Балкан

Џихадисти са снимка из Сирије су из Хаџића и Завидовића – БиХ


Џихадисти са снимка из Сирије су из Хаџића и Завидовића – БиХ

У Сарајеву су идентификовани држављани БиХ са снимка насталог прије нешто више од два месеца у Сирији који певају на видео-запису спремајући се за одлазак у град Хама, где су тада вођене борбе муџахедина и Асадових војника, објавио је Глас Српске. Неке од особа, приказаних на видеу, још су у Сирији, неки су се вратили у БиХ, док су у међувремену поједини и погинули… Иначе, крајем прошлог месеца овај портал објавио је вест да је снимак групе муџахедина у маскирним униформама, наоружаних ватреним и хладним оружјем и који се, наводно, спремају за одлазак на ратиште у Сирију, постављен на интернет сервису „LiveLeak“ начињен у БиХ. На том се снимку чује песма о џихаду, ратовању, шехидима, Ираку, Авганистану и Сирији, а на крају сви узвикују „Алаху екбер“. На ратиштима Сирије, Ирака, Авганистана, Чеченије, Дагестана и Ингушетије бори се више од 550 бораца из БиХ, а само у Сирији их је више од 330.

04.07.2013. извор: ФБ  Branko Ilic, за ФБР приредила Биљана Диковић

Џихадисти са снимка из Хаџића и Завидовића 03.07.2013 23:15 | Г.С.

 

 

 

Истрага надлежних служби у БиХ показала је да је на фотографији са сивом капом на глави 22-годишњи Армен Џелко, из насеља Вранчићи код Хаџића. Вехабизам је прихватио пре годину у џемату који је у Хаџићима формирао Бајро Икановић, којег је 2007. године Суд БиХ осудио на четири и по године затвора због припреме терористичког напада.

 

Заједно су у Сирију отишли у фебруару ове године као припадници покрета „Ен-Нусра“ потчињеног „Ал-Каиди“.

 

Са црном фантомком је 20-годишњи Јасмин Кесеровић, из Завидовића, где се тренутно и налази после повратка из Сирије.

 

Десно од Кесеровића и Џелке је Муаз Шабић, који је крајем априла погинуо у Сирији. У групи је и Един Алијев, 25-годишњак из Хаџића.

 

ФТВ је раније објавила да су 52 добровољца, држављанина БиХ, учествовала у борбама у Сирији. До сада је познато да је један од њих погинуо, а неколико их је рањено.

 

РТС је недавно емитовала емисију о грађанима Санџака који гину на страни побуњеника у Сирији.

 

Елдар Кундаковић (27), студент психологије из Новог Пазара, погинуо је у једној војној акцији против Башара ел Асада.

 

Екипа РТС-а посетила је Нови Пазар да би сазнала детаље о њему, али и о људима који иду да погину у далекој земљи, који су њихови мотиви, ко их регрутује и колико их је отишло.

 

Јавност је била шокирана изјавом коју је у тој емисији дао отац погинулог Елдара.

 

  • Ја сам срећан што је тако, што је погинуо у акцији ослобађања затвора, то је Алахова воља – рекао је у изјави за ту емисију Есад Кундаковић, отац убијеног Ебу Бере, како је било ратно име младог Новопазарца.

 

Бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун тврди да је у Сирију испоручено 3.500 тона разног оружја из БиХ. Он је у уторак за британски „Телеграф“ рекао да је оружје заостало из рата и да је „уз помоћ CIA преко Хрватске испоручено џихадистичким групама“, а да куповину финансирају Катар и Саудијска Арабија.

 

Ударна група

 

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић именован је за председавајућег Ударне групе за борбу против тероризма која је јуче конституисана у Сарајеву. Ударну групу, која је формирана на основу решења министра безбедности БиХ Фахрудина Радончића, чине представници правосудних институција, те полицијских и безбедносних агенција у БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

(Глас Српске)

1 reply »

  1. Poginuo u jednoj akciji protiv Basara el asada.Ma nemoj,zar vi novinari ne vidite kakvu glupost pisete.A zar nije pravi izraz:terorista Eldar Kundakovic(27)likvidiran u okrsaju sa sirijskom arapskom armijom.A ne da upotrebljavate termine koje vam je Nato naturio.A za tog Kundakovica nije ni cudo sto je otisao u Siriju da se bavi terorizmom za racun Amerikanaca kad se vidi k u kojem duhu ga je otac vaspitao.

    Свиђа ми се