Иван Нинић

Пиштаљка: Министарство просвете крије још једну диплому Ивице Тончева?


Министарство просвете крије још једну диплому Ивице Тончева

Пише: Иван Нинић, Пиштаљка

Министар просвете Жарко Обрадовић одбио је захтев Пиштаљке да се провере све дипломе Ивице Тончева, његовог партијског друга и премијеровог саветника за националну безбедност, изговарајући се тиме да Просветној инспекцији нису доступни подаци са Косова и упућујући новинара Пиштаљке да те податке о једном од највиших државних функционера тражи од Еулекса.

ivica-toncev-diploma-falsifikovao-diplomu-univeritet-u-pristini-1361567750-272143

„Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, после НАТО агресије 1999. године, није доступна потребна документација и није могуће извршити инспекцијски надзор, јер школе на територији АП Косова и Метохије у којима се реализује настава на албанском језику нису у систему нашег образовања. За проверу докумената у школама на албанском језику можете се обратити ЕУЛЕКС-у у Приштини“, наводи се у одговору који су 3. јуна ове године потписали министар Жарко Обрадовић и начелник Републичке просветне инспекције Велимир Тмушић.

Можда би изговор министарства и био разумљив да некадашња Економска школа „Милева Вуковић“ из Пећи (коју је Тончев наводно завршио) није измештена у Гораждевац, где данас функционише под називом Економско-трговинска школа. То значи да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја још увек надлежно за надзор над њеним радом. Чак и да није тако, Министарство има могућност да се за помоћ обрати Еулексу, поготово што је реч о провери валидности дипломе премијеровог саветника за националну безбедност.

Тончев је, како се наводи у извештају инспекције урађеном на захтев новинара Пиштаљке, 1986. године у Сурдулици завршио школу за аутомеханичара, а у септембру прошле године постао је мастер менаџмента на зајечарском факултету Универзитета Мегатренд. У међувремену, Тончев је 1988. наводно завршио средњу Економску школу „Милева Вуковић“ у Пећи и на основу те спорне дипломе 1994. уписао Мегатрендов факултет у Лондону.

То значи да је Тончев, након завршетка трогодишњег образовања 1986, за свега две године положио разлику свих стручних предмета за прве три године и успешно положио целу четврту годину у средњој школи у Пећи.

 О томе да Ивица Тончев поседује више диплома први је 8. фебруара ове године писао Блиц, који је објавио факсимил наводне Тончевљеве дипломе Грађевинског факултета Универзитета у Приштини из 1998. године. Са том дипломом грађевинског инжењера Тончев је, како је писао Блиц, 2008. године засновао радни однос у фирми свог брата „Тончев градња“, да би се после шест месеци са истом дипломом запослио у Влади Србије, где је постављен за саветника за европске интеграције тадашњег заменика премијера Ивице Дачића. После тога, у биографији Ивице Тончева уписано је звање дипломирани менаџер, а од септембра прошле године и дипломирани менаџер-мастер.

Међутим, Универзитет у Приштини тврди да у својим евиденцијама нема Ивице Тончева ни његове дипломе Грађевинског факултета. На захтев новинара Пиштаљке Републичка просветна инспекција је од Универзитета у Приштини (измештен у Косовску Митровицу) затражила и добила обавештење да њихов ректорат не поседује евиденцију о издатим дипломама од школске 1991/92. године, у којој се налази диплома издата на име Тончев (Стојана) Ивица, као и да објављена диплома није валидна.

„Укинути Грађевинско-архитектонски факултет Универзитета у Приштини никада није издао диплому о стеченом високом образовању и стручном називу кога гласи на име Тончев Стојана Ивица, под редним бројем 311, од 13.04.1998. године“, пише у одговору декана Факултета техничких наука Универзитета у Приштини др Небојше Арсића. Он објашњава да факсимил дипломе коју је Блиц објавио није веродостојан како у погледу форме и садржаја, тако и у погледу наводних потписа декана и ректора.

Инспекцијски надзор извршен је и на Универзитету Мегатренд, чији је власник Мића Јовановић близак СПС-у и на коме плату зарађује и министар просвете Жарко Обрадовић. Инспекција је утврдила да је Тончев школске 1994/95. године уписао Пословну школу Мегатренд, да је положио испите из прве и друге године студија и да је стекао диплому лондонске школе Megatrend International Expert Consortium, са којом је Универзитет Мегатренд имао потписан споразум о сарадњи. Потом је Megatrend Business School, део Megatrend International Expert Consortium, 23.10.1996. године одобрила упис треће године студија Ивици Тончеву, након чега је на смеру „менаџмент“ дипломирао 11.11.1997. године. Његова диплома је, тврди инспекција, октобра 2000. године нострификована на Мегатрендовом Факултету за менаџмент у Зајечару, чиме је изједначена са звањем „дипломирани економиста у области менаџмента“.

На овом факултету Тончев је завршио и мастер академске студије и одбранио је завршни мастер 3.9.2012. године, наводи се у извештају Просветне инспекције.

371-lead-photo-1371083054-ToncevZvezda

 Поред функције саветника за националну безбедност премијера, према подацима са сајта Социјалистичке партије Србије, Ивица Тончев руководи страначком Комисијом за материјално-финансијска питања и члан је Главног одбора СПС, а потпредседник је и ФК Црвена Звезда. Након парламентарних избора 2012. године изабран је за народног посланика, али је због сукоба интереса на ту функцију поднео оставку у јануару ове године.

ПРИЛОЗИ:

Одговор Министарства просвете од 3. јуна

Извештај о управном надзору на Универзитету Мегатренд (страна 1, страна 2)

Обавештење о управном надзору у школи „Никола Тесла“ у Сурдулици

Одговор Факултета техничких наука Универзитета у Приштини (страна 1, страна 2)

Одговор Универзитета у Приштини

Решење о нострификацији дипломе

Diploma Ivice Tonceva London

Diploma o master studijama Megatrend Univerziteta 2012
____

Teкст објављен на сајту Пиштаљка 13.06.2013

2 replies »