All

Египат: У току је државни удар – вести из минуте у минут (Уживо – видео)


Египат: У току је државни удар – вести из минуте у минут (Уживо – видео)

03.07.2013. Србин.инфо

(Кликните на слику – пратите видео снимак са РТ)

egipat-48-sati-ultimatuma-je-isteklo-morsi-nudi-koalicijsku-vlast-vojska-prijeti-drzavnim-udarom_2937_433

(РТ, Адванце)

20:03
Још увек се чека на службено обраћање војске. Поједини извори истичу како ће се претходно обраћању нацији прогласити ванредно стање у земљи. Сведоци с терена истичу како је војска распоређена на кључним местима у Каиру где ће покушати спречити директан конфликт између анти-владиних демонстраната и присталица Муслиманске Браће.

19:32
Из америчког Стејт департмента истичу како је ситуација у Египту “флуидна” те како не могу потврдити да ли је у току државни удар.

19:02
Морсијев савјетник у разговору за ЦНН: “Не знамо гдје се тренутачно налази Мохамед Морси”.

18:39
Морсијев саветник управо је рекао у разговору за НБЦ како је кренуо “пуни државни удар” те како тенкови напредују. Други извори истичу како владини званичници напуштају зграде.

18:35
Изгледа како се војска жели распоредити по улицама пре обраћања нацији, како би се избегла потенцијална ескалација насиља.

18:20
Неколико стотина египатских војника, у оклопним возилима, парадира испред председничке палате – преноси Ројтерс.

17:57
Најновије информације: египатске снаге сигурности увеле су забрану путовања за предсједника Мохамеда Морсија и највише дужноснике из редова Муслиманске Браће, преноси РТ. Судећи према информацијама које управо стижу из минуте у минуту, у Египту је отпочео државни удар против администрације Мохамеда Морсија.

17:45
Савјетник председника Морсија за националну сигурност рекао је како је управо отпочео државни удар – преноси Ројтерс.

17:42
Из војске истичу како се представници војног врха управо налазе на састанку с “верским, националним и политичким актерима”.

Види још: Египат: Оружани сукоби, седам мртвих, могући сиријски сценарио (Уживо – видео)

17:37
Непотврђене информације говоре како се Морси налази у кућном притвору.

17:20
Поједини извори преносе како је војска “преузела контролу над ТВ станицама у Каиру”.

17:04
Ултиматум египатске војске од 48 сати је истекао пре неколико минута – али, поједини извори истичу како је војска дала Морсију до 5 поподне да формира коалицијску власт или да се припреми на државни удар. Морси је пак, наводно, понудио консензус те је прихватио идеју о коалицијској влади, али поручује како војска “не сме бирати стране”.

Демонстранти, који су и даље на улицама у милионима, истичу како Морси мора отићи те позивају војску да стане на страну народа. Гласноговорник Муслиманске Браће истиче како ће “стати пред тенкове” бранећи Морсија.

Из војске су раније поручили како ће се огласити након што ултиматум истекне у 17 сати (15 сати према нашем времену), али за сада нема информација о томе.