Изјашњавају се као Роми да би добили индекс


Изјашњавају се као Роми да би добили индекс

КОМЕНТАР Биљана Ђоровић:
Није ми јасно због чега дозовљавамо дискриминицају Срба у Србији и како је могуће да Роми и азиланти имају права која ми немамо. Нека “цивилизована Еуропа” обезбеди та права својим Ромима у својим земљама а не у нашој. Али, сви наравно ћуте и???? Исто као са Шиптарима: направиш им универзитете, позоришта, све им обезбедиш а нарочито наталитет и ускоро: останеш без Србије. Савршен злочин, зар не. Који сами над собом извршавамо.
И сада ће лепо студирати… што им се не обезбеђује у “цивилизованој ЕУ” и то све по правима која Срби немају. И све то као и увек, Срби спроводе. Докле?????

25.07.2013. РТВ Војводина, за ФБР приредила Биљана Диковић

Илустрација РТВ

Илустрација РТВ

БЕОГРАД – Председник Националног савета Рома Витомир Михајловић упозорио је данас да се за упис на факултет све више неромских грађана, пре свега Срба, изјашњавају као Роми како би дошли до индекса у оквиру мера афирмативне акције.

“Ове године је на листи од око 200 Рома који су се уписали на факултет, сваки десети пре уписа био припадник другог народа, пре свега, већинског народа у Србији, да би се на упису изјаснили као Роми”, рекао је Махајловић Танјугу.

Од тих око 20 “Рома за једнократну употребу”, како их је Михајловић назвао, 90 одсто су Срби, а остало Мађари.

Ове године масовно

Он је рекао да је оваквих случајева било и раније, али спорадично. Међутим, ове године се “рупе у закону” за упис о трошку буџета користе масовно, у толикој мери да лажни Роми могу угрозити и меру афирмативне акције – бесплатно школовање, смештај у дому, стипендије, јер “истискују” Роме са листа за упис, рекао је он.

“То смо приметили кроз спискове из наших канцеларија, од педагошких асистената и свих оних који раде са Ромима и на основу дојава да један број људи користи ову могућност”, казао је Михајловић.

Он је подсетио да нема могућности да неко буде спречен да се упише на факултет, зато што се напрасно изјаснио као Ром.

“Устав и закон дозвољавају да се свако изјашњава и опредељује за националну припадност онако како то жели и не можемо да укључимо механизме да суспендујемо ове кандидате који су на неким факултетима истиснули Роме”, казао је председник Савета.

Ипак, он наводи да има начина да се заустави удар на мере за Роме, ако се докаже да су у питању злоупотребе.

“Ако приметимо да постоји злоупотреба, а јесте злоупотреба ако се кандидат раније није изјашњавао као Ром и ако то докажемо у поступку, можемо да покренемо кривичну пријаву против таквих људи”, рекао је Михајловић и навео да су у Савету о свему овоме тражили мишљење Заштитника грађана.

Квота два одсто

Истичући да се понекад злоупотребљава и право Рома на здравствену заштиту, јер Роми могу код лекара, иако немају здравствену књижицу, Михајловић је навео да су се ранијих година декани неких факултета понашали дискриминаторно према афирмативним мерама и акцијама Министарства просвете за ову мањинску националну заједницу.

“Конкретно, раније се дешавало да Медицински факултет у Крагујевцу, Медицински факутлет у Нишу, Факултет организационих наука у Београду, Архитектонски факултет у Београду нису хтели да приме припаднике ромске националне заједнице кроз афирмативне мере, рекао је он и нагласио да ове године таквих пропуста није било.

Због таквог понашања факултета, десило се да је у 2011. години око 120 студената Рома остало неуписано, рекао је он и навео да се Роми уписују у оквиру квоте од два одсто од укупног броја места на факултету, као и особе с хендикепом.

Михајловић је подсетио да је око 80 одсто Рома функционално  неписмено, само мали број њих завршава средњу школу, а још мање факултет.

Од 2003. године када је почела ова мера државе, 40 ученика и 60 студената Рома уписали су се у средње школе и на факултете, а ове године је индекс стекло 250 бруцоша ромске заједнице.

У Канцеларији за људска и мањинска права Танјугу је речено да се до сада нико није обратио канцеларији овим поводом.

“Канцеларија само добија списак ученика од Националног савета Рома и Канцеларије за инклузију Рома Војводине и прослеђује их Министарству просвете”, рекла је Славица Васић из Канцеларије.

Advertisements

3 comments

 • Svaka čast za ovu dosetku, ovo je odličan način da se borimo protiv diskriminacije kojoj smo mi većinski narod izloženi u sopstvenoj zemlji. I ja sam Rom, a ako treba i Gej, pa čak i Hrvat a ako mi zatreba dobar posao biću crnogorac. Koliko smo samo mi Srbi ugroženi u zemlji koja se zove Srbija, a sedimo i ćutimo, gundjamo u bradu i sa prijateljima ali ništa konkretno ne radimo da to zaustavimo.

  Like

  • Бата Животиња

   А шта ће ти посао, ако “постанеш” црногорац !?

   Like

 • Treba mi da bi od Srbije mogao da uzimam novac a da sedim na nekoj poziciji i da ništa ne radim, naravno i da filozofiram i veličam crnu goru!

  Like

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s