ЛАЗАНСКИ: "Београд ће немо посматрати стварање Велике Албаније"

ЛАЗАНСКИ: “Београд ће немо посматрати стварање Велике Албаније”

 
Војни аналитичар Мирослав Лазански оценио је за Срну да се потписани војни споразум Косова и Албаније може тумачити као провокација и корак ка великој Албанији, те додао да постоји могућност да албанске снаге у оквиру НАТО-а у неком тренутку дођу на север Косова.

03. 07. 2013. Срна, ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

Лазански
Војни аналитичар Мирослав Лазански
 
Лазански је рекао да тај споразум даје право албанским оружаним снагама да буду стациониране на територији Косова и обрнуто.

“Наравно да ће то, пре свега, искористити Албанци да са својом војском дођу на територију Косова, пошто је Албанија у НАТО-у”, рекао је Лазански, наводећи да је то питање које Србија може да упути НАТО-у.

Лазански је упитао шта ако те оружане снаге Албаније, у оквиру НАТО-а, крену на неки задатак на север Косова?

“За сада неће. Нису толико луди да иду одмах, али у некој будућој варијанти сигурно да хоће. Руку на срце, прави се велика Албанија сваким даном све више и више. Немојте да се правимо наивни”, рекао је Лазански.

Он је додао да тај споразум уједно представља и провокацију према Србији и нешто што сигурно неће релаксирати односе на Балкану, што се тиче односа између Београда и Приштине.

Лазански је истакао да је то очекивао и много раније и да није изненађење, те да је само питање времена када ће се косовска војска трансформисати у праве оружане снаге, када ће добити, вероватно, и тешко оружје.

“А, ми ћемо све то у Београду немо посматрати и бити учесници стварања велике Албаније”, истакао је Лазански.

Он је додао да Србија не прави никакве проблеме и веома је кооперативна, и више, можда, него што би требало у постојећим околностима, али питање је шта добија за то.

Наводећи да на Косову и у Албанији, које готово да и немају границу између себе, живи исти народ, Лазански оцењује да је само питање времена када ће се те две територије спојити.

“Ми за сада само посматрамо све то. Такву смо политику одабрали”, рекао је Лазански.

Споразум о војној сарадњи Косова и Албаније, као и о боравку припадника једне оружане снаге на територији друге земље, потписали су “министар косовских снага безбедности” Агим Чеку и министар одбране Албаније Арбен Имами у понедељак у Призрену.

Споразум садржи процедуру за улазак и излазак, као и привремени боравак и статус припадника Оружаних снага Републике Албаније и припадника такозваних косовских безбедносних снага на територији друге стране потписнице.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић је рекао да је војни споразум Косова и Албаније веома озбиљан проблем и да Србија, ради заштите својих грађана, о томе мора да разговара с ЕУ и осталим партнерима у свету, али да не сме себи да прави проблеме на међународном плану.

———–

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

Косово и Албанија потписали војни споразум! Косово увело визни режим за 87 земаља

Дмитриј СЕДОВ: Агим Чеку као херој западне политичке културе

МАРГЕТИЋ: ИЗВЕШТАЈИ НЕМАЧКЕ И АМЕРИЧКЕ ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ ПОСТОЈЕ… или ЈАСНО ЈЕ ЗАШТО НЕМАЧКА ПРИТИСКА СРБИЈУ ДА ПРИЗНА “НЕЗАВИСНО КОСОВО”

ХРОНОЛОГИЈА НАТО ЗЛОЧИНА НАД СРПСКОМ НАЦИЈОМ…

Ања ФИЛИМОНОВА: Срби са севера Космета – сами против свих

Ања ФИЛИМОНОВА: Примена Бриселског споразума и албанизација Космета

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s