Ванредно Стање

Академик Василије Крестић: ПОНОВНО ОТИМАЊЕ СРПСКЕ БАШТИНЕ


Академик Василије Крестић: ПОНОВНО ОТИМАЊЕ СРПСКЕ БАШТИНЕ

Академик Српске академије наука и уметности (САНУ) Василије Крестић рекао је Срни да помињање Николе Тесле и Иве Андрића на прослави уласка Хрватске у ЕУ као најпознатијих Хрвата представља поновно отимање српске баштине и доказ да Загреб политику и даље заснива на хрватском државном праву.
О реаговањима једног од ретких часних научних радника академика Василија Крестића на СРБском ФБРепортеру прочитајте још:
Академик Василије Крестић: САНУ крије истину о геноциду, чега се плаши Хајдин, САНУ не разликује дневну политику од историјске чињенице геноцида над Србским народом?, као и текст о томе како је Украдена историја Срба: УНИШТАВАНА, ПАЉЕНА, КРАДЕНА, СИСТЕМАТСКИ ЗАТИРАНО ПОСТОЈАЊЕ СРБСТВА…

01.07.2013. СРНА, Јадовно, за ФБР приредила Биљана Диковић

vasilije_krestic
„То није први пут. То је све већ уходан принцип“, рекао је Крестић, коментаришући чињеницу да је хрватски премијер Зоран Милановић у говору на свечаности у Загребу као примјере хрватске посебности навео имена „најпознатијих Хрвата“ Тесле и Андрића.

Крестић је напоменуо да је Хрватска током читавог 19. вијека водила такву политику чији је смисао да се сви становници Хрватске прогласе у политичком смислу Хрватима и да се на тај начин изврши асимилација.

Он је рекао да није ништа ново помињења Тесле и Андрића као Хрвата, додајући да је то у складу са чувеном хрватском политичком опцијом да на хрватској државној територији, без обзира на националну и етничку припадност, сви становници Хрватске чине јединствен хрватски политички или конститутивни народ.

„То је тужно и за нову гарнитуру Хрватске, то их онда квалификује као људе који се ништа не разликују од њихових претходника који су заступали политику на хрватском државном праву, које је давно превазиђено и нимало није у складу са европским стандардима и демократским принципима“, истакао је Крестић.

Коментаришући чињеницу да су у протеклом рату Хрвати више пута рушили Теслин споменик и родну кућу у Смиљану, Крестић је рекао да је то тужно.

„Ако су ушли у ЕУ да би градили нове односе а заступају стару политику која се заснива на хрватском државном праву, то значи да следе путеве којим су ишли више од сто година“, рекао је Крестић, који је директор Архива САНУ. 

Премијер Хрватске Зоран Милановић рекао је у говору поводом уласка Хрватске у ЕУ да су Никола Тесла и Иво Андрић, између осталих, „највеће личности хрватске културе и науке – уједно и важне личности у историји модерног свијета“, јавио је портал „Дневник хр“.

Тесла је рођен у Смиљану у Лици 10. јула 1856. године, од оца Милутина, свештеника Српске православне цркве, и мајке Георгине, у некадашњој Војној крајини Аустријског царства. Крштен је у Српској православној цркви Светог Петра и Павла у Смиљану.

У граду Госпићу статуа Тесла, слична оној на Нијагариним водопадима у Америци, постављена је 1981. године, али су је касније током рата уништиле хрватске снаге, заједно са музејем и родном кућом.

Теслина родна кућа у Смиљану је доскора била опкољена минским пољем, а обновљена је и отворена 10. јула 2006. године у оквиру Меморијалног центра „Никола Тесла“, док је 11. јуна 2006. у Смиљану постављена нова Теслина статуа, рад академског вајара Миле Блажевића.

Централни градски трг у Госпићу се некад звао Трг Николе Тесле, а данас је Трг Стјепана Радића.

У Загребу је 7. јула 2006. године на углу улица Масарикове и Прерадовићеве постављен споменик, Теслина статуа, рад Ивана Мештровића. У Загребу постоји споменик Тесли у Институту Руђер Бошковић.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

2 replies »

 1. СИНОЋ СЕ ДЕСИЛА ВЕЛИКА ПЉАЧКА СРБСКОГА БЛАГА, КУЛТУРЕ И ВЕЛИКИХ СРБСКИХ ЛИЧНОСТИ од стране крвата приликом програма који је емитован поводом уласка у ЕУ… нема тога што крвати нису присвојили вечерас као своје национално благо: етно-културно-историјско као и наше познате личности, Руђера Бошковића, Николу Теслу, Ivu Andrića, Ивана Гундулића и остале… још сам у шоку и поврача ми се од свега тога… и добро је да је та болесна нација ушла у ту још болеснију европу… од Вашег дописника из најстрожег центра СРБИНОВА (ћитај = Загреба)

