НАУЧНИЦИ КОНАЧНО ОТКРИЛИ ФУНКЦИЈУ СЛЕПОГ ЦРЕВА

НАУЧНИЦИ  КОНАЧНО ОТКРИЛИ  ФУНКЦИЈУ СЛЕПОГ ЦРЕВА

Обљављено: 22.јула 2013
Аутор: Барбара Милер

Превод за ФБР: Љиљана Јовановић

bacteriaДуго се сматра потенцијално проблематичним и сувишним органом, али су амерички научници објавили да су утврдили праву функцију слепог црева.

Објавили су да слепо црево служи као сигурна кућа за корисне бактерије, које се могу користити као средство за покретање рада стомака након дезинтерије или колере.

Уобичајено је мишљење да тај мали орган  који вири из почетног дела дебелог црева, је непотребан и многи људи нормално живе након неговог одстрањивања.

Научници из медицинског центра на Дјук Универзитету у Северној Каролини су утврдили да након напада колере или дезинтерије корисне бактерије су потпуно уништене, а тада су из слепог црева кретале добре бактерије и преузимале своју улогу у процесу варења у цревима.

Али професор Бил Паркер је рекао да то не значи да морамо по сваку цену да сачувамо слепо црево, само зато што оно има одређену функцију .  “Врло је важно да људи схвате,  да у случају упале слепог црева,  не треба по сваку цену да га чувају.”- рекао је.

3MRGSCIQIWUOS2204R8Y4WER1

АТРАКТИВНЕ ТЕОРИЈЕ

Николас Вардаксис ванредни профессор на Одељењу за медицинске науке на РМИТ Универзитету изјавио је да теорија коју су поставили научници са Дјук Универзитета има смисла.

“Како је идеја веома интересантна, то би било стварно добро место за те мале бактерије да се склоне, мали ћорсокак далеко од  свега осталог”- изјавио је.

Ствар је у томе да посматрамо шта се десило током еволуције, што су на вишем еволуционом степену,  то животиње  постају све више сваштоједи (омниворе-сваштоједи). Тако се  слепо црево смањује  са еволуцијом, постајући све мањи и неважнији. Човек и његово слепо црево је  добар пример за то.

“У ствари бактеријска флора у слепом цреву и стомаку је истоветна, тако да то значи да смо изгубили све оне специјализоване бактерије.”

Због тога ја мислим да нема “сигурне куће”  за те бактерије, бар  по мојем мишљењу.То је остатак нечега што је било у предходнима инкарнацијама човека, ако баш хоћете.

КОАЛИНО СЛЕПО ЦРЕВО

За разлику од човека коале су познате  по томе да имају веома дуго слепо црево.  Разлог за то је  исхрана искључиво еукалиптусовим лишћем.

Професор Вардаксис смтра да се то неће променити у скоријој будућности.

“Осим у случају да нека сила потамни све еукалиптусе  којима се коале хране. После неког времена ћемо наћи коале мутанте, које ће почето да једу другу храну, па ће им се током генерација и после стотина или хиљада година временског периода, слепо црево смањити”—рекао је Професор Вердаксис.

Професор је нагласио да ће тада и Коале патити од упале  слепог црева, и тада ће  морати да га одстрањују.
_____

http://politicalblindspot.org/scientists-finally-discover-the-function-of-the-human-appendix/

КОМЕНТАР:

Милутин Др Милошевић,  2013/07/24  8:42

Научници на Дјук универзитету, у Северној Каролини, су открили нешто што нема никаквог значаја и најминорнији је разлог за постојање слепог црева (дизентерија и колера се могу сматрати ерадицираним болестима, а чак и у фази евентуалне епидемије, слепо црево не може да спаси нити једног пацијента), а уопште није тачно да се сматра сувишним органом или да његова сврха није позната. Ако дозволите, објаснићу вам, у Србији, добро познату намену и сврху овог органа, па ако неко може, нека то дојави научницима на Дјук универзитету: слепо црево у себи садржи лимфатично ткиво, које је део имуног система, одговорног за “надзор” над дебелим цревом. Карцином дебелог црева је за 4% учесталији код оних који немају слепо црево, него код оних који га имају. Дакле, улога није превелика али ипак постоји и добро је позната. Поздрав научницима са Дјук универзитета, а ако ме замоле, могу ово да им објасним много детаљније!

5 comments

 • Milutin Dr Milošević

  Naučnici na Djuk univerzitetu, u Severnoj Karolini, su otkrili nešto što nema nikakvog značaja i najminorniji je razlog za postojanje slepog creva (dizenterija i kolera se mogu smatrati eradiciranim bolestima, a čak i u fazi eventualne epidemije, slepo crevo ne može da spasi niti jednog pacijenta), a uopšte nije tačno da se smatra suvišnim organom ili da njegova svrha nije poznata. Ako dozvolite, objasniću vam, u Srbiji, dobro poznatu namenu i svrhu ovog organa, pa ako neko može, neka to dojavi naučnicima na Djuk univerzitetu: slepo crevo u sebi sadrži limfatično tkivo, koje je deo imunog sistema, odgovornog za “nadzor” nad debelim crevom. Karcinom debelog creva je za 4% učestaliji kod onih koji nemaju slepo crevo, nego kod onih koji ga imaju. Dakle, uloga nije prevelika ali ipak postoji i dobro je poznata.Pozdrav naučnicima sa Djuk univerziteta, a ako me zamole, mogu ovo da im objasnim mnogo detaljnije!

  Like

 • Hvala Gospodine Doktore (pretpostavljam da ste i Profesor medicinskih nauka).
  Ameri kasno pale.

  Like

  • Није тачно да касно пале, него се праве луди и намерно објављују глупости и дезинформације.
   Амерички лекари не смеју ни да објаве рецепт како праве код своје куће сендвиче за породичне прославе ,а да то фармако мафија и ротшилдови комесри из FDU прво не прегледају па тек када дају дозволу онда то може у јавност!!
   Иначе прети им се губитком лиценце за рад у струци а богме и ГВАНТАНАМО им се кези у лице , ако покушају да раскринкају неку од многобројних лажи превара којом мафија у фармацеутској и нафтној индустрији зарађује билијарде!

   Like

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s