ДРУШТВО

Побуна хашког судије – дански судија Хархоф оптужио председника Трибунала Теодора Мерона да је, под утицајем САД и Израела, вршио притисак на друге судије!


Артман: Покренути истрагу против председника Трибунала Теодора Мерона

14. јун 2013. 15:58 Вестинет

Савет безбедности Уједињених нација морао да нареди истрагу против председника Трибунала Теодора Мерона због навода које је у писму навео дански судија Фредерик Хархоф, каже Флоранс Артман.

florens artman02

Некадашња портпаролка бившег главног тужиоца Хашког трибунала Карле дел Понте је оценила да Савет безбедности нема други избор после писма Хархофа да је Мерон извршио притисак на колеге судије како би изрекли ослобађајуће пресуде хрватским генералима и српским званичницима.

„Оно што ми се чини најважније јесте да судија Хархоф конкретно указује на кршење Статута Трибунала које је учинио Мерон. По Статуту, судије морају бити независне приликом доношења својих одлука“, рекла је Артман за агенцију Анадолија. Хархоф тврди да Мерон вршио притисак на друге судије да осигура већину гласова у петочланом Жалбеном већу којим је председавао у предмету против Готовине и Маркача, као и у случају Момчила Перишића, додала је Артман.

Артман је рекла да Хархоф тврди да се Мерон ставио у службу две државе, Сједињених Америчких Држава и Израела. Да ли су те државе или неке друге, то не мења ствар да постоје озбиљне сумње да је Мерон преобликовао пресуде тако да би задовољио политичке интересе. Тиме је прекршио своје професионалне обавезе, односно Статут Трибунала, поновила је Артман.

Ово су довољно озбиљне и, нажалост, кредибилне оптужбе да надлежни органи отворе истрагу и да Теодор Мерон буде смењен у случају да се утврди да је кршио Статут, рекла је Артман. Она није искључила могућност ревизија пресуда, ако се утврди да независност и непристраност судија није поштована.

Фонет

***

Побуна хашког судије!

13. јун 2013.
Србин.инфо

harhof1306

(Бета/Ало!)
Судија хашког Трибунала, Данац Фредерик Хархоф у писму које је послао на 56 адреса, оштро критиковао тај суд поводом неколико пресуда српским и хрватским званичницима, објавио је дански дневник БТ.

Судија Хархоф оцјењује да су “дубоко забрињавајуће” ослобађајуће пресуде у случају хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача, као и српског генерала Момчила Перишића и челника некадашње службе државне безбједности Јовице Станишића и Франка Симатовића.

“Најгора од свега је сумња да су неке од мојих колега биле изложене краткорочном политичком притиску који у потпуности мијења премисе за мој рад у служби правде и мудрости”, наводи судија Хархоф у писму које је БТ објавио у цјелини.

Посебно је проблематично, по његовом мишљењу, што из тих пресуда произилази да се убудуће лица на највишим војним и политичким положајима могу осудити за појединачне ратне злочине само ако су лично учествовала у њиховом планирању или извршењу.

Дански судија је оптужио предсједника Трибунала Теодора Мерона да је вршио притисак на друге судије, израживши сумњу да је Мерон то чинио под утицајем “војног естаблишмента” САД и Израела.

“Да није неки амерички или израелски званичник употребио свој утицај на америчког предсједника суда (у Хагу) како би осигурао промјену курса (Трибунала)?”, пита судија Хархоф у писму, уз процјену да се то можда догодило “када се хашка судска пракса превише приближила лицима на највишим војним положајима”.

***

ХАШКИ СУДИЈА ХАРХОФ: Натерали су нас да осободимо Готовину и Маркача

Планета, 08:56, 14.06.2013.
Курир.инфо

Амерички председник Хашког суда Теодор Мерон вршио је притисак на своје колеге у случајевима Готовине и Перишића. Било му је јако стало да дође до ослобађајуће пресуде, наводи судија у писму својим колегама

frederik-harhof-foto-printskrin-1371192978-325245

Фредерик Хархоф, фото принтскрин

ХАГ – Хашки суд не дели правду, већ спроводи политичке одлуке, написао је Фредерик Хархоф, један од судија на међународном трибуналу у Хагу, у писму својим колегама.

У писму се Хархоф посебно осврнуо на недавне ослобађајуће пресуде Анти Готовини, Младену Маркачу, Момчилу Перишићу, Франку Симатовићу и Јовици Станишићу.

„То је противно свакој врсти правде“, написао је Хархоф реферирајући на ослобађајућу пресуду хрватским генералима Готовини и Маркачу.

„Амерички председник Хашког суда Теодор Мерон вршио је притисак на своје колеге у случајевима Готовине и Перишића. Било му је јако стало да дође до ослобађајуће пресуде и имао је среће када је у задњи час успео да наговори остарелог турског судију да промени мишљење“, пише Хархоф.

„Остарели турски судија“ на ког се Данац позива је Мехмет Гуни, 77-годишњак који је гласао да Готовина и Маркач буду ослобођени.

Подсећамо, до ослобађајуће пресуде хрватским генералима дошло се прегласавањем; троје судија било је за (Мерон, Гунеи и Патрик Робинсон), а двоје против (Фаусто Покар и Кармел Агиус).

„Рецентне пресуде изазвале су код мене дубоку професионалну и моралну дилему, коју нисам до сада искусио. Најгора од свега је сумња да су неке моје колеге изложени политичком притиску. То сасвим мења премису мога посла, који би требало да служи принципима разума и правде“, пише Хархоф.

У свом драматичном писму дански судија истиче да су хашке судије присиљене да свесно пуштају ратне злочинце на слободу. Као извор таквих притисака Хархоф је истакао председника судија, Американца Мерона, који је био шеф судског већа које је ослободило Готовину и Маркача.

„Чини се да се војни естаблишмент у моћним државама попут САД и Израела престрашио да се Хашки суд превише приближава највише рангираним војним функционерима. Јесу ли израелски или амерички функционери извршили притисак на америчког председника Хашког суда да промени ток судских поступака?“, пита се Хархоф у свом писму.

4 replies »

  1. Koliko toliko, prljavi ves haskog tribunala izlazi polako ali sigurno na videlo. Nadamo se da ce biti nekog znacajnijeg efekta pozitivnog za Srbiju od toga.

    Свиђа ми се

  2. Vise nije ni bitna istina u vezi svega ovog. Ili je kriv Meron ili je nesposoban Harhof. U oba slucaja, ovo je vec dokazalo nesposobnost haskog suda.

    Свиђа ми се

  3. A dok ste osuđivali samo Srbe, po njegovom direktnom naređenju na hiljade godina, onda ti to nije smetalo, je li bitango?! I to bez ikakvog materijalnog dokaza! Bilo ti je dovoljno samo da su Srbi i moraju da budu zločinci! Đubre dansko, tvoja avijacija je učestvovala u zločinačkom bombardovanju Srbije, po direktnom naređenju te iste amerike, engleske i nemačke i tada nisi imao „prigovor savesti“? Đubre nacističko!

    Свиђа ми се