ДРУШТВО

Шешељ Мерону: 10 година ми кршите права уз личну, острашћену и нецивилизовану мржњу


Шешељ Мерону: 10 година ми кршите права уз личну, острашћену и нецивилизовану мржњу

21. 06. 2013. Press online

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ уложио је жалбу председнику Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) Теодору Мерону, после одлуке секретаријата Хашког трибунала да му укине могућност привилеговане комуникације с његовим правним тимом, саопштио је данас Хашки суд.

seselj meronШешељ Мерону: 10 година ми кршите права уз личну, острашћену и нецивилизовану мржњу

Шешељ је у образложењу жалбе написао да су његова људска и процесна права непрекидно кршена од 2003. године, што доказује и одлука да се његовом кејс менаџеру, правнику Немањи Шаровићу, не одобре путни трошкове и несметана посета, већ да то учини само за правне саветнике др Дејана Мировића и адвоката Милана Терзића.

„Као председнику МКСЈ који непрекидно крши моја права и судији који то ради од 2003. године уз очигледну, острашћену, неконтролисану, нецивилизовану и нескривену личну мржњу, пишем вам ову жалбу“, написао је Шешељ Теодору Мерону, поручивши да су, од када је Мерон поново председник суда, кршена бројна његова права, „од права на слободу и праведно суђење, до права на суђење у разумном року“.

„У важном периоду када је за 30. октобар 2013. године заказано доношење првостепене пресуде…поново се крше моја људска и процесна права. Тачније, затражио сам у складу са уобичајеном процедуром да ме 17. и 18. јуна у Притворској јединици УН посете моји правни саветници др Дејан Мировић и адвокат Милан Терзић, као и мој кејс менаџер, дипломирани правник Немања Шаровић“, написао је Шешељ.

Посета је, међутим одобрена само правним саветницима, али не и Шаровићу, указао је лидер радикала.

„Такав поступак не доживљавам само као кршење мојих људских права, већ и као грубу провокацију, или као наставак провокативног деловања према мени, још од времена када сам затражио 2010. године (и то је било одобрено) да Шаровић буде мој кејс менаџер“, оценио је Шешељ и подсетио да Шаровићу није омогућен ни привилеговани приступ подацима у вези с његовим предметом и базом података на првом нивоу.

Извор: Танјуг