Мактоуф и Дамјановић добили спор: »Падају у воду« пресуде Суда БиХ?


10

Оцени

Мактоуф и Дамјановић добили спор: »Падају у воду« пресуде Суда БиХ?

СТРАЗБУР – Европски суд за људска права у Стразбуру донио је одлуку у случају “Мактоуф и Дамјановић против БиХ” да Суд БиХ није требало ретроактивно да примијени Кривични закон из 2003. године у два предмета ратних злочина.

18.07.2013. Срна, Независне, за ФБР приредила Биљана Диковић

У данашњој одлуци Великог вијећа у предмету “Мактоуф и Дамјановић против БиХ” /предмети број 2312/08 и 34179/08/, која је коначна, Европски суд за људска права је једногласно одлучио да је дошло до повреде члана седам /кажњавање само на основу закона/ Европске конвенције о људским правима.

Подносиоци представки у предметном случају су Абдуладхим Мактоуф /54/, држављанин Ирака, који је настањен у Малезији, и Горан Дамјановић /47/, држављанин БиХ, који се налази на издржавању казне затвора у БиХ.

Европски суд за људска права утврдио је да су Мактоуфу и Дамјановићу могле бити изречене блаже казне да је био примијењен Кривични закон из 1976. године.

Позивајући се на члан седам /кажњавање само на основу закона/, оба подносиоца представки су навела да је у њиховом случају ретроактивно примијењен Кривични закон из 2003. године који је строжи у односу на Кривични закон СФРЈ из 1976. године, који је био на снази у вријеме извршења кривичних ђела.

Суд БиХ је Мактоуфу изрекао најблажу казну из Кривичног закона из
2003. године од пет година затвора. Ипак, наводи се у данашњој одлуци Европског суда за људска права, према Кривичном закону из 1976. године, он је могао да добије казну од годину дана затвора.

Казна од 11 година затвора изречена Дамјановићу, према закону из 2003. године, мало је виша од минималне прописане казне од 10 година. Такође, и у овом случају, према Кривичном закону из 1976. године, Дамјановићу је могла бити изречена казна од пет година затвора.

Према томе, закључио је Суд у Стразбуру, дошло је до повреде члана седам у односу на оба подносиоца представки. Међутим, Суд је нагласио да то не значи да је у њиховим случајевима требало да буду изречене блаже казне, него само да је требало да буде примијењен Кривични закон из 1976. године.

“Обзиром да није било могуће са сигурношћу утврдити да би подносиоцима захтјева биле изречене блаже казне да је Кривични закон из 1976. године био примијењен, Суд је сматрао да је утврђивање повреде Конвенције у предметним случајевима довољно задовољење за нематеријалну штету коју су подносиоци захтјева евентуално претрпјели. Суд је одредио да је БиХ обавезна да сваком од подносилаца представки плати износ од 10.000 евра на име трошкова поступка”, наводи се у одлуци Суда.

Суд БиХ прогласио је кривим и осудио оба подносиоца представки за ратне злочине против цивилног становништва почињене у периоду ратних сукоба од 1992. до 1995. године.

Мактоуф и Дамјановић жалили су се да је у њиховом случају ретроактивно примијењен Кривични закон БиХ из 2003. године који је строжи у односу на Кривични закон СФРЈ из 1976. године, а који је био на снази у вријеме извршења кривичних дјела, 1992. и 1993. године.

Мактоуф се жалио на неправичност поступка који је водио Суд БиХ, а посебно што међународне судије, које су учествовале у одлучивању о његовој жалби, нису биле независне.

Вијеће Суда БиХ је у јулу 2005. године прогласило Мактоуфа кривим за помагање у извршењу ратног злочина – узимања талаца, те га осудило на пет година затвора примјеном Кривичног закона БиХ из 2003. године.

У априлу 2006. године, након одржане нове расправе на којој је учествовало двоје међународних судија, Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је пресуду и изречену казну.

Суд БиХ прогласио је Дамјановића кривим за ратни злочин мучења и осудило га на 11 година затвора примјеном Кривичног закона из 2003. године. Апелационо вијеће је у новембру 2007. године потврдило ову пресуду.

 

Радојичић: Директан шамар правосуђу БиХ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је данас да је одлука Европског суда за људска права у Стразбуру у случају “Мактоуф и Дамјановић против БиХ” директан шамар Суду БиХ, Уставном суду БиХ и правосуђу БиХ за све што су радили претходних десет година.

“Ово имплицира да ће сви судски поступци у којима су прије свега лица српске националности пред Судом БиХ, али и другим судовима суђени за ратне злочине ретроактивном примјеном Кривичног закона БиХ ићи на ревизију”, рекао је новинарима Радојичић, нагласивши да би, због наведене одлуке, најодговорнија лица у правосуђу БиХ, а прије свега предсједник Суда БиХ Медџида Кресо требали поднијети оставку.

Он је истакао да је све оно што је Српска говорила у протеклих неколико година о пристрасности, неспособности и непрофесионалности Суда БиХ и неких других институција добило потврду након данашње одлуке.

Радојичић је напоменуо да је у наведеном случају утврђена повреда члана седам Европске конвенције о људским правима, што је изузетно ријетко у пракси Европског суда.

“Причу о структурисаном дијалогу смо покренули са питањима која се тичу ретроактивне примјене Кривичног закона БиХ, неселективног изузимања предмета, неефикасности и дискриминације. У свим разговорима са ЕУ речено нам је да смо од четири тачке били у праву у три, а са овом пресудом се показује да смо у потпуности били у праву”, додао је Радојичић.

Он је апеловао на све да се финансијски помогне Фонд за помоћ оптуженима и њиховим породицама, који ће омогућити ревизију суђења која су неправично вођена пред Судом БиХ.

“Суд БиХ је за десет година потрошио стотине милиона КМ грађана ове земље, али и различитих донација да би се доказало да није радио у складу са законом”, закључио је Радојичић.

 

Златковић: Изузетно важна одлука

 

Министар правде Републике Српске Горана Златковић изразила је задовољство због одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру у случају “Мактоуф и Дамјановић против БиХ” да Суд БиХ није требало ретроактивно да примијени Кривични закон из 2003. године у два предмета ратних злочина.

“Имала сам наду да ће неко у правосудним институцијма прихватити наше тврдње да починилац кривичног дјела може да одговара само по оном закону који је важио у вријеме извршења кривичног дјела”, рекла је новинарима Златковићева, напоменувши да има више разлога за оставку предсједника Суда БиХ Медџиде Кресо.

Она је истакла да је структурални дијалог о реформи првосуђа БиХ започео како би се престало са ретроактивном примјеном Кривичног закона БиХ.

“Вјероватно ће се поставити питање шта чинити са оним предметима гђе су починиоци кривичних дјела осуђени по Кривичном закону БиХ. Сваки појединачан случај сигурно ће ићи у ревизију”, закључила је Златковићева.

Advertisements

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s