All

Бранко Станић: ПОТОП


 

Бранко Станић

ВИДОВДАНСКИ ЛЕТОВИ (1)

На Видовдан, 28. јуна 1989. године, Слободан Милошевић је хеликоптером слетео на Газиместан, а 28. јуна, 12 година касније, полетео је у Хаг. Били су то летови који су започели и окончали једну драматичну епоху о којој ће историчари, и не само они, тек имати шта да причају и пишу. Али пре тога о једној тајни која у многоме може имати везе и са данашњим тајнама…

 

ПОТОП

Србија, 20. јун 2001. лета Господњег

Сигурно да сте читали и слушали многе теорије зашто су и како изумрли диносауруси.

Наука је непобитна утврдила да су ова ружна, а импресивна створења дефинитивно нестала са лица земље пре равно 65 милиона година. То је чињеница и ту нема нагодбе. Методе за утврђивање старости помоћу радиоактивних изотопа су јако прецизне, а постоје и многи фосили очувани до данашњих дана тако да ту нема места никаквим дилемама. Оно што је још живо преостало од тих гмазова није ни шака јада према оним џиновским рептилима који су некада  харали овом планетом.

 Dinosaurus-Tiranosausrus-reks

Најкрволочнији од свих крволока који је икад ходао нашом планетом – Тираносаурус рекс

Баш некако у време када су диносауруси изумрли, на земљу је лупио џиновски метеор који је после судара са нашим небеским телом у атмосферу избацио прашину и још којешта. Крупније, а бога ми, и ситније камење је одмах пало натраг, а узвитлана прашина се потом слегала неколико хиљада година, неки кажу, чак и целих 12 хиљада. Настало је ледено доба и диносауруси су пресвисли од превелике ‘ладноће, јер свима је, наравно, са слика познато да ове животиње нису имале крзно, већ су биле голишаве. То је једна од теорија.

meteor-meteorit-ural-nlo-1361140274-269459

 Судар

Постоји и друга теорија која каже да су диносауруси изумрли због несразмере њиховог мозга и остатка тела, а влада исто тако и мишљење да су нестали зато што дужина и чврстина костију њихове вилице није била у складу са превеликом снагом мишића за жвакање. Овај несклад доводио је до ломљења вилица па су ова несретна бића крепала од глади.

И мој, нешто млађи друг Груја има своју теорију. Излагао ми је надугачко, али још нема ништа  написмено, и колико сам га ја схватио период изумирања диносауруса наступио је на преласку из хладнокрвних у топлокрвне животиње. Биће да сам негде оман’о у краткој интерпретацији његове теорије, али сам сигуран да је помињао хладнокрвне и топлокрвне животиње. Чак ме је и позивао да идемо заједно у Африку да тражимо доказе за то. Јурио је и спонзоре, нешто су му обећали и пара, али треба да намири 50.000 ДМ, а толико још није накупио.

Иначе када смо већ код Грује, узгред да поменем да је он већ био у Африци када је трагао за Догонима, за народом којег су пре више од 10.000 година посетила бића из околине звезде Сиријус. Грујино путовање није било без резултата. Нашао је племе, мислим да је то било у Кенији или ту негде у близини, и са њиховим припадницима разговарао. На крају је схватио да кад им даш 10 марака има да ти причају о чему год ‘оћеш и кол’ко ‘оћеш, а причу да си имали госте са Сиријуса им је пре стотинак година усадио у сећање неки мисионар. Њима се то допало и прихватили су је као део свог фолклора и обичаја.

Но, да се вратим на тему диносауруса.

Тако кажу досадашње теорије у вези овог проблема, Грујина и остале, а ја сам давно, још док сам читао Библију запазио неке ствари. Стари завет, то вам је први део поменуте књиге, су писали људи који су били ближе времену када су диносауруси изумрли па је сигурно да се тог времена боље сећају него ми данас. Додуше они нигде директно не помињу диносаурусе, али се неке ствари ипак могу наслутити. Али да кренем од почетка.

