Трећи пут уништена спомен плоча за жртве усташких злочина на Пагу


 Трећи пут уништена спомен плоча за жртве усташких злочина на Пагу

На острву Паг, где су били логори Слана и Метајна, још једном је уништена спомен-плоча жртвама, поново постављена крајем јуна, када је била комеморација страдалим у комплексу усташких логора Јадовно, саопштило је данас Српско народно веће (СНВ).

24.07.2013. Јадовно,Вести, за ФБР приредила Биљана Диковић

ЈАМЕ ЈАДОВНО

То је трећи пут од почетка 1990-тих година да је спомен-плоча уништена и то недуго по постављању. Координација јеврејских општина, Удружење “Јадовно 1941”, Савез антифашистичких бораца и СНВ, поставили су 29. јуна спомен-плочу жртвама Слане и Метајне, деловима комплекса усташког концентрационог логора Јадовно на острву Пагу.

Плоча је уништена у ноћи између 18. и 19. јула.

Председник СНВ Милорад Пуповац и председник Координације јеврејских општина у Хрватској Огњен Краус осудили су у саопштењу уништење спомен-плоче и затражили да се починоци тог кривичног дела, као и претходних, нађу и казне.

“Недопустиво је да по трећи пут нема реакције надлежних органа, да нема реакције оних који су дужни да штите баштину и сећања на жртве Другог светског рата и на тековине антифашизма”, наводе у изјави Краус и Пуповац и упозоравају да је “невероватно да су представници народа, жртава и антифашисти усамљени у указивању на пораст ревизионизма у свим сферама друштва”.

Додаје се да “равнодушност према томе не само да вређа спомен на жртве него и отвара простор за фашистоидно понашање младих суграђана који своје одрастање прослављају певањем усташких песама на градским трговима престолнице или у подножју споменика у Јасеновцу”.

“Такве појаве у Хрватској данас не смеју да буду проблем искључиво представника мањинских група, већ би требало да буду и предмет интересовања хрватске државне политике”, оценили су Краус и Пуповац.

Спомен-плоча жртвама усташких логора на Пагу је први пут постављена 1975, а уништена је 1991. Обновљена је 2010. године, али је уништена после два дана.

Логоре смрти Госпић-Јадовно-Паг основале су власти тзв. Независне Државе Хрватске (НДХ), а логор је постојао од априла до августа 1941. године. У њему је убијено неколико десетина хиљада људи, углавном Срба и Јевреја.

Комеморација је први пут после 1990. одржана 2009. и присуствовао јој је тадашњи председник Хрватске Стјепан Месић. Пре две године на комеморацији је био и тадашњи председник Србије Борис Тадић.

***

ПРЕНОСИМО: Коме смета новопостављена плоча у Слани

Спомен плоча на мјесту усташког логора у ували Слана постављена 26.6.2010. – уништена три дана касније.

spomen ploca 2010

Само неколико дана требало је да плоча постављена у част за преко 8.000 жртава усташких логора Слана и Метајна, постављена 26. јуна ове године у ували Слана, буде нетрагом уклоњена. Починитељи, наравно непознати. Првобитна плоча постављена 1975. године нестала је почетком 90-их. Дуги низ година, осим рушевина логорских зграда није било знакова да је на том мјесту био један од логора смрти, што је увалу чинило једном од пожељних дестинација за купаче.

Српско народно вијеће и Удружење потомака и поштовалаца жртава комплекса усташког логора “Јадовно 1941” из Бањалуке покренули су почетком године иницијативу за обнову за коју су добили сугласност Министарства културе, под условом да се постави реплика плоче на истој локацији, истих димензија и садржаја.

Скрнављење споменика – хрватски спецификум

Градоначелник Новаље на чијем се подручју налази Слана, противио се садржају текста образлажући то “реториком која није сукладна данашњици”, тражећи да му се дефинира колико је то “на тисуће недужних људи”, али се касније сложио с постављањем.

