртак 16. августа добио азил, рекао је да је захваљујући храбрости окупљених и лидера Еквадора “Сунце обасјало другачији свет”. Поред тога, он је у десетминутном говору упозорио да Вашингтон ризикује да гурне свет у доба репресије новинарства. – Ако је „Викиликс“ у опасности, у опасности је и слобода изражавања и здравље свих наших друштава – рекао је Асанж.

           Да је Џулијан Асанж пророк види се и ових дана када Империја жели да ућутка још једног храброг момка – Данијела Сноудена који показује како нас амерички Велики брат шпијунира и колики су размери светске хипокризије. Све велике империје су пропадале оног тренутка када су почеле аргументом силе, а не силом аргумената да своје грађане убеђују у вредности живота које оне промовишу. Тако је било од увек: од старог Рима, преко папске инквизиторске и совјетске  па све до данашње америчке империје. И увек се све сводило не на питање економије, већ на питање слободе. Где нема слободе нема ни живота. Она је живот сам.

 

26.07.2013. ел.поштом аутор

 

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s