Проф. др Миодраг Зец: Србију појеле партије


Проф. др Миодраг Зец: Србију појеле партије

Професор економије др Миодраг Зец: Економију воде исти људи, зато нема резултата. Државну кућу морамо изнова да подигнемо. Трагичне грешке су почињене у образовању.

25.07.2013. Новости.рс, за ФБР приредила Биљана Диковић

eko-zec_620x0
СРБИЈИ не треба реконструкција Владе, већ потпуно нова конструкција државе. Нашу државну кућу морамо готово изнова да направимо, јер немамо безграничне ресурсе да санирамо огромне трошкове које овај систем изазива. А Србија умире на рате и на кредит. И тога наша власт мора да буде свесна.

Овим речима др Миодраг Зец, професор економије на Филозофском факултету у Београду, у разговору за „Новости“, оцењује стање у српском друштву и тренутна политичка надмудривања.

* Могу ли, онда, икакав помак донети најављене промене у Влади?

– Чини ми се да то питање више служи да се стабилизује стање у странкама, а не да се промени концепт и створи потпуно нова политика Србије у новом геостратешком окружењу. Несумњиво је да су ову владу до сада обележили нови контакт са Европом и тај фамозни датум и борба против корупције. Али по економском позиционирању државе није ништа урађено, нити може да буде урађено. Економију воде исти људи који су је водили последњу деценију.

* Како направити јефтину и просвећену државу?

– То подразумева политички модел који персонализује човека. Овде су партије појеле државу. Овде свако ко дође на власт се куне да је војник своје партије. Морамо да имамо посланички систем који препознаје човека, да човек добија изборе, јер човек је програм. И да имамо стотинак посланика у парламенту које све можемо прозвати именом и презименом, а не да имамо утисак да се сви крију иза неких партијских структура.

АДВОКАТСКИ ТИМ ЗА ИМОВИНУ

* КАКО може да се реши питање српске имовине на Косову?

 – Питања имовине, права и потраживања такође треба поставити пред светом, али кључна је још једна ствар. Треба створити јак адвокатски тим који ће пред међународним судом у Стразбуру бранити интересе породица које су остале на Косову. Ту мислим на сељаке, на црквену и државну имовину.

* Је ли уопште могуће да се у тим околностима подигне привреда?

– Стварамо систем у којем се не подразумева да неко треба да плаћа струју, порез, трошкове… Ако неко има велики бизнис и имовину, а има милијарде дугова које неће да плати, у следећој етапи ће му људи улазити у његове продавнице и узимати робу без плаћања. Треба кренути од две основне ствари: концепта државе и друштва и система образовања. А ту су трагичне грешке направљене. Није проблем овде што се неко противзаконито обогатио. То се може решити за шест месеци: затвориш га и одузмеш му имовину. Али, кад ви дате милион лажних диплома, када пустите амброзију у систем и порушите све вредности друштва, не можете то тако лако да искорените.

* Сматрате ли да је улазак у ЕУ једино решење за економске недаће?

– Српска Влада пала је у заблуду, а то је да се сматра да добро радиш ако те Запад много хвали. А заборавља се да је Запад и Милошевића много хвалио, па га је на крају ставио у Хаг. Запад је веома хвалио и Горбачова и његове реформе, да би га на крају понизио, па се издржава тако што ради као пи-ар менаџер једне фабрике торби. Западу није циљ да Чеда Јовановић призна Косово, а највише би им одговарало када би то могао да учини Шешељ.

* Мирите ли се са тезом да је Косово изгубљено?

– Ми смо Косово изгубили политички, територијално и етнички. Али могли бисмо да га задржимо културолошки, да свету предочимо нашу традицију и културу. Јер ако духовно изгубимо Косово, губимо много. Лако може да нам се деси трагедија да за 20 година Косово уђе у ЕУ са сликом Пећке патријаршије, као што је Хрватска ушла са Николом Теслом, а срушили су му кућу и споменик у Госпићу.

* Јесте ли задовољни борбом против корупције коју спроводи Влада?

– Корупција се третира као текућа појава која се персонализује. Није то тако лоше, али је проблем што је систем који смо створили природно стање за корупцију. Као што расту палме на Медитерану, тако расте и корупција у нашој земљи. Економска и политичка елита мора себи да постави питање зашто сви владари овде завршавају трагично? Није направљен систем овде да се може нормално „попети“ на власт и са ње нормално сићи. Погледајмо судбину Милошевића. Па Ђинђића. Од дизања у звезде до гурања у блато.

Advertisements

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s