Предсједник СНВ Милорад Пуповац најоштрије је осудио тај чин дивљаштва, а о томе је говорио и у Сабору. – Моја је дужност да се побуди интерес јавности и да створим атмосферу у којој ником неће сметати овакве спомен-плоче, рекао је и нагласио да је недопустиво да се такве ствари догађају и да би било срамотно ако би такво што остало без реагирања полиције, као и јавности.

– Нећу рећи да сам очекивао, али сам се прибојавао да би се тако нешто могло догодити, говори предсједник бањалучког удружења Душан Басташић.

– Чињеница да је скуп обиљежавања Дана сјећања на жртве Јадовног био пријављен и да је ту био и предсједник Иво Јосиповић који се поклонио жртвама улијевала нам је наду да се то ипак неће догодити. О томе не могу ништа друго рећи него да је то наставак континуитета затирања истине о Јадовном и покушавања скривања оног што се тамо догодило. Узалудан је то посао јер ће се истина открити, колико год се скрива.

Басташић од надлежних органа очекује да нађу тко је оскрнавио знамење истине и сјећања у једном регистрираном спомен подручју јер је то, осим у Хрватској, заиста велика ријеткост. – Нисам чуо да се нешто слично негђе скоро догодило осим с привременом нестанком табле на улазу у Аушвиц.

Басташићу смета и што су се неки медији расписали о такозваном инциденту на Јадовном. – Касније се на њихову срамоту испоставило да је ђевојка незаконито приведена и да јој је онемогућено присуство вјерском обреду због чега је и дошла на Јадовно, а након тога и кажњена због нечега за што није смјела бити кажњена, а то је ношење званичних обиљежја Србије. Није имала никакву четничку кокарду већ званични грб Србије на традиционалној српској капи. Не знам да ли би се ишта догодило неком ко би дошао с тиролским шеширом и аустријским грбом на њему, каже Басташић.
Велика срамота за наше друштво

– Интересантно је да медији у Хрватској ћуте о нестанку плоче, па се стиче дојам да су малтене склони онима који су извршили скрнављење. Необјављивање вијести која је сигурно болна по хрватску јавност буди сумњу у демократичност и објективност неких хрватских медија.

На вијест о нестанку спомен плоче реагирала је и предсједница САБА Весна Чулиновић Константиновић. – Уклањањем спомен плоче опет нетко лијечи своје комплексе и настоји скривати и мијењати истину о повијесним догађајима. Истина је само једна, па колико год то некоме сметало. Чињеница да је до сада уништено или оштећено на хиљаде споменика и спомен-плоча јасно говори о ефикасности полиције и нашег правног сустава.

Весна Чулиновић Константиновић сматра да би полиција требала обилазити подручја споменика која су осим на мети вандала и оних који покушавају искривљавати хисторију, и на мети скупљача секундарних сировина.

– Сваки уништени споменик или спомен плоча велика је срамота за наше друштво јер се ту, осим о нецивилизацијском обрачуну с онима који другачије мисле ради и у уништавању умјетничких ђела што је свакако велика већина споменика НОБ. Коначно, обнова уништених споменика иде из џепова свих нас, што је додатни разлог да се нађу починитељи и спријече слична неђела.

Подсјећања ради, плоча из Слане није једино обновљено спомен обиљежје које је уништено. Тако је уз присуство тадашњег предсједника Стипе Месића на костурницу испред Бакићевог споменика на Петровој гори постављен мраморни поклопац с натписом који је након неког времена поломљен и уклоњен.

