Томислав Кресовић: Архив БИА – историја „политичке полиције“ – Реконструкција владе Србије по мери ЕУ и Вучића

Томислав Кресовић: Архив БИА – историја „политичке полиције“

Национални, архиви и историјска докуметација у Србији и даље су под „ембаргом“ политичког, полицијског и безбедоносног сектора у Србији.  Архив Србије већ деценијама служи као „депо“ и историјска „депонија“ новије историје где су „запачаћене“ судбине дестина хиљада људи у Србији.  Архив Србије примио је „сирове“ али и ретуширана досијеа политичких „непријатеља“. Пошто није извршена темељна реформа архива тајних служби и отварање досијеа политичких противника и даље се води каталог непожељних којих више нема у животу или оних који се и даље из различитих разлога прогањају, кaо и њихових потомака.

12.07.2013. Видовдан

arhiva

Матрица „непријатеља“ комунизма

Категоризација на Ратне злочинце, љотићевце, недићевце, четнике, јатаке, дезертере из ЈНА, класне и идеолошке непријатеље, анархолиберале, емигранте, припаднике југословенске непријатељске емиграције, лица интернирана у заробљеничке логоре, остали учесници Другог светског рата на страни непријатеља, повратнике, репатрирце, ибеовце. . “ јасно говори да се политички рат против противника није завршио и да се наставио новим средствима

Матрица „непријатеља“ транзиције и демократије?

Како би се могли какегоризовати политички противници за период од 1990- до данас. Они би за структуре СДБ и РДБ у Милошевићево време могли да буду у категорији: “опозиција, монархисти, сорошевци, фулбрајтовци, ратни дезертери ратова 1991-1999 године, тајкуни, шпијуни страних служби, организација ОТПОР, слободни новинари и они који су радили за стране медије, НУНС, многе НВО, масони. Након 2000. године БИА посредно ради нову класификацију која и даље држи категорију политичких противника у категорији: “анти хашки лоби, антиглобалисти и противници ЕУ и САД као и Немачке и Велике Британије, новинари , историчари, мафија, коруптвини и моћни тајкуни. монархисти, клерикалци и посебно СПЦ, организције Двери и Образ, опозиција пре свега СРС и ДСС, незадовољни пензинисани офицри и генерали, личности за реституцију и рехаблитацију. Све у свему све је остало исто, само су се промениле циљне групе и „газде“ за које се ради. Данас у Србији после доношења Закона о заштити података о личности где је затупљена и архивска грађа, као и Закона о реституцији и рехабилитацији битно спречава право рангирање грађе ОЗНЕ-УДБЕ-ДБ-СДБ-РДБ-БИА као веродостојне.

Архиви као „затамљене„ историје

Архиви у Србији били су и остали као „нема“ историја када је реч о процесима од 1945. године до данас. Није ни чудо што су су десетине хиљада људских судбина, документованих у тајним досијеима које је БИА похранила у депоу Архива Србије, уредно је спаковано у плаве, црвене и црне фасцикле како пише лист „Полиитка“. Евидентно је да ни једној влади од 2000. године није у интересу Закон о архивској грађи која остаје као део „затамњене историје“. Тако се понашају и архиви јер без закона о архивама они су затворени за озбиљна истраживања и достуни су „одабранима“.

Таква логика одговора и политичким структурама у Србији којим и одговара „затамљена историја“.  Многи на власти данас у Србији пре свега страначки лидери, као и они који владају јавном сценом или су на универзитету, САНУ међу кљижевницима, новинарима и бизнисменима налазе се или су ретуширани у „затамљеним„ досијеа и тајних служби. Све ово говори да тајне службе и даље владају Србијом. Тајне службе у Србији имају обилну документацију о дестинама хиљада грађана Србије уз могућност да се ти подаци „багателишу“ или злоупотребе.
И
сторичар др Бранка Прпа сматра да би у Србији могао да се примени хрватски или словеначки модел у отварању архива тајних служби. Словеначки модел по др Прпи је процена да Државни архив сам одлучи ко има права да погледа личне досијее, док Хрватски приступ досијеима има породица субјекта, али кад потпише спразум о поверљивости података. Овде се примењују селективни модели са елементима застрашивања и претњи. Модели отварања државних архива са документима тајних служби који су примењни у Немачкој, Чешкој су реалнији него у Словенији и Хрватској.

Кафкијански процеси?

