ДЕШАВА СЕ...

Након фијаска мале матуре у средњим школама настао хаос око уписа


Хаос у најтраженијим школама због неспособног министра и фијаска мале матуре

9. јул 2013. | М. Лесковац / С. Палић / Блиц

упис

Београд – Хаос око уписа малих матураната у средње школе настављен је и после јучерашњег објављивања распореда ђака по школама. Због поништавања мале матуре после крађе тестова и уписа на основу успеха, у појединим школама су велике гужве, па ће морати да имају и по три одељења на смеровима где је до сада постојало само једно.

Упис ђака трајаће данас и сутра, а поједини смерови у најпопуларнијим школама су пребукирани. Разлог је неспособност Министарства просвете и министра Жарка Обрадовића да спроведу малу матуру и упис како треба и по закону.

Мала матура се после крађе тестова не бодује на упису, па велики број ђака има исти број бодова на основу школског успеха, а сви морају да буду уписани у школу која им је на листи жеља. Тако ће, на пример, Трећа београдска гимназија уместо 120 ђака на природно-математичком смеру имати 180.

Медицинска школа “Др Миленко Хаџић” у Нишу на смеру за фармацеутског техничара планирала је да упише 30 ђака, а мораће 101, или три одељења.

Министарство просвете најавило је да ће ове школе моћи да отворе нова одељења. Да ли школе имају капацитета, наставника, учионица и кабинета за већи број ђака, јуче није било могуће сазнати од директора, а повећање броја ђака у одељењу на више од 30 супротно је закону.

„Ако од нас буде затражено да формирамо додатна одељења, мораћемо да претварамо кабинете у учионице и да професорима додајемо часове“, каже Милибор Саковић, директор Прве економске школе у Београду. Председник Републичке уписне комисије Зоран Костић рекао је да је по првој жељи распоређено 65,12 одсто деце. Он наводи да је остало 10.000 непопуњених места.

Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, каже да ћемо овако остати без добрих мајстора и техничара.

„Сви ће похрлити ка најпопуларнијим школама. Тако ћемо у стручним школама имати празна одељења и професоре који постају вишкови, док ћемо у популарним школама имати одељења са 40 ученика и наставнике који не могу да раде квалитетно“, каже он.

Закон примењују како хоће

220818_sasa-jankovic-foto-01-nemanja-kostic_hsДодатну конфузију око уписа у средње школе производи најава Министарства да ће 1.200 ђака који нису изашли на малу матуру у јуну, морати да је полажу у августу. Бодови са мале матуре се сада не рачунају при упису, иако је то законом прописано. Тако ће ови ђаци бити у неравноправном положају и закон ће бити селективно примењен. Како је раније упозорио заштитник грађана Саша Јанковић, Министарство је прекршило закон када је поништило малу матуру.

„Ако још буду организовали одељења са више од 30 ђака, што је законски максимум, биће то ново кршење закона“, рекао је Јанковић и најавио да ће пажљиво пратити развој догађаја.