Ненад Јовановић

 

SRPSKO NARODNO VIJEĆE

***

БРИСАЊЕ ТРАГОВА ХРВАТСКЕ МРАЧНЕ ПРОШЛОСТИ

Предсједник Удружења „Јадовно 1941.“ Душан Басташић изјавио је да се поновним уништавањем Спомен-плоче жртвама усташких логора Слана и Метајна на острву Пагу наставља брисање трагова и сјећања на хрватску мрачну прошлост из времена Другог свјетског рата. “Када би они који су уништили једини споменик  жртвama усташког злочина на Пагу 1941.  били пронађени и процесуирани, онда би се могло говорити о неодговорним појединцима задојеним усташком идеологијом. Овако, локалне власти, али и оне на жупанијском и републичком нивоу, које не само да не чине ништа да се кривци пронађу, него не обнављају ово знамење, постају сарадници у злочину“, рекао је Басташић за Срну.

Он је додао да је уништавање овог споменика очекивано, пошто је хрватска полиција морала чувати новопостављену спомен плочу два дана, до комеморације у ували Слана. Не улазећи у то да ли је нова чланица ЕУ правна насљедница Независне Државе Хрватске /НДХ/ или није, Басташић каже да је чињеница  да се на њеној  територији налазе мјеста злочина и да тијела жртава и данас леже у отвореним крашким јамама и камењару острва Пага. “Припаднике хрватских оружаних формација, које су у протеклом рату уништиле више од  3.000 споменика антифашистичкој борби и цивилним жртвама рата, хрватски предсједник Иво Јосиповић назива настављачима антифашистичке борбе из Другог свјетског рата“, истиче Басташић.
Он подсјећа да је хрватски предсједник  Јосиповић обећао 2010. године  на Јадовну да ће сви споменици бити обновљени. “Међутим,  тај процес  је увредљиво спор,  а видимо да се и оно што се обнови, поново руши“, каже Басташић.Он је навео да је Њемачка  након рата прошла процес денацификације и још увијек чини много на пољу меморијализације и културе сјећања на тај мрачни период своје историје. „У Хрватској, осим декларативно, тај процес није ни почео, него се, напротив, рехабилитује усташки покрет, а идеолозима усташке идеје подижу споменици широм Хрватске“, рекао је Басташић. Спомен-плоча жртвама усташких логора Слана и Метајна на острву Пагу, који су дио комплекса Јадовно, уништена је трећи пут од када је постављена, саопштено је  из Српског народног вијећа /СНВ/.Спомен-плоча уништена је у ноћи између четвртка и петка, 18. и 19. јула, након што су је 29. јуна поставили Координација јеврејских општина, Удружење “Јадовно 1941.”, Савез антифашистичких бораца и Српско народно вијеће.
СНВ захтијева да починиоци овог кривичног дијела, као и оних претходних, буду пронађени и процесуирани у складу са законима и хрватским Уставом. Плоча жртвама усташких логора на острву Пагу први пут је постављена 1975. године, а уништена је 1991, обновљена је 2010. и само два дана касније опет је уништена.

Логор Слана на острву Пагу био је намијењен за мушкарце, а Метајна за жене и дјецу. У њих су у највећем броју допремани заточеници из радног логора Овчара, недалеко од Госпића. На основу италијанских докумената и свједочења преживјелих утврђено је да је веома велики број људи уморен и бачен у море већ у пашком каналу, на путу до Пага. Животни изгледи затвореника и затвореница мјерени су незамисливом мржњом, усташким хировитим мучењима, силовањима и планским погубљењима. Посљедњи логораши Слане били су први заточеници и градитељи логора Јасеновац. Неки истраживачи процјењују да је на Пагу побијено око 8.000 жена, дјеце и мушкараца.

Логори смрти Госпић-Јадовно-Паг основани су средином априла 1941. године и функционисали су као губилишта до затварања и реокупације овог подручја од стране италијанских фашиста средином августа. У овом комплексу убијено је више десетина хиљада Јевреја и Срба из свих крајева  Независне Државе Хрватске.    