  Уз Србе, чији је посредни и непосредни допринос хрватској историји и култури велики и неспоран, огроман је број изузетно значајних личности у хрватском националном корпусу, хрватских државотвораца, националиста, уметника… који немају хрватско порекло.
  Оставимо у овом тексту на страну Србе и њихово претапање у Хрвате. Ред је да видимо како други стоје на том плану. А стоје слично Србима; посебно Аустријанци, Немци, Чеси, Словаци, Јевреји…Најбоље је да то посматрамо на пољу науке, културе и политике, где су имена позната и звучна.
  Јосип Јурај Штросмајер „један од највећих Хрвата свих времена“ пореклом је из немачке војничке породице, из Горње Аустрије. Рођен је у Осијеку 1815. године.
  Људевит Гај. Хрват? Не. Гај долази из француско-немачке породице; Најближи сарадници
Људевита Гаја у том „хрватском препороду“ били су Станко Враз (правим именом Јакоб
Фрасс, родом из Штајерске) и Димитрије Деметар, грчко-цинцарског порекла.
  Без сумње најзначајнији музички стваралац у доба илиризма, један од највећих у хрватској историји иначе, био је Ватрослав Лисински. Ни он није Хрват по пореклу; рођен је као Игнац Фуцхс, бавио се композицијом, а прву хрватску оперу „Љубав и злоба“ написао је Лисински, односно Фуцхс. Први пут је изведена 28. марта 1846. године.
  Најзначајнију националну оперу код Хрвата, чувену „Никола Шубић Зрински“ написао је Иван Зајц, по многима највећи „хрватски глазбеник“. Зајц је рођен у Ријеци, али у свом родослову нема ништа хрватско, потиче из чешко-јеврејске породице, а његово презиме у изворном облику пише се – Заyтз.
  По свом пореклу ни Аугуст Шеноа, он долази из немачко-чешке породице,
  Писац Павао Витезовић, изворно се презивао Риттер и потиче из немачке породице,
  Несумњиво велики сликар, изузетног талента, Влахо Буковац (Биагио Фаггиони), био је Италијан.
  Сликари и вајари који су обележили двадесети век хрватске уметности: Ваништа, Тартаља, Кинерт, Херман, Радауш, Кулмер, Пал, Џамоња…нису по пореклу били Хрвати
  Чувени песник Иван Горан Ковачић, аутор поеме „Јама“, био је Јеврејин, мајка му се презивала Клеин.
Највећи хрватски карикатуриста свих времена, још увек живи Ото Рајзингер, аустријско-немачких је корена.
  Лавослав Ружичка, велики научник рођен у Вуковару, Чех пореклом, добио је 1939. године Нобелову награду за хемију. И по очевој и по мајчиној линији био је странац, али га Хрватска третира као Хрвата.
  Хрвати немају никакав проблем да Едуарда Славољуба Пенкалу представе као Хрвата, мада он са Хрватском има везе само утолико што се после женидбе, већ као формиран научник, доселио у Загреб, по препоруци једног пријатеља који му је саветовао да би тај град могао да буде погодно место за бизнис. Испоставило се да је био у праву.
Пенкала је рођен у месту Липтовски Микулаш у Словачкој, 1871. године, а искључиво његовом заслугом ми се данас користимо техничком и хемијском оловком и наливпером. До пре двадесетак година хемијску оловку звали смо, сећате се – пенкало. По Едуарду Пенкали. Он је 1906. године патентирао механичку оловку, а годину дана касније и наливперо. Поред 80-ак иновација и патената, уз Пенкалу се веже и први детерџент за прање веша.
  Неки од глумаца у серији „Грунтовчани“, (без конкуренције најбоље остварење те врсте направљено у Хрватској), који доминирају у том серијалу остаће заувек на високим местима лествице хрватског глумишта, били су из чешких или немачких породица.
На пример: Мартин Сагнер (Дудек) и Смиљка Бенцет (Регица), па Младен Шермент, Рикард Брзеска, Марија Гемл, Јожа Шеб…Сценарио за серију написао је Младен Керстнер, чије презиме јасно говори о његовом немачком пореклу.
  Међу хрватским глумцима, уз споменуте (а изостављајући Србе) налазимо и друге глумце, телевизијске и филмске ствараоце, чије је порекло, немачко, чешко, словачко, јеврејско:
  Иван Хетрицх, Санда Лангерхолц, Вања Драцх, Марија Кохн, Јосип Маротти, Магда Фодор, Звонимир Чрнко, Свен Ласта…

  Свиђа ми се

 2. Патологија!! Да имамо државу, реаговала би на овакву љигавост и злочин у континуитету.
  ТЕСЛА: ПОНОСАН САМ ШТО САМ СРБИН!!

  Свиђа ми се