Биљана Диковић

Нема одговора зашто су умрли берачи вишања, ако берачи умиру од отрова шта ми онда једемо?


Нема одговора зашто су умрли берачи вишања, ако берачи умиру од отрова шта ми онда једемо?

Још нема одговора зашто су два берача вишања у Новој Црвенки умрла, а двоје завршило у шок-соби. У међувремену још троје радника са плантаже на којој ради њих око 1.000, јавило се код доктора због здравствених проблема. Обдукција тела преминулих још није обављена, а токсиколошки налаз и даље сакривен од јавности

30.06.2013.  Новости.рс, 021.рс,за ФБР приредила Биљана Диковић

branje visnje

КУЛА – Узроци смрти двојице сезонаца у воћњаку у Новој Црвенки, и болести због које су још двоје завршили у шок-соби болнице у Врбасу, нису саопштени. То је појачало сумњу да су отровани инсектицидима којима се запрашују вишње.

Сумњу на тровање изнели су лекари Хитне помоћи у Кули, на основу симптома пацијената којима је позлило у берби вишања. Токсиколошком анализом крви сезонаца смештених у врбаској болници то није ни потврђено ни демантовано, јер је ова установа одбила да предочи налаз, уз објашњење да то не може да учини без одобрења пацијената.

Међу житељима кулске и суседних општина, који раде у воћњаку француско-српске компаније „Интерпром“ у Новој Црвенки, држање токсиколошког налаза у тајности схваћено је као посредно признање да су сезонци отровани, јер би, како се истиче, болница у супротном обелоданила резултат анализе и отклонила страх и узнемирење.

У размаку од пет дана, од 17. до 22. јуна, од изненадних напада у воћњаку „Интерпрома“ у Новој Црвенки умрли су сезонци Ј. Л. (51) и К. В. (48). Ј. Л. је преминуо на путу ка црвеначком Дому здравља, а К. В. у болници у Врбасу. Наредне седмице, од 24. до 27. јуна, из „Интерпромовог“ воћњака су у врбаску болницу хитно превезени Г. М. (47), која је груповођа сезонаца, и берач вишања М. Р. (56).

У међувремену, Хитној помоћи се јавило још троје радника са исте плантаже. Резултати токсиколошких анализа очекују се тек наредне недеље.

Од почетка сезоне брања вишања два сезонска радника су преминула, док се још троје људи јавило хитној помоћи у Кули са симптомима који подсећају на тровање пестицидима. Сви берачи вишања ангажовани су у истом воћњаку у Новој Црвенки.

„На основу неке клиничке слике и на основу места са којег је пацијент долазио, доктот је посумњао да је у питању тровање и пацијент је превезен у Општу болницу Врбас“, каже Љиљана Бероња из Дома здравља у Кули.

На брању вишања у воћњаку чији је власник српско-француска фирма „Интерпром“, ради око 1.000 сезонских радника који ни после првог смртног случаја нису престајали са бербом.

Радници кажу да се не плаше отрова, али и да нису приметили да их има. „Вероватно да има отрова. Али, не плашим. Мора да се ради. Вишња се мора обрати“, каже један од берача.

Како се ради о унапред уговореним количинама воћа за извоз, цела производња је под строгом контролом, а последње анализе урађене су у приватној лабораторији из Бечеја, непосредно пре бербе, тврде из „Интерпрома“.

„Људи и даље настављају да раде. Ми смо 100 одсто уверени да никакве опасности нема. Не би ја ни сви ови људи били ту“, каже Зоран Радовић, руководилац производње „Интерпрома“.

О овом случају обавештени су сви надлежни органи. Међутим, резултати токсиколошких анализа и фитосанитарне инспекције биће готови тек средином наредне недеље, када ће берба бити увелико завршена.

1 reply »