 

Извор: срна

***

Душан Басташић – И Слана је Јадовно

dusan i luka bastasic

На подручје некадашњег усташког логора Слана сам први пут дошао 2006.
Као и тада 1941., и онда је на Слани пржило сунце. Рекао би наш народ “гори земља”. Овдје нема земље, Слана је сами камен. Једини живот који се ту одржава је биљка зелених назубљених листова отровног садржаја.

 

Камен на Слани је оштрих ивица. По њему је и обувеном тешко ходати. Још увијек су видљиви остаци камених усташких настамби и стражарских грудобрана. Заточеници су у тешко замисливим условима голим рукама каменом у камену градили те објекте и цесту која води „од никуда никуд“, а која се још увијек добро види. Ноћу су се смрзавали под импровизованим надстрешницама.

 

Прочитао сам све што ми је било доступно, а везано за Слану.
Сјетио сам се преживјелог Јевреја који је свједочио како је усташа наредио двојици да легну и прије пуцња у главу викао: „ Хајде, реците ‘иже јеси… иже јеси…’“.

 

И оног стријељања од стране још невичних младих усташа, када су рањени мученици јаукали молећи православне молитве.

 

И преживјелог Даруварчанина Јоже Балажа, који је у бараци нашао урезано у греди: „Поповић, Попара….Грубишно Поље“.

 

И оног усташе који је на суђењу рекао да је међу око 1.300 православаца, који су у року пар дана одвезени бродом на обалу и поклани у оближњим јамама, било највише Грубишнопољаца и Пакрачана.

 

И оног другог који је свједочио како су дјеца пред клање запомагала: „ Жандаре, немој ме клати…“.

 

И онога који је свједочио о убијеној мајци са дјететом, чија глава стрши из мајчиног трбуха у коме му је тијело жицом ушивено.

 

На Слани су још увијек видљиви дугачки ровови у којима су Талијани септембра 1941. затрпали пепео ексхумираних па спаљених, плитко закопаних лешева. Евидентирали су и број лешева: 407 мушкараца, 293 жене и 91 дијете у доби од 5 до 14 година.

 

Неко се добро побринуо да се Јадовно и Слана ријетко помињу. Ово очито прикривање самог локалитета усташког злочина, и његовог карактера има свој континуитет.

 

Од 1947. до 1966. године, у организацији Савеза бораца Пага, полагани су вијенци на прекопане гробнице на Фурнажи, изнад Малина, и покретане акције прикупљања финансијских средстава за подизање споменика на овом мјесту злочина. Анте Земљар је у својој књизи Харон и судбине (стр. 25) забиљежио да је акцију за подизање споменика водила организација Савеза бораца и да су почетни резултати били добри. „На жалост, наставља Земљар, она је из више разлога престала а једна од тих је новчана немоћ пашке комуне да се ухвати у коштац са овом замисли која изискује и одговарајућа стручна и обилна финансијска ангажирања. У ову сврху били смо се обратили и широј јавности, али је и овај потез већ у почетку замро због мршавог одазивања. Под новим руководством удружења бораца, којег је водио Никола Бистричић, остало се при закључку да се за сада не полази на велики монумент, него да се ово широко камено подручје барем скромно обиљежи једним написом на урвинској надморској стијени у Сухој, на почетку логора Слана.“
Народ отока Пага је сакупљеним средствима 7. септембра 1975. године на једној литици на прилазу плажи Суха (Пашка Слана) подигао спомен-обиљежје на којем пише:

 

Спомен плоча у ували Слана постављена 1975 - уклоњена за протеклог рата

 

„Слава жртвама фашизма 1941. године, концем свибња основан је овдје логор смрти Слана. У страшном трајању у непуна три мјесеца тисуће недужних људи: Срба, Јевреја, Хрвата и других нашло је смрт у канџама фашистичких звијери на копну и у мору. Смрт фашизму, слобода народу!
Поводом 30. годишњице побједе над фашизмом и ослобођења земље НАРОД ОТОКА ПАГА 7. РУЈНА 1975. ГОДИНЕ“.

