Џихадисти са снимка из Сирије су из Хаџића и Завидовића – БиХ

Џихадисти са снимка из Сирије су из Хаџића и Завидовића – БиХ

У Сарајеву су идентификовани држављани БиХ са снимка насталог прије нешто више од два месеца у Сирији који певају на видео-запису спремајући се за одлазак у град Хама, где су тада вођене борбе муџахедина и Асадових војника, објавио је Глас Српске. Неке од особа, приказаних на видеу, још су у Сирији, неки су се вратили у БиХ, док су у међувремену поједини и погинули… Иначе, крајем прошлог месеца овај портал објавио је вест да је снимак групе муџахедина у маскирним униформама, наоружаних ватреним и хладним оружјем и који се, наводно, спремају за одлазак на ратиште у Сирију, постављен на интернет сервису “LiveLeak” начињен у БиХ. На том се снимку чује песма о џихаду, ратовању, шехидима, Ираку, Авганистану и Сирији, а на крају сви узвикују “Алаху екбер”. На ратиштима Сирије, Ирака, Авганистана, Чеченије, Дагестана и Ингушетије бори се више од 550 бораца из БиХ, а само у Сирији их је више од 330.

04.07.2013. извор: ФБ  Branko Ilic, за ФБР приредила Биљана Диковић

Џихадисти са снимка из Хаџића и Завидовића 03.07.2013 23:15 | Г.С.

 

 

 

Истрага надлежних служби у БиХ показала је да је на фотографији са сивом капом на глави 22-годишњи Армен Џелко, из насеља Вранчићи код Хаџића. Вехабизам је прихватио пре годину у џемату који је у Хаџићима формирао Бајро Икановић, којег је 2007. године Суд БиХ осудио на четири и по године затвора због припреме терористичког напада.

 

Заједно су у Сирију отишли у фебруару ове године као припадници покрета “Ен-Нусра” потчињеног “Ал-Каиди”.

 

Са црном фантомком је 20-годишњи Јасмин Кесеровић, из Завидовића, где се тренутно и налази после повратка из Сирије.

 

Десно од Кесеровића и Џелке је Муаз Шабић, који је крајем априла погинуо у Сирији. У групи је и Един Алијев, 25-годишњак из Хаџића.

 

ФТВ је раније објавила да су 52 добровољца, држављанина БиХ, учествовала у борбама у Сирији. До сада је познато да је један од њих погинуо, а неколико их је рањено.

 

РТС је недавно емитовала емисију о грађанима Санџака који гину на страни побуњеника у Сирији.

 

Елдар Кундаковић (27), студент психологије из Новог Пазара, погинуо је у једној војној акцији против Башара ел Асада.

 

Екипа РТС-а посетила је Нови Пазар да би сазнала детаље о њему, али и о људима који иду да погину у далекој земљи, који су њихови мотиви, ко их регрутује и колико их је отишло.

 

Јавност је била шокирана изјавом коју је у тој емисији дао отац погинулог Елдара.

 

  • Ја сам срећан што је тако, што је погинуо у акцији ослобађања затвора, то је Алахова воља – рекао је у изјави за ту емисију Есад Кундаковић, отац убијеног Ебу Бере, како је било ратно име младог Новопазарца.

 

Бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун тврди да је у Сирију испоручено 3.500 тона разног оружја из БиХ. Он је у уторак за британски “Телеграф” рекао да је оружје заостало из рата и да је “уз помоћ CIA преко Хрватске испоручено џихадистичким групама”, а да куповину финансирају Катар и Саудијска Арабија.

 

Ударна група

 

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић именован је за председавајућег Ударне групе за борбу против тероризма која је јуче конституисана у Сарајеву. Ударну групу, која је формирана на основу решења министра безбедности БиХ Фахрудина Радончића, чине представници правосудних институција, те полицијских и безбедносних агенција у БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

(Глас Српске)

One comment

  • Kosovo i Metohija je Srbija

    Poginuo u jednoj akciji protiv Basara el asada.Ma nemoj,zar vi novinari ne vidite kakvu glupost pisete.A zar nije pravi izraz:terorista Eldar Kundakovic(27)likvidiran u okrsaju sa sirijskom arapskom armijom.A ne da upotrebljavate termine koje vam je Nato naturio.A za tog Kundakovica nije ni cudo sto je otisao u Siriju da se bavi terorizmom za racun Amerikanaca kad se vidi k u kojem duhu ga je otac vaspitao.

    Like

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s