Ратко Паић: Фатаморгана Европске уније


Ратко Паић: Фатаморгана Европске уније

 

У последњих неколико дана српски медији су из више извора сазнали да од датума за преговоре са Европском унијом нема ништа, што значи да се поново показало да Европска унија представља праву фатаморгану за Србију, те да Брисел још дуго година или никад не жели да види Србију као још једну жуту звездицу на плавој европској застави. Другим речима, изгледа да није било довољно ни суштинско признавање косовске државности да би Србија добила макар датум за преговоре, који иначе сам по себи не представља ништа осим почетка дугачког и мукотрпног путовања до пуноправног чланства.

 

08.06.2013. за ФБР приредила Биљана Диковић

сербия ЕС сербия евросоюз сербия флаг сербия эмблема

© Коллаж: «Голос России»

 

Наиме, прво се могло чути из извора у немачком парламенту да преговори Србије са Европском унијом не могу почети ни до краја ове године, а њихов евентуални почетак следеће године је тврдо условљен тиме да Србија мора испунити све наметнуте обавезе које се тичу нормализације односа са њеном јужном покрајином. Наравно, подразумева се да та нормализација заправо представља уређење међусобних односа какви постоје између независних држава.

А затим је најновија потврда таквог одбојног европског става према Србији дошла и рано јутрос, када је београдски дневни лист «Блиц» објавио да би преговори Београда са Европском унијом у најбољем случају могли да почну следеће године, а и то, како се наводи, «тек након пуне и успешне имплементације бриселског споразума».

Уколико се то обистини, онда ће остати неостварена јучерашња жеља председника Скупштине Србије, који је изразио своју наду да ће Србија добити фамозни датум још у јуну, а такође изгледа да ће се у том случају показати да је био нереалан и оптимизам којим је зрачила Сузана Грубјешић, потпредседница српске владе, када је говорила о одлуци која се из Европе очекује на Видовдан. Она је том приликом изјавила да је, по њеном мишљењу, грађанима Србије који стрпљиво чекају европски пут, потребна одлука о датуму као доказ да то није било узалудно. Па ипак, и сама је признала да најмање до 2020. године неће бити пријема нових чланица, што за њу није обесхрабрујуће, с обзиром да је самоуверено закључила како «чланство у Европској унији, макар и као далека будућност, има јачу снагу од окретања земље према Истоку».

Овом последњом изјавом потпредседнице владе Србије, као да се поново у употребу вратила добро позната мантра која се годинама понављала до бесвести, а која је гласила да – Европа нема алтернативу.

Дакле, и поред све бројнијих и убедљивијих најава да се датум за почетак преговора Србије са Европском унијом одлаже на недефинисано дуги рок, ни то изгледа није довољан разлог да се доведе у питање спремност Србије на даље уступке који се директно тичу њених виталних државних интереса. Односно, чини се да је фатаморгана Европске уније, током дугог низа година самоубеђивања у њену стварност, толико очврснула у свести многих људи, да им се она чини стварном као да је могу руком опипати.

Па ипак, како се могло видети из бројних коментара обичних грађана на најновије вести да ће Србија на Видовдан добити само некакво «зелено светло» уместо конкретног датума за преговоре, многи људи су оптичку илузију Европске уније назвали својим правим именом, а то је фатаморгана. Подсетимо, фатаморгана је појава која се обично јавља у пустињама и ствара илузију о постојању велике водене масе у даљини, а која нестаје када јој се приближите. А с обзиром да се приближава и Видовдан, ускоро ће бити јасније и шта