Ни ријечи, дакле, да су то учинили усташки злочинци…
У својој књизи, Харон и судбине 1988.,  Земљар је још записао:
“Од стране Опћинског одбора Паг за обиљежавање спомен – подручја Слана наручена је изградбена документација која ће захватити читаво подручје бивших логора и гробова. У 1988. години већ се пројектира изградња цесте која ће од села Метајне водити према Слани. Она ће ићи паралелно са цестом коју су градили логораши тако да се ову остави недирнуту као монумент времена.”

 

Не само да поред (1975. године) постављене плоче није више ништа урађено на иначе регистрованом Спомен подручју Слана, него је и та једна плоча уништена у протеклом рату.
Почетком ове године покренули смо иницијативу за обнову Спомен плоче. Добили смо сагласност Министарства културе да се постави “реплика” плоче, на истој локацији, истих димензија и истог садржаја.

 

 

 

Дозвола и посебни услови за обнову Спомен плоче у ували Слана на острву Паг

 

Дозвола и посебни услови за обнову Спомен плоче у ували Слана на острву Паг

 

 

 

Садржај текста на плочи сам нашао у Земљаревој књизи, коју је узгред било јако тешко наћи.
Градоначелник Новаље, на чијем се подручју налази Слана противио се садржају текста на плочи, образлажући то “реториком која није сукладна данашњици”, и тражећи да му дефинишемо колико је то “тисуће недужних људи”. Како ми рекоше суорганизатори, касније се сложио.

 

 

 

Приједлог измјене текста за нову Спомен плочу, градоначелника Новаље

 

Нови, измјењен текст за нову Спомен плочу, предложен од стране градоначелника Новаље

 

Слику плоче (мутни скен из новина) сам нашао у једва прикупљеном фељтону „Пакао у каменој пустињи“ из 1985. године.
Наћи мјесто гдје се налазила плоча било је много теже. Нико није знао…..
Уз Божју помоћ, 15. јуна, након вишечасовног лутања и пред сам одлазак са Слане указало се мјесто. У самој ували, чучнуо сам уз море да се на оној врућини умијем. Дуго сам размишљао да ли ћу учинити светогрђе, умивајући се водом која је на том мјесту прогутала толике жртве. И ту сам опет упитао: “Мили моји да ли сте ту..?” .
И умио сам се, јер та вода кости мојих дједова умива. Знате, када заплачете у мору, не знате колико сте суза пролили.
Прешао сам погледом са мора на стијење и одмах примјетио остатке потпорња који су носили плочу.

 

 

 

15.6.2010. Пронађена локација уклоњене плоче на источном дијелу увале Пашка Слана

 

 

 

 

 

15.6.2010. Пронађена локација уклоњене плоче на источном дијелу увале Пашка Слана

 

15.6.2010. Пронађено мјесто уклоњене Спомен плоче на источном дијелу увале Пашка Слана

 

Савјетовали су нам да плочу поставимо онога дана када ће бити откривена. Тако је и урађено.
У суботу 26. јуна 2010. положили смо вијенац у плаву гробницу Пашког канала и помолили се за душе погубљених. Кажу историчари да је више жртава побијено у мору око пашког рта Св Криштофора него на самој Фурнажи и подручју логора Слана.

 

Спомен плоча на мјесту усташког логора у ували Слана постављена 26.6.2010. - уништена три дана касније.

 

 

 

Спомен плоча на мјесту усташког логора у ували Слана постављена 26.6.2010. - уништена три дана касније.

 

Спомен плоча на мјесту усташког логора у ували Слана постављена 26.6.2010. – уништена три дана касније.

