Љиљана Јовановић

Клер Дејли, Ирска политичарка напала Обаму у Парламенту да је “ратни злочинац”


Клер Дејли, Ирска политичарка напала Обаму у Парламенту да је “ратни злочинац”

 

Ирска политичарка Клер Дејли означила је предсeдника САД Барака Обаму као “ратног злочинца” и “лицемера века” у жучном говору пред Парламентом у среду, након завршетка Самита Г8 у Северној Ирској.

Clare Daly

Дејли је независтан члан парламента (ИД) и представља Северни Даблин. Током свог говора  “ошинула” је ирског Премијера “ Taoiseach” Енда Кенy, због  загрљаја са Обамом,  рекавши да је  “зажмурио” на политику САД према Сирији и на коришћење беспилотних летилица.

– Да ли се он такмичи за награду лицемера века – питала је Дејли за Обаму.

– Ми морамо назвати ствари њиховим правим именом, у стварности  једним озбиљним истраживањем би се могло доказати да је овај човек ратни злочинац.
Он је 200% повећао употребу беспилотних летилица којима је убијено  на хиљаде људи и на стотине деце – додала је она.

Овај коментар је осликао како се глобално мишљење о Обами променило узимајући у обзир његову политику коришћења беспилотних летилица. Европске државе и даље су задржале углавном позитивно мишљење о председнику Обами, док је мишљење Велике Британије на неки начин подељено.

Дејли је посебно “побеснела”  због Обаминог говора о решењу мировног проблема у Северној Ирској,  који је, како она сматра, потпуно различит од оног  шта Обама ради у остатку света.

Нема много мира ни у Ираку, Авганистану ни Пакистану “а ни у Сирији сигурно није много мирије”, рекла је она. Дејли је критиковала Обамину администрацију  због одлуке да снабде оружјем Сирјске побуњнике, што је она нагласила као “подржавање џихадста на даљој  дестабилизацији  региона”.

Ирски политичари су се успротивили достављању оружја побуњеницима, упозоравајући остале чланове  групе Г8  да таква одлука може само да повећа сукобе у земљи.

У одговору на напад Дејлијеве, Премијер Кенy је нагласио  да су Ирски  политчари потврдили  свој став и о томе упозорили  чланове Г8, да се не слажу о скидању ембарга Европске Уније Сирији на снабдевање оружјем.  Он је напао Дејлијеву говорећи да  је њен говор  испод њене части  и испод части Ирског народа .

“Мислим да су ваши коментари срамота”- рекао је Кенy. “Они понижавају Ирски народ  широм света који је био срећан да види да је Ирско осрво  било домаћин Самита Г8”.

Испод ваше части је ово што сте говрили, да Амерички  председник не треба да буде део оних који овај процес  одржавају  живим и видљивим”- додао је.

Дејлијева није била потрешена коментаром Ирског Премијера  на њен рачун. Она је оптужила земљу  за “проституисање” пред САД и упитала Кенија, да ли ће “постројити Кабинет  са “Лепрекон” цилиндрима и украсима са “звездама и пругама” да би срамно понижење било потпуно.

Размена оптужби била је  праћена аплаузима или негодовањем  уз повремену тишину и непријатан израз лица Кенија, док је слушао Дејлина пребацивања . Међу свим њеним коментарима био је  „невиђено  балаваљење” медија око посете Прве даме Мишел Обама и  њених кћери  Малије и  Саше које су пратиле Предесдника, а које су вечерале у друштву вође музичког ансамбла У2  Боно-а . Ово је била друга посета Обаме  Ирској, од када је Председник. Током пута, наглашени су његови  Ирски преци, али је Дејлијева одговорила да су његове везе са земљом Ирском “слабе”.

______
21.06.2013.
http://www.huffingtonpost.com/2013/06/21/clare-daly-obama-war-criminal_n_3479158.html

2 replies »

  1. Хвала госпођо Клер Дејли. Дивим Вам се. Опростите ако испаднем неуместан, али нешто мислим: Можда је прорадио СРБСКИ ГЕН.

    Свиђа ми се