Данашња категоризација „праћених“ и контролисаних грађана Србије добија ново рухо сходоно глобалним безбедоносним интересима, прилагђеним интересима моћних држава и њихових служби безбедности пре свега САД, Немачкој, Великој Британији, Француској, Руској федерацији.  Грађани Србије немају прилике да јасније провере да ли су били обрађивани од стране тајних служби. Модерно контролисање грађана Србије преко мејлова, фејсбука, твитера, мобилних и фиксних телефона је таква да делује застрашујуће . Са великом проценом може се рећи да све мобилне телефоније и провајдери за интернет делују у матрици „Великог брата“. Тајне службе данас јавно и без дозволе слушају на стотине хиљада грађана тражећи „непријатеље“ и сумњива лица. Ако се успротивите Новом светском поретку и и владавини администрације САД, Немачке или ЕУ можете постати „кафкијански случај“ нове светске идеологије.

***

Томислав Кресовић: Реконструкција владе Србије по мери ЕУ и Вучића

Вучић контролише МУП и тајне службе?

Реконструкција владе Србије обавиће се по новим мерилима интереса СНС и СПС који су новим циљевима усаглашени са ЕУ, САД и делимично са интересима Србије са Руском Федерацијом. Нови политички курс владе Србије је нова политичка чињеница пре свега у односу владе Србије са ЕУ и Приштином, али нагомиланим економским проблемима у односу са ММФ-ом и преузетим обавезама. Политички курс реформисане владе посебно ће истаћи политичку снагу СНС у борби против корупције и криминала, али и динамике односа Србије са ЕУ и кључним државама за пут Србије ка датуму за ЕУ, а то су Немачка, Велика Британија и САД.

Вучић постаје „господар“ Србије?

Реконструкција владе је и по мери лидера СНС Александра Вучића који ће покушати да прекомбиновањем владе дође до оптималне моћи СНС и њега лично, без директног „померања“ премијера који би морао да уследи само новим изборима или новом парламентарном већином. ЕУ и ММФ су фактори за реконструкцију владе гледано са позиције циљева владе и државне политике владајуће коалиције. Србија реконструкцијом треба да добије ефикснији тим за дијалог са ЕУ и споровођење Бриселским услова, ММФ од Србије тражи радикалније буџетске и фискалне резове и оштрију борбу против корупције. Александар Вучић је заинтересован да борбу против корупције води уз већи утицај у полицији и то може бити разлог да Ивица Дачића  уступи Вучићу ресор полиције, а да СПС контролише министарство одбране. Вучић без свог утицаја у полицији и тајним службама тешко може да води активну игру у сфери борбе против организованог криминала.

Смене у врху полиције и жандармерије

Председник владе Ивица Дачић ће тактички уступити министарство полиције али сам каже да се неће свађати око преконбиновања ресора у реконструисаној влади. По Вучићу промене ресора траже и нови коалициони договор унутар владајући партија и парламентарне већине. Александра Вучић  није задовољан радом полиције „по дубини“ и њене ефикасности на унтрашњем плану. У исто време Вућић планира и смену у врху жандармерије посебно команданта ове моћне структуре генерала Братислава Дикића, као и смене по дубини у криминалистичкој полицији и структурама МУП-а против организованог криминала.

Треба подсетити да је десна рука као саветник министра и првог потпредседника владе Александра Вучића Сузана Васиљевић раније била медијски ПР код Министра полиције Дачића у претходној влади, и да се рачуна на већи утицај МУП-а у наредном периоду у јавности. Вучић преко контроле МУП-а и тајних служби ће тек сада имати пуну власт у Србији. Ивица Дачић ће невољно пристати на промену у ресору који води јер је ту суверени „господар“ већ пет година, али то су услови Вућића да би Дачић и СПС остали власт у Србији.

Промене у влади „по сваку цену“

Треба очекивати да ће Вучић без оклевања променити „ако треба“ све министре из СНС само да докаже да је спреман на радикалне потезе у реконструисаној влади са „новим„ политичким принципима којих није било прецизно дефинисаних у јулу 2012. године после парламентарних избора. По сличном принципу Вучић ће тражити и од СПС-а и УРС-а „радилалне мере“. Дакле Вучић је решио и добио „зелено светло“ из ЕУ и Немачке да „обликује“ кабинет по својој мери недирајући Ивицу Дачића као премијера, али са суженим деловањем пре свега у полицији.

ММФ подржава предлоге Динкића и Фискланог савета око нужних рестриктивних мера и то је одобрио и Александар Вучић па је останак Динкића у влади бар за сада обезбеђен, уз извесне резове утицаја УРС-а у министарствима и јавним предузећима. Реконструисана владе би имала рок употребе ако до ње дође без већих потреса до маја 2014. године.

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s