Видео

Лазански – Не можете, господо, одбранити Косово тако што ћете играти и певати по сплавовима целу ноћ!


Мирослав Лазански кад би био председник, како се (не) брани Косово…

Фрагмент са одржане трибине у Убу, 02.04.2013.

Мирослав Лазански, на врло једноставан начин објашњава како се могло бранити Косово да смо имали нормалне и паметне људе на власти, шта би он урадио по том питању да је председник земље, пружа нам увид о томе колико су важне територије, покушава да објасни да се Косово не брани певањем и играњем и седењем по кафићима. Кратко, јасно и концизно, у свом маниру.

Објављено у 13.07.2013. Nefredil1

 

ФБР ТРАНСКРИПТ:

Врло тешке су дилеме, ми можемо сада да кукамо око Косова, овако или онако, ја вам кажем, ја знам шта би урадио да сам на челу државе. Можда ово звучи ратоборно, можда ће неко рећи да сам луд, али не можете вратити териториј који вам је ратом одузет – ако је у питању територија, али јесте у питању територија. Онај ко ми прича о томе да нису важне територије него су важни само људи тај једноставно не познаје историју. Јел, да нису важне територије него само људи никад Совјетски Савез не би ратовао са немачким Вермахтом, него би пустио цели онај део Совјетског Савеза што су Немци заузели скоро до Москве, повукао људе и рекао: довиђења, ми нећемо то да враћамо. И наравно да су важне територије. И врло су важне територије. Поготову територије где имате свој културно-историјски заметак државе и нације.

Те приче: нама је важно како живе људи тамо то су приче политичара који немају другу визију, територија је ужасно важна. Британци су ратовали на Фокландима 12.000 километара далеко од Лондона за 1.800 становника и 35.000 оваца, због територије господо. Јер на тој територији око Фокланда имате велика налазишта нафте и имате велика риболовна подручја. И ратовали су, ишли су у рат, где су у једном тренутку скоро били поражени од стране Аргентине. Важне су територије, није истина да нису важне.

Значи, ја да сам председник државе, а сад ви то немојте баш превише цитирати рећи ће да оћу Србију да уведем у нови рат, ја би рецимо наметнуо војни буџет од 3,5-4 милијарди евра. Па би реко: Динкићу створи тај војни буџет. Нема пара. Како нема? Погледајте тајкуни како краду, како Србијагас не знам 200-300 милиона укро, овај укро 100 милиона, овај укро 50 милиона, овај здипио толико, овај изнео на Кипар, нађите 4 милијарде, 3,5 милијарде евра годишње за војску. Па формирајте господо 250.000 људи. Па онда поставите доле. Па да видите како се друга прича прича. Онда ће неко рећи: јест, то смо пробали 1999. против НАТО-а па смо видели како смо прошли. Па, није баш тако. Прво, што ово није 1999. ово је сад 2013. година. Сасвим друге су неке међународне… није ни НАТО више такав какав је био, друго, нису ни све земље НАТО-а признале Косово.

Ми смо имали два пута шансу да уђемо на север Косова са војском. Два пута, о чему се баш у јавности не зна. Први пут кад је био погром Срба у марту 2004. године. Значи, тад се НАТО, трупе КФОР-а потпуно извукли са севера Косова, изишли. Ми смо могли с војском да уђемо до Ибра и поставимо ту границу, барем север да задржимо. Други пут 17. фебруара кад је Косово прогласило своју самосталност. И тад је КФОР изашао са севера Косова. И тад нисмо ушли. Е, то је кад имате политичаре који немају оно што мушкарац треба да има, да извине народ. Дал` ће се ратовати ил` се неће ратовати.

Али, гледајте, сви су решили своје национално питање на Балкану: од Словенаца, Хрвата, и осталих нација, Срби своје национално питање нису заокружили. Значи, чим имате проблем који једноставно није решен и који вуче своје неке корене ка будућности, одређена ситуација ће погодовати да то поново букне. И рецимо, први моментат који би могао да буде – стварање велике албаније, што се из Тиране већ наслућује.

