ИТАЛИЈАНСКИ СОЦИОЛОГ Доменико Моро: Билдерберг група је разбила Југославију!

ИТАЛИЈАНСКИ СОЦИОЛОГ Доменико Моро:
Билдерберг група је разбила Југославију!

Италијански социолог Доменико Моро откива да су сви кључни људи који су одлучивали о бившој Југославији били повезани с Билдербершком групом, од лорда Карингтона, Ричарда Холбрука, до Олија Рена…

01.07.2013. за ФБР приредила Биљана Диковић

Domenico Moro

Domenico Moro, фото: birmingham.ac.uk

Доменико Моро, италијански социолог и аутор књиге “Клуб Билдерберг: људи који командују светом”, објављене недавно у Италији, у ексклузивном интервјуу за “Недељник” објашњава, између осталог, улогу Билдерберга у разбијању Југославије, односу према Србији и зашто ниједан Србин, у догледно време, неће моћи да се похвали да је постао члан или макар добио позивницу да одседне у неком луксузном хотелу изабраном за годишњи састанак Билдербершке групе.

Југославија, распад

Југославија, распад

Да ли је могуће да неки Србин стигне тако високо у некој мултинационалној компанији или банци или да има политички профил са специфичном тежином светских размера? Одговор је, евидентно, не. Самим тим, тешко је да замислимо да један Србин буде део комитета или да буде позван на састанак Билдербершке групе.

– Једноставно, у Билдерберг се улази по кооптацији, персона која добије позив мора да има реалну могућност да утиче на светске токове да би била примљена или позвана. Таквих Срба, чини ми се, нема на видику – каже Моро.

Он наводи да би интеграција Србије у ЕУ значила и интеграцију њене економије и капитала не само са Унијом већ и са Сједињеним Државама, и да је чињеница да се 75 одсто укупне трговине између САД и ЕУ обавља преко компанија чији власници и менаџери седе у Билдербершкој групи или су повезани с њом.

Ричард Холбрук, фото: Profimedia.com, AFP

Ричард Холбрук, фото: Profimedia.com, AFP

О улози Билдерберг групе у распаду Југославије и ратовима на Балкану, Моро је за Недељник рекао:

Сви кључни људи који су одлучивали о том простору били су повезани с Билдербершком групом, почев од лорда Карингтона, Ричарда Холбрука, Мадлен Олбрајт преко Хавијера Солане и Бернара Кушнера до Олија Рена. Дезинтеграција ваше бивше државе била је повезана с интересима Сједињених Држава и интересима великог капитала с европске стране, посебно немачког. Распад Југославије је дозволио много лакши и бржи процес инкорпорације у монетарно-економски простор којим је доминирала немачка марка. Билдербершка група је, нема сумње, дала подршку у дезинтеграцији Југославије у смислу да је активно учествовала у стварању линија водиља политике Сједињених Држава и чланица ЕУ према бившој Југославији и државама које су из ње настале, а затим и у имплементацији економских политика – сматра Моро.

Он, ипак, одбацује наводе дежурних теоретичара завере, да је Билдерберг антисрпски настројен.

– Идеја водиља светског капитализма у овом моменту је да се још више ослабе државе које су већ на климавим ногама а да се још више ојачају оне које су већ снажне. То се видело и у случају Србије која је редимензионирана и ослабљена у последње две деценије. Али ту нема ничег, како бих рекао, национално острашћеног зато што су Срби такави какви су, већ је једноставно израз хладних интереса. Можда звучи окрутно, али тако је – оценио је италијански социолог.

(Телеграф.рс/ Извор: Недељник)

One comment

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s