ШИПТАРСКЕ ЗВЕРИ: Србе у Клечки клали и косом

10

Оцени

ШИПТАРСКЕ ЗВЕРИ: Србе у Клечки клали и косом

Међународни форензичари открили су током 2009. и 2010. године две масовне гробнице на месту некадашњег кампа ОВК – Клечка, у којима су, како “Вести” откривају, пронађена петорица припадника српске војске и два полицајца страдала током сукоба 1998. и 1999. године.

19.07.2013. Ђ. Баровић – Вести, СРБИ НА ОКУП, за ФБР приредила Биљана Диковић

Burnt remnants of human bodies in the village Klecka

Burnt remnants of human bodies in the village Klecka

klecka
Форензичар Сисили Кропер, изјавила је пре неколико дана, на суђењу групи бивших припадника ОВК на челу са Фатмиром Љимајом, да су ископавања ове две гробнице покретана у два наврата 2009. године, али да током првог ископавања није пронађено ништа.

“На захтев тужиоца Мауриција Салустра истрага је настављена, па су тела откривена годину дана касније. Тела су била побацана у раку једно преко другог”, навела је Кроперова и додала да је у гробници пронађена и једна алатка чије порекло или намену није желела да коментарише.

Међутим, како “Вести” сазнају, у питању је коса којом су заробљени најпре сурово мучени, а на крају, двојица припадника српских оружаних снага и заклани.

– У једној јами је пронађено пет тела, несталих припадника Војске Југославије. Њима су руке биле везане жицом на леђима, а реобдукциони налази су утврдили да су повреде нанете пројектилима испаљеним из ручног ватреног оружја, док су два тела заклана – наводи извор “Вести” близак истрази у Приштини и додаје да је реч о злочинима који су починили припадници 121. бригаде ОВК под командом Фатмира Љимаја.

Када је реч о жртвама, према нашим сазнањима, реч је о петорици припадника Војске Југославије и двојици службеника МУП Србије, старости између 25 и 65 година живота. Сва тела су у међувремену идентификована, а посмртни остаци предати породицама.

Да подсетимо, Фатмир Љимај, Насер Краснићи, Насер Шаља и Неџми Краснићи су оптужени за ратни злочин против цивила током рата на Косову 1999. године. Оптужница их терети за убиства, мучење и угрожавање здравља албанских и српских цивила са Косова и ратних заробљеника. Претходно, Љимај је ослобођен у Хашком трибуналу због недостатка доказа.

Наиме, један од кључних сведока Агим Зокај, командант логора ОВК у Клечки, током рата је водио дневник, а у Хашком трибуналу је уживао максималне мере заштите и био заведен као Досије X. Ипак, септембра 2011. године је пронађен мртав у парку у Дуизбургу. Тај дневник је сада један од доказа у процесу који се против Љимаја води у Приштини на основу кога су и пронађене ове масовне гробнице.

dos-klecka_310x186

Сведоци против Љимаја и Харадинаја побијени

У Тужилаштву за ратне злочине Србије нису желели да коментаришу овај случај, а против Љимаја и још 27 припадника ОВК, од 2008. године води се истрага која претходно није занимала Хашки трибунал. Српско тужилаштво истражује период од јуна до октобра 1998. године када су почињени злочин над 22 од 35 отетих цивила српске и албанске националности на подручју Липљана, Штимља и Глоговца. Српски тужиоци се истовремено баве истрагом против одговорних за застрашивања и убиства сведока који су у Хагу требало да сведоче против Рамуша Харадинаја и Фатмира Љимаја, али су у међувремену одустали или побијени.

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s