 

Под обновљену Спомен плочу у ували Слана положени су вијенци. Одржан је Парастос, први пут након љета 1941. Никада од тада толико људи није боравило у овој каменој пустињи.
Са сином Луком сам положио вијенац његовом прадједу чије име носи. И Милан, мој други дјед и стриц Стеван, тада осамнаестогодишњак убијени су уз још 483 Грубишнопољца, на стратишту Јадовно.
И Слана је Јадовно.
Није било суза. Тај дан је био празник. Ми потомци Јадовинских жртава, са нашим пријатељима заједнички смо молили Бога да подари мирно мјесто душама наших предака.

 

Јуче ујутро су ми јавили да плоче више нема.

 

Ништа чудно, то је ствар континуитета.

 

Боли, али бол је наш сабрат. Већ генерацијама.

 

Ђавољи војници су скрнавећи знамење истине вјероватно газили и вијенце заливене воском суботњих свијећа.
Затирање истине је узалудан посао. Што дуже се истина покушава сакрити, то ће већа бити срамота оних који то чине.

 

Догодине на Слани!

 

 

 

 

 

с ј е н е   у   п и ј е с к у

 

просијавам пијесак:
кости уситњене

 

око мене
незавршена цеста
лука
битва
незавршена ограда

 

живот прекинут ножем
да ли је завршен?

 

незавршена питања
над ситом
кроз које сјене просијавам

Анте Земљар

 

 

Мај 2006. - Пепео спаљених тијела логораша у камењару Слане - остатак бодљикаве жице

Мај 2006. – Пепео спаљених тијела логораша у камењару Слане – остатак бодљикаве жице

———

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

Страдање србске деце: AНЂЕЛИ У ПАКЛУ “НДХ”

Радисав РИСТИЋ: Век погрома над Србима у Хрватској

РАТКО ДМИТРОВИЋ: Зашто је од Јасеновца остао само бетонски цвет?

ДАНИЈЕЛ СИМИЋ: ЗАШТО ТО ТРПИМО?

На “прослави” у Хрватској: Николић и делегација “служи Србији”, а Дачић и Тачи се грохотом смејали!

На данашњи дан 1941. основана је НДХ – најужаснија творевина нацистичких власти у Европи током Другог светског рата

ЈАСЕНОВАЦ: ПО НАРЕДБИ Комунистичке интернационале и Ватикана УГОВОР О ЋУТАЊУ потписали Моша Пијаде КПЈ и Миле Будак НДХ

СРНА: Завршно етничко чишћење Срба – Срби нестају из “лијепе њихове”

ГОДИШЊИЦА КРВАВОГ УСТАШКОГ ПИРА НА ПАГУ И ВЕЛЕБИТУ

Проф. Др. Србољуб Живановић: Поводом посете патријарха Иринеја и Синода СПЦ Хрватској – Нико нема право да даје опроштај Римокатоличкој цркви и Хрватима за учињене злочине и то у име невиних жртава!

Академик Србољуб Живановић: Поводом скандалозне изјаве Станислава Хочевара

Зрће – летње баханалије на месту страдања жена и деце

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА – ОД ЈАДОВНА ДО НАТО СТРАТИШТА

ХРВАТИ ПОНОВО ФАЛСИФИКУЈУ СВОЈУ УСТАШКУ ПРОШЛОСТ!

МЕЂУНАРОДНА КОМИСИЈА ЗА ИСТИНУ О ЈАСЕНОВЦУ: ИСТИНА СЕ СКРИВА ДЕЦЕНИЈАМА

Србољуб Живановић: “Истина о Јасеновцу се скрива деценијама” – Хрватски хелсиншки одбор: “Подаци о Јасеновцу су језик мржње”!!?

БИО САМ ПОТРЕСЕН ЧИЊЕНИЦОМ ДА У ДАЛЕКОМ ИЗРАЕЛУ ДЕЦА ЗНАЈУ О ГЕНОЦИДУ И ХОЛОКАУСТУ НАД СРБИМА И ЈЕВРЕЈИМА, ДОК У СРБИЈИ ДЕЦА О ТОМЕ НЕМАЈУ ПОЈМА

 

 

 

Advertisements

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s