Нож у леђа: У Македонији одају почаст Албанцима – “жртвама српске војске”


Нож у леђа: У Македонији одају почаст Албанцима – “жртвама српске војске”

18.07.2013. Србин.инфо

siptari skoplje

Скопље – У месту Зајас у Македонији до 28. новембра треба да буде изграђен меморијални комплекс “посвећен жртвама српског терора”, пише Данас.

У овом месту у западном делу Македоније, близу границе са Албанијом, до 28. новембра, када је Дан албанске заставе, треба да буде изграђен меморијални комплекс посвећен “жртвама српске војске” из Другог балканског рата.

У средишту комплекса од 3.000 квадратних метара са 500 цилиндричних надгробних плоча биће пет метара висок споменик “Албанска мајка”.

Планирано је да се над комплексом надвија државна застава Албаније. Око пет стотина Албанаца нестало је у Зајасу 1913, а сматра се да су их побили српски војници, објавио је македонски лист Дневник.

makedonija-zastava-2

Али Ахмети, лидер владајуће Демократске уније за интеграцију, који је рођен у Зајасу, рекао је да се “тела палих бораца налазе на планинама, у бунарима и масовним гробницама“.

“Преврнућемо сваки камен док их не нађемо”, рекао је Ахмети Дневнику. Ахметијев брат Ведат казао је “да се према сеоским легендама” у бунару крај њихове куће налази четрдесетак тела.

Изградњу комплекса финансирају албански бизнисмени из Македоније, са Косова и из САД, али и општина Кичево. Земљиште је уступио Дестан Алију, Американац албанског порекла, а споменик “Албанска мајка” прави вајар Тома Томаи, који је изградио споменик Скендербегу постављен у Скопљу.

Ванпарламентарна ВМРО – Народна партија бившег премијера Љубча Георгиевског поздравила је изградњу комплекса питајући се истовремено зашто је македонска влада “до сада скривала српске злочине са призвуком геноцида“.

Ова странка истиче да су и етнички Македонци били “жртве српског терора”, преноси Данас.

Advertisements

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s