ДРУШТВО

Капетан Драган: Издао ме Дачић! Порука Наде Лукић, супруге Капетана Драгана…


Капетан Драган: Издао ме Дачић

18. јуни 2013. | 16:22
Извор: Наше новине
СИДНЕЈ – „Већ седам година сам у затвору у Аустралији због лажне оптужбе Хрватске да сам ратни злочинац. Разочаран сам у државу која ми до сада није пружила никакву помоћ. Гинуо сам за Србију, али су ме сви заборавили. Борим се сам да ме не изруче Загребу. Лежим невин и трунем у затвору, иако ми није ни суђено ни пресуђено“.

Овим речима своју исповест почиње Драган Васиљковић (59), познатији као Капетан Драган, из затвора „Силвервотер“ код Сиднеја. Капетан Драган каже да ге посебно боли неиспуњено обећање премијера Србије Ивице Дачића.

Наше новине

Наше новине

„Дачић ме је позвао телефоном кад је боравио у Аустралији прошле године. Разговарали смо 15 минута, обећао је да ће Србија учинити све за мене. Деловао ми је искрено. Рекао ми је: „Чим се вратим у Србију, видећу како можемо да ти помогнемо. Издржи, не може ово још дуго да траје“. „То ми је дало наду“ – каже Кеп, па наставља:

„Међутим, време пролази, помоћ од државе не стиже. Сад се питам за шта сам се борио?! Вратио сам се из иностранства да помогнем Србима. Имао сам каријеру, углед, богатсво, али сам ипак отишао да заштитим народ у Крајини. Држава је помогла хашке оптуженике, али не и мене. Хрватска је озбиљно ушла у ову причу и чини све да ме Аустралија испоручи. Србија ми је окренула леђа“, категоричан је капетан Драган.

„Нажалост, за мене рат још траје! Једини сам политички затвореник у Аустралији. Овде сам у затвору с мафијашима и убицама. Две године сам био у самици. Здравље ми је озбиљно нарушено, у ћелији зна да буде и 45 степени! Ухапшен сам због потернице Хрватске о наводним ратним злочинима. Невероватно је да сам био сведок у Хагу, да у то време против мене није покренут никакав поступак“, прича Васиљковић, па наставља с подсећањем:

„Кад сам се вратио, у Аустралији сам живео нормално. Онда се појавио текст у новинама како „Аустралијом слободно шета ратни злочинац“. Убрзо је стигао и захтев из Хрватске. Иако Аустралија досад није изручивала своје држављане, ипак су донели одлуку да ме испоруче. Очигледно је да је проблем то што сам Србин и што сам унапред осуђен за ратни злочин“ – сматра Драган.

Он указује да је Аустралија једна од ретких развијених земаља у којој не постоји декларација о људским правима.

„Овде је могуће да невин човек лежи у затвору седам година без оптужнице, без пресуде или веродостојних доказа. Ипак, не одустајем од борбе. Имам велику подршку моје супруге Наде, брата Киће, породице, пријатеља и српске заједнице у Аустралији. Читам, пишем и свирам гитару у ћелији. Смејем се бар 10 пута дневно“  каже, па додаје.

„Имам пријатеље чак и овде. Живим сваки дан као да је једини. Не носим сат, са зида сам већ одавно скинуо календар“!

„Свима је јасно да мој случај није личне природе и докле год се лично бавим њим, не могу да очекујем велике промене. Мој случај се мора решити на нивоу држава. Неће ваљда дуго, надам се да ћу доживети слободу. Чекам коначну одлуку Федералног суда о мојој судбини“, поручује Капетан Драган, затвореник под бројем 396047.

http://www.rtv.rs/sr_ci/politika/kapetan-dragan:-izdao-me-dacic_401373.html

***

Порука Наде Лукић, супруге Капетана Драгана

Извор: ФБ Kapetan Dragan

www.kapetandragan.org

Banner-707x_433_05

1 reply »

 1. E moj kapetane, ti si se borio i rizikovao svoju
  glavu da bi ovi veleizdajnici danas sve to unistili.
  Dobro, to me ne cudi ali me cudi da
  si verovao debelom krmku i da ti je delovao iskreno.
  Njemu se nemoze nista verovati jer ga je kurva rodila.

  Свиђа ми се