Дакле, желим да нагласим да успешна спољна политика једне земље не може да се само базира на пацифизму типа – ми ћемо то правом, дипломатски, на миран начин. Ако немате одговарајућу војну силу која ће да подупре вашу мирну дипломатију ви сте лузер, једноставно вас нико не доживљава озбиљно.
Значи, зашто Американци кажу: формула штапа и шаргарепе? Да, мало мирно, даћемо неки кредит, фино, дипломатски, ако не иде тако онда ће тамо бити сила.

Никада Социјалистичка Југославија, без обзира шта ми овде о њој мислили, да ли је била оваква или онаква, са њом се није могло тако. Зашто? Зато што – кад год би била криза по неки део територије Тито и Генералштаб изведу дивизије на границу. И, сад на страну како је та држава пропала, како се та Армија распала, то је сад друга прича, али док је било њега, нико није смео. Ми смо имали задњу кризу са Италијом око Трста 1974. године. Тад су Талијани извели неку своју 190. оклопну бригаду у Стару Горицу, ми смо поставили одмах три дивизије на границу. Тито обукао маршалску униформу и отишао на командно место у Виницу, у Словенију, Белу Крајину. Американци су нас молили да не нападнемо Италију, а у том моменту Италија је већ годинама у НАТО-у, а ми нисмо. Ал` смо имали став.

Значи, не можете господо одбранити териториј Косова тако што ће се у Србији играти и певати по сплавовима цели дан и ноћ, нема ту… онда имате и ЕВРОСОНГ, имате и ЕГЗИТ и Гучу, и све то, а онда кажеш хоћу Косово. Е, па нема. Албанац каже: ја ћу да гинем добровољно за Косово, он каже: ми ћемо сви да гинемо. Онда Американац, се чисто прагматично определи – аха, ови Албанци кажу ми ћемо да правимо проблеме, ми ћемо да гинемо, а Срби кажу: ми нећемо, ми ћемо све мирно и фино. И коме ће да дају Косово, па наравно њима. Па, и ја бих тако поступио, исто.

Американац неће да му његови људи гину на Косову, то је један разлог. Други разлог зато што су му Косовари дали да могу да тамо отварају привредне фирме, да експлоатишу благо, итд. Базу су им дали, за џабе, ништа не плаћају.

Ко је нама крив што ми, 88 или 90-те године кад је Шел тражио да отвори своје пумпе, да изгради паралелно јадранску магистралу и на њој да изгради своје бензиске пумпе и да 25 година бесплатно користи те пумпе… наши комунисти су тад рекли: не, не, то је распродаја националног суверенитета… и то је то.

10 replies »

 1. Сигурно има људи који имају здраворазумски, храбар, отресит став попут Лазанског! Где су? Хвала на свакој изговореној речи и велико поштовање!

  Свиђа ми се

 2. Bravo Lazanski. Ti si jedan od retkih, normalnih, pametnih, mudrih, znalaca. Bravo sto i radis i dobro konstatujes u „Politici“ . Ma kad god budes mogao oduvaj ih u novinama, ovu izdajnicku vlast, ovu vlast zlikovaca zvanu Nikolic – Vucic- Dacic. Bog ti pomogao Lazanski. Ima jos u Beogradu dobrih, casnih, pametnih ljudi. Lazanski branis Kosovo i Metohiju, branis srpski narod, branis Ustav Srbije , branis Srbiju … Sta ima svetije od toga.Dodji na Kosovo i Metohiju svaki srpski dom ti je otvoren. Pomazes nam mnogo. Ziveo Lazanski.

  Свиђа ми се

 3. E, zato Miroslave nikada neces biti predsednik.Zbog toga, tebe i slicnih, u medijima ima “ na kasicicu“, izdvojeno iz konteksta, u nej nepopularnijiom emisijama, novinama i vremenu prikazivanja.Znaj “ majstori“ kako se to radi!
  Rezultata: apatija na nivou autizma, unistena vojske i diplomatija,ocekivanje „mesije“ spasioca a u medjuvremenu 135.ooo posetilaca na cecinom koncertu i to na VIDOVDAN kada je nase izbrano „patriotsko“ rukovodstvo predvelo KosMet u ruke siptarskih zlotvora.
  Na mnogo niske grane smo spali!Otreznjenje ce biti strasno, kasno i veoma bolno!

  Свиђа ми се