АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

КОРУПЦИЈА: СУДСКИ "ЗАСТОЈ" У СЛУЧАЈУ "УНИВЕРЗИЈАДА"- ЧЛАНОВИ О.К. СУ БИЛИ: ДАЧИЋ, ЦВЕТКОВИЋ, ЂИЛАС, ЂЕЛИЋ…


800×600

Normal
0

false
false
false

EN-CA
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Table Normal“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:“Times New Roman“,“serif“;}

Универзијада: Споро суђење за злоупотребе у јавним набавкама

 

Пише: Иван Нинић

 UNIVERZIJALNI MUCKAROSI

Поступак за злоупотребу службеног положаја против Синише Јаснића, актуелног председника Универзитетског спортског савеза Србије и бившег директора предузећа Универзијада БГ 2009 д.о.о, због склапања послова без обавезне процедуре јавне набавке више од четири године тапка у месту, сазнаје Пиштаљка.

 

 Оптужница против Јаснића подигнута је још у фебруару 2009. године, али је због реформе правосуђа годину дана касније његов предмет додељен другом судији Првог основног суда у Београду. Званични подаци са Портала судова показују да су од фебруара 2010. до данас заказана само три претреса која нису одржана. Последњи је био заказан за 20. март ове године, а пре тога тужилаштво је у октобру 2011. исправило оптужницу. У међувремену, уведено је кривично дело „злоупотреба положаја одговорног лица“ и свим тужиоцима у Србији остављен рок да постојеће оптужнице ускладе са измењеним Кривичним закоником, односно да дело „злоупотреба службеног положаја“ преквалификују до 1. јула ове године. То би могло да додатно успори процес.

 

 Постојећа оптужница Јаснића терети да је у периоду од децембра 2005. до октобра 2008. године као директор предузећа Универзијада БГ 2009 д.о.о. новац који је то предузеће добило из буџета Републике и буџета Града Београда трошио супротно одредбама Закона о јавним набавкама и супротно уговорима са тадашњим Министарством просвете и спорта, а касније Министарством омладине и спорта. У питању је набавка опреме и рекламног материјала, као и услуге превоза и видео продукције за потребе учешћа државне делегације на Универзијади 2007. године у Бангкоку.

 

Без тендера платио 76,7 милиона динара

 

 Синиша Јаснић је, како наводи тужилац у незнатно измењеном оптужном предлогу, са предузећем Porsche leasing без тендера закључио пет уговора о закупу службених возила, док је са предузећем Porsche mobility закључио четири уговора, што је укупно буџет коштало 3.723.720,64 динара. Такође, Јаснић је без тендера закључио и уговор о изради рекламног материјала са фирмом Гемп из Београда, а то је буџет коштало 6.899.047,48 динара. Тужилац даље наводи да је директор Универзијаде БГ 2009 д.о.о. без тендера, преко агенције Фудбалског савеза Србије „Плави, плави“, купио авионске карте у вредности од 36.529.140 динара.

 

 Затим, послове видео копродукције Јаснић је поверио фирми Видеола из Београда кроз уговор о пословној сарадњи и то је буџет коштало 24.500.126,36 динара. На крају, тужилац га терети и због тога што је набавку спортске опреме са фирмом Вартекс плус из Земуна уговорио мимо обавезне тендерске процедуре. Овај уговор коштао је буџет директно 5.070.928 динара, док је остатак продајне цене опреме плаћен из других извора финансирања.

 

 Јаснић је, тврди тужилац, искључио учешће и надметање било којих других понуђача, а економским вештачењем је утврђено да је из буџета за тринаест спорних уговора исплаћено 76.722.962.48 динара.

 

Средином октобра 2008. године, тадашњи премијер Мирко Цветковић је овластио потпредседника Владе Србије Божидара Ђелића да управља пројектом Универзијаде, а Ђелић је потом одузео овлашћења Јаснићу и за координатора свих активности поставио Небојшу Илића. Јаснић је затим поднео оставку на функцију директора, али и на чланство у свим организационим телима Универзијаде.

 

 Оснивач фирме Универзијада БГ 2009 д.о.о, које је 31.12.2010. избрисано из регистра привредних субјеката, био је Универзитетски спортски савез Србије и Црне Горе. Уговором о реализацији програма који се финансира новцем из буџета то предузеће се код надлежног министарства обавезало да ће добијена средства употребити у складу са Законом о јавним набавкама. Због тога је оптужницом против Јаснића обухваћено само незаконио трошење буџетских пара, али не и трошење сопствених средстава организатора Универзијаде. Чак и без овакве каузуле у уговорима о буџетском финансирању, организатор је према Закону о јавним набавкама био дужан да новац добијен из буџета Републике и Града Београда троши искључиво уз примену тадашњег Закона о јавним набавкама.