Како је Бог створио човека и све оно пре њега, то знате.

Како је Бог створио Еву, и то знате.

Како је Ева наговорила Адама, и то сте чули.

И да не дужим даље. Много времена прође од настанка дела Божјег, омраза међу људима се јави, завист и злоба душом њи’овом овлада. Богу, кад виде шта људи чине и какви су, све се смучи. Био је јако бесан и љут на себе и на то што је створио, и у магновању одлучи да све уништи.

Овде ми Бог није јасан, ако се наљутио на човека зашто се расрдио и на остале живе створове.

И шта ће, како ће, Бог одлучи да на земљу пусти кишу и потопи и подави све живо.

И киша поче да пада. Падала је данима. Потоци и реке почеше да се изливају. Поче да се излива и море.

Бог се сажали.

– Ипак је штета да нестане све то што сам својом руком створио – помисли Бог у себи и одлучи да се јави Ноји у сну.

И јави се Бог Ноји. Оприча му, така и така ствар, него ти Нојо направи једну велику барку и у барку од сваког живог створа стави по један пар да не пропадне све што сам створио.

 Nojeva-barkaБарка по божјој замисли

И Ноја послуша Бога. Поче да прави једну велику барку и у њу да ставља по један пар од свих живих створова, прво жену своју и децу своју, а кога би то пре њих, па тек онда редом све остало. И тако пар по пар напуни се барка. Вода је већ била толико нарасла да се могло запловити. Кад тамо, иза једног брда, Ноја угледа неколико огромних створења:

– Ајој, куку мени, заборавио сам диносаурусе! – узвикну болно, па се запита: – Шта сад да радим?

После кратког премишљања Ноја гласно рече:

– Ма ко им… – па додаде оно што се у таквим приликама каже. Правдајући се још изрече: – Нек остану тамо где су, и онако су велики. Ако их ставим у барку потопиће ми барку.

Тако диносауруси остани у води. И како киша није престајала да пада сви до једнога се подаве и изумру.

Е, ово што сад испричах сигурно нисте знали, а ни чули.

Наравно да све овако не пише у Библији, али је могло бити ако се чита између редова, а нисам баш нешто ни сигуран ни да је Бог прво пустио кишу па се обратио Ноји, ил’ се прво обратио Ноји  па тек онда пустио кишу, али то не мења ствар, диносауруси би изумрли у оба случаја.

О свему овоме, без намере да повредим нечија религиозна осећања, не бих ни писао да код нас већ данима не лије киша, малтене без престанка, као некада она, библијска.

2 replies »

  1. Тај 28-ми Јун, много је пресудан за Србе а можда и за Ноја. Да није Ној запловио 28-ог Јуна, баш као што је Милошевић био на Газиместану или касније седео у авиону за Хаг, или Кнез Лазар, на Косову укрстио копља са Турцима а овога 28-га Јуна очекује се одговор, не из Хага, већ иѕ Брисела.

    Има много (религиозних) тумачења библије али твоја теорија изумиранја диносауруса поклапа се са мојим прорачунима које сам радио пре две деценији, Ној није намерно изградио простр за диносаурусе а посебно за нјихову храну јер би барка било дупло већа што је изискивало много више времена, узимајући у обзир да је Ној са својим синовима градио барку. Такође се плашио да ће ти прождрљивци појести свју хтану па онда и све остало сто је он спасао, па на крају и њега са целом породицом.

    Нажалост, а ко зна через чега, Бог му није дао инстрункције, па је Ној, ето одлучио сам о пропасти Диносауруса и то на дан 28-га Јуна, који је како раније нагласих, постао пресудан за Српски народ. Ко зна, можда су Срби, а не Јевреји, директни потомци од Ноја?… Хммм… то треба такође испитати…

    Свиђа ми се