Велика свечаност храма у Иђошу – свечано унета икона Св. Павла Таганрошког – спаситеља Српства, дар Друштва Српско Руског пријатељства

Драгоје Кујовић
Светосавска 22
23 323 Иђош

ВЕЛИКА СВЕЧАНОСТ МАЛОГ НО СВЕТОГ ХРАМА ИЂОШКОГ

 

На дан Св. Петра и Павла, 12. јула (по Новом календару), 2013. љета Господњег у невеликом банатском селу Иђошу осим свечане Литургије стубовима Православља, Св. Петру и Св. Павлу, вјерујушћи православни Иђошани су се радовали још једном великом дару, Дару од срца.

Sveti Pavle Taganroski

Заправо, уважено и бројно чланство из Русије, огромном већином из Јужне Русије, који су уважени и врли чланови Удружења Српско-Руског пријатељства из Кикинде подарили су Целивајућу икону Блаженог Св. Павла Таганрошког.

Довољно је рећи да је обретеније моштију “Блаженопочившег старца Павела” било на дан Великомученика Јована Владимира, мученичком смрћу умореног кнеза српског. И да је тог дана када је над криптом Блаженопочившег Св. Павла Таганрошког, тог дана када је одржана Велика молитва за „Дарење мира Православним”, обустављено безбожничко и злочиначко бомбардовање Православних Срба од злочиначке алијансе НАТО.

И није случајно ова икона “Дар од срца”, и није случајно дар од врлог чланства Српско-Руског пријатељства. У име њих икону су пароху ићошком протојереју Драгану Коврлији предали Душан Беловић, предсједник Удружења и чланови Удружења Радован Војводић и Драгоје-Рајо Кујовић.

Предајући овај драг дар Драгоје-Рајо Кујовић је тада рекао:

ПРАВОСЛАВНИ, БРАЋО И СЕСТРЕ

Нимало случајно Вас не ослових овако, јер и мјесто, Св. Иђошка црква, и вријеме, Петров и Павлов дан, и повод, што је у овај Св. Храм дошао још један Свети и духовни извор, дошао нам је дух Блаженог Павла Таганрошког.

[wzslider]

Уважени гости и чланови Удружења Српско-Руског пријатељства, драги Иђошани. Ово је велики дан за нашу Свету Цркву Иђошку јер за једну годину у њу, у њено крило “дошла” су два живућа свеца словенског поријекла, један који се својим светим ликом “вратио свом пребивалишту душе”, преподобни Свети Рафаило Банатски и други кога Православна Јужна Русија сматра “Спаситељом Српства” од безумног бомбардовања и невјерника и незнабожаца и бездушника.

Заправо, Удружење Српско-Руског пријатељства из Кикинде има своје бројно чланство у Русији, поготову у Јужној Русији и наше чланство је жељело да мјесту Иђошу, и Иђошкој Светој Цркви подари „целивајућу икону” Св Павла Таганрошког.

Наши чланови из Русије, већином Јужне Русије, којих бројимо на стотине, а поменућу само неке од њих, Проф. др Наталија Љвовна Пичурина, која је и послала пошиљку (иначе је из Ростова на Дону); Проф. др Наталија Борисовна Собељ с породицом (иначе из Москве); др Љиљана Паравајева, (из Ставропоља); Сергеј Иванов, (из Ростова на Дону); и многи, многи други пожељели су да баш та икона буде дар јер је они, у Јужној Русији, везују за Престанак бомбардовања Југославије, или како они воле да кажу престанак бомбардовања Православне браће.

Сви они су поручили, а ја Вам поруку и поздраве преносим, да су данас духовно с нама у нашој Светој Цркви на овај благи дан и на молитви и на овој нашој немалу свечаност.

Св. Павле Таганрошки је био Украјински бољар, из највише класе бољара и изузетног богатства, али је сво богатство „раздијелио сиротињи и својим „Мужикима” и дошао да живи у Таганрог у коме је владала куга, да би помогао масовно обољелима…

 • 6/19. новембар је дан Светог Павла Таганрошког – дан анђела.
 • 10/23. март дан упокојења у Господу….
 • 22. маја/4. јуна обретеније светих моштију… а
 • 7/20. јуна обретенија у лику Светог…

На дан обретења у Лик Светог 1999. године Господње над криптом светих моштију Блаженог Св Павла Таганрошког уз присуство масе народа и наших пријатеља одржана је цјелодневна Молитва за престанак бомбардовања Срба. Тог дана је злочиначки чин и заустављен.

У Јужној Русији то заустављање сматрају и директно повезују за Св. Павла Таганрошког….

И ево њиховог дара а наше светиње!

Потом су иђошки вјерујушћи своје госте, своје пријатеље, и понесени великим даром, све присутне позвали у “Богомољу” гдје се уз Тропаре светим и заштитницима наставио онај неофицијелни но слављенички дио дана који је “припадао” већ Св. Павлу.

Слава им и милост!

 

У Иђошу 13. јула 2013. г. Господње
Драгоје-Рајо Кујовић (грешни дијак)

_______

Повезани текстови: Свети Павле Таганрошки Чудотворац – “стуб од земље до неба” за све православне…

One comment

 • Молитвама Светог Павла Таганрошког Господе Исусе Христе спаси Србски и свеправославни народ!
  Хвала браћи Русима, хвала друштву Србско-Руског пријатељства,хвала Богу да нас није оставио без Његове милости.
  Има наде за Србе.Велики је Бог наш Православни.
  Мало стадо Христово неће пропасти.Молимо се браћо и верујмо!

  Like

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s