Биљана Диковић

ЦРНА ГОРА: Аутобус слетео у провалију, више особа погинуло на путу Подгорица-Колашин


ЦРНА ГОРА: Аутобус слетео у провалију, више особа погинуло на путу Подгорица-Колашин

Према информацијама „Вијести“ аутобус је изашао из тунела и пробио банкину на почетку моста са леве стране и зауставио се у провалији на око 30 до 40 метра од пута. Више особа је погинуло у несрећи на путу Подгорица-Колашин.

23.06.2013. ФБ страница Vijesti, за ФБР уредник Биљана Диковић

vise-osoba-je-poginulo-nesreci-putu-podgorica-kolasin-slika-288811

Са места несреће (Фото: Читалац репортер)

На магистралном путу Подгорица-Колашин, код Манастира Морача, на мосту званом Грло, око 17 часова десила се тешка саобраћајна несрећа, у којој, према наводима ТВ Црне Горе, погинуло 13, а повређена је 31 особа. Тела 13 погинулих су пребачена у Подгорицу, док су тела три особе затрпана камењем или остацима аутобуса, преноси ТВ Вијести.

Жељко Дармановић, командир Службе заштите Колашин, казао је раније да извлачење осталих унесрећених отежава то што се преко аутобуса налази огромна стена.

Несрећа се, како наводе из Управе полиције, догодила у близини кафане „Починак“, када је аутобус украјинских таблица слетио са моста Грло у кањон.

Након прве информације из УП да је реч о аутобусу украјинских таблица, из врха МУП-а „Вијестима“ је саопштено да је реч о аутобусу румунских регистарских таблица, који је око 15 сати ушао у Црну Гору на граничном прелазу Добраково. Из истог извора, саопштено је да је у аутобусу било 46 путника.

Према информацијама „Вијести“ аутобус је изашао из тунела и пробио банкину на почетку моста са илијеве стране и зауставио се у провалији на око 30 до 40 метра од пута.

Репортерка „Вијести“ јавља да се на падини на месту несреће виде тела мртвих. Спасиоци су направили кордон који се спушта кроз шибље одакле извлаче повријеђене који су у врло тешком стању. До 18:50 сати из провалије је извађено око 30 повређених.

Директор Ургентног центра Владимир Добричанин казао је ТВ Црне Горе да је у КЦ допремљена 31 одрасла особа и једно дете. Дете је са лакшим телесним повредама смештено на Институту за болести деце, док су остали путници прошли са тежим повредама.

несрећа
Данас испред КЦЦГ, Фото: Веско Белојевић

На место несреће су стигли лекари из више црногорских општина, а нешто прије 19 сати и један хеликоптер је успео да се спусти у месту Сеоце.

Полиција је блокирала једну траку како би возила хитне помоћи могла да дођу до места несреће, а према информацијама „Вијести“ особље Клиничког центра у Подгорици је у стању пуне приправности.

Два теренска возила са припадницима екипе САЈ-а кренули су према месту несреће где би требало да се спусте у кањон.

Екипа „Вијести“ је на магистралном путу срела четири болничка возила, који су кренули према Подгорици, као и нека путничка возила која су ишла у истом правцу, сигнализирајући са сва четири жмигавца.

Шесторо повређених пребачено је у два путничка возила до Клиничког центра у Подгорици. Трећим возилом до КЦ је пребачен дечак.

У КЦ су казали „Вијестима“ да су повређени држављани Румуније. Према наводима сведока који су пружили прву помоћ, аутобус који је превозио унесрећене путнике је румунских регистарских таблица.

Премијер Србије понудио помоћ

Премијер Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић понудио је данас сву потребну помоћ Црној Гори због ове тешке саобраћајне несреће.
Дачић је изјавио Тањугу да је понудио помоћ у медицинском и стручно техничком људству и свему што је потребно да би се санирале трагичне последице несреће.

*******


У КЦЦГ допремљена је 31 особа, међу којима једно лице без знакова живота. Две особе су преминуле у КЦЦГ.

Међу повређенима је осам лица која су животно угрожена, саоопштено је на конференцији за новинаре око 23 сата. Из Завода за трансфузију крви саопштено је да је, након несреће, за само три сата, више од 100 особа дошло да донира крв, те да крви има довољно.

У КЦЦГ је стигао и премијер Мило Ђукановић који је изјавио саучешће амбасадору Румуније. Ђукановић је потом пошао у посету повређенима.

„Требало је да у Црној Гори останемо пет дана. Све се одиграло брзо, возач је у тренутку несреће возио мало брже, кад је аутобус проклизао“, казала је „Вијестима“ путница Кармен Доробец из Букурешта, која је смештена на ортопедији, у Клиничком центру Црне Горе.

20.02 Министра унутрашњих послова Рашко Коњевић, раније је саопштио да је у несрећи погинуло најмање 13 особа. У несрећи је повређена 31 особа. Тела 13 погинулих су пребачена у Подгорицу, док су тела три особе затрпана стењем или остацима аутобуса, преноси ТВ Вијести.