Ванредно Стање

Агресивне муве „клинтонке“ нападају Србе!


Агресивне муве „клинтонке“ нападају Србе!

 

Због високог водостаја по Србији су се размножили изузетно агресивни инсекти. После убода, руке и ноге отичу и помодре. Поједини пацијенати имали и више од 50 убода

13.07.2013. Телеграф, Новости

muva

Фото: Wikipedia.org / Тснена

Бубе “клинтонке”, минијатурне мушице црне боје сличне бувама, поново нападају људе, пишу “Новости”.

Београђанку Светлану Пештић изуједале су пре неколико дана на плацу у Липовичкој шуми, а последице су биле такве да је завршила у болници и на антибиотицима. Нога јој је отекла и помодрила, а истовремено је јако боли и сврби.

– Лекар ми је рекао, да нисам дошла још седам дана, морали би да ми ампутирају ногу. Око зглоба имам пет-шест убода и прво сам помислила да ме је ујео комарац, јер у почетку на то личи. Међутим, увече је толико букнуло да сам морала да одем у дежурну службу КБЦ “Бежанијска коса”. Лист на нози је отекао и постао љубичаст, кожа тврда и врућа и све то је почело да се шири и захвата и бутину. Изгледа да су се упалиле и лимфне жлезде – прича забринута Светлана Пештић.

Она наводи и да је пре петнаест дана иста буба ујела док је била на плацу и да је и тада имала реакцију, али много блажу.

– Мислите, ујела вас буба, нема везе, али дођете у ситуацију да због тога завршите код лекара, са озбиљним здравственим проблемом. Људе треба упутити шта да раде, ако им се то деси, јер уопште није безазлено. И да ли се нешто може урадити да се бар сузбије број тих инсеката, као што се ради са комарцима – наводи Светлана.

Др Љуба Вујановић, дерматовенеролог из Клинике за дерматовенерологију Клиничког центра Војводине, каже да је ово један од првих случајева да се ова буба појавила у Београду, а да их је у Новом Саду и околини већ било на десетине.

– Знам да је прошле године било много људи у Нишу, иако је појава овог инсекта до сада била карактеристична за Славонију, Посавину, Подунавље, околину Тисе и Тамиша. Сезона им је од априла до јула, а висок водостај ове године био је погодан за њихово размножавање, па их зато има више него што је уобичајено – прича докторка Вујановић.

Др Вујановић напомиње да се убод ове мушице не осети, јер се у њеној пљувачки налази анестетик. Кад попије крв, на месту убода углавном се појави кап крви који се слива низ кожу, по чему, већ у први мах, може да се препозна да је реч о црној мушици.

– Овај инсект углавном напада екстремитете, а имала сам пацијенте са више од 50 убода – наводи докторка.

– На кожи се јављају велики печати од 1,5 до 2 центиметра, са крвним подливима и отоцима који боле и пеку, а понекад и сврбе. Уколико се убоди налазе на доњим екстремитетима, пацијенти се жале да не могу да се ослоне на ногу – каже докторка.

Убод црне мушице не изазива системске алергијске реакције попут гушења, а болни отоци престају у року од четири до пет дана, ако се на време примени терапија.

Пре три године исте бубе су током јуна изуједале Нишлије. Лекарима се тада за месец дана јавило око 500 људи са истим симптомима, убодом у неки део тела, болом, отоцима, и љубичастом кожом. Лечени су јаким антибиотицима и антиалергијским лековима и по десет дана, док се део тела где их је ујела буба није “смирио”.

Голубачка мушица је врста инсекта карактеристична за подручје Србије, а посебно за општину Голубац, по којој је и добила име. Реч је о релативно непознатој врсти, која је у 19. и првој половини 20. века изазивала помор стоке. Готово је потпуно нестала после изградње хидроелектране “Ђердап”, да би се поново појавила 1999. године и то непосредно након НАТО бомбардовања Србије, због чега су је у народу назвали буба “клинтонка”.