 

Уговор с Вартексом покренуо истрагу

 

 Јавност је септембра 2007. године сазнала да постоје неправилности у раду предузећа Универзијада БГ 2009 пошто се огласило Удружење индустрије текстила Србије. Они су тада саопштили да је Синиша Јаснић са фирмом Вартекс из Вараждина, без икаквог тендера, потписао ексклузивни уговор о набавци одеће и обуће за 12.000 учесника Универзијаде, чија је вредност била 4.112.431,99 евра. Уговор је потписан у јуну 2007. године, односно две године пре одржавања 25. летње Универзијаде. Истовремено, Универзијада БГ 2009 и Вартекс су такође без расписивања тендера уговорили опремање српске делагације за учешће на Универзијади у Бангкоку, а вредност тог уговора била је 209.471 евра.

 

Уговори са Вартексом били су повод да Буџетска инспекција Министарства финансија изврши контролу финансијског пословања и законитог коришћења буџетских средстава код предузећа Универзијада БГ 2009 за 2006. и 2007. годину. Буџетскска инспекција је, према наводима из записника у које је новинар Пиштаљке имао увид, констатовала обиље неправилности у набавкама. Контрола је показала да су сви уговори који су касније постали предмет оптужнице против Синише Јаснића склапани без примене Закона о јавним набавкама. Ефекат буџетске контроле и притисак јавности био је такав да је директор Универзијаде раскинуо уговор с Вартексом, иако је касније тврдио да уговор није био споран и да тендер није био расписан само зато што „немамо новца“.

 

 „Моја тврдња да немам обавезу да распишем тендер произилази из тога што једноставно немам новце да распишем тендер (…) Да бисте ушли у одређени ризик, морате да имате покриће за одређени ризик. Ми у моменту склапања посла нисмо имали апсолутно никакву сигурност, уговор је склопљен 5.6.2007. године. Једноставно, Вартекс је преузео ризик да нас обуче, да чека кад буде требало, и ниједног момента није поставио ниједно питање за закашњење“, тврдио је Јаснић септембра 2007. године („Полиграф“, Б92).

 

 Став руководства предузећа Универзијада БГ 2009 током буџетске контроле био је да је реч о привредном друштву, а не јавном предузећу и да због тога нису били дужни да примењују Закон о јавним набавкама. Тврдили су да се предузеће не финансира само из буџетских средстава, већ да учешће у финансирању имају приходи остварени путем комерцијалних уговора, спонзорстава и донација. То предузеће је у 2006. години из буџета Републике добило 23 милиона динара наменских трансферних средстава, док је током 2007. године обезбеђено 69 милиона, а из буџета Града Београда 35 милиона динара.

 

Уз изговор „хитности“ избегавали тендере

 

 „Због хитности и недостатка средстава спречен је скандал, јер наши спортисти и делегација не би имали одећу за Бангкок 2007. године. Занемарено је да је, због недостатка новца, кашњења око формирања Владе и доношења буџета, а имајући у виду потребу квалитетне припреме од више месеци, примена Закона о јавним набавкама практично била немогућа“, објашњава између осталог адвокат фирме Универзијада Жељко Маровић у приговору који је 5.11.2007. године дао на извештај Буџетске инспекције, а који је потом Министарство финансија одбило.

 

 Уз изговор „хитности“ ово предузеће је реализовало више од 120 поступака јавне набавке у периоду 2007. до 2009. године директном погодбом. Иако ове набавке нису биле предмет контроле Буџетске инспекције, њихова уговорна вредност је премашила 1,6 милијарди динара, што потврђују и званични подаци са портала Управе за јавне набавке. Само на узорку од 100 уговора долази се до закључка да је код 25 одсто преговарано само са једним понуђачем, док је код 22 одсто уговора преговарано са два понуђача.

 

 Припрема и реализација планова за Универзијаду 2009. године одвијала се у оквиру два тела – Организационог комитета и Извршног комитета – која су од септембра 2008. године чинили највиши највиши државни и београдски функционери. Председник Организационог комитета био је премијер Мирко Цветковић, док су потпредседници тог тела били Драган Ђилас, Божидар Ђелић, Ивица Дачић и Синиша Јаснић. У том телу седело је чак десет министара и генерални секретар Владе Србије. 

 

Извор:  http://pistaljka.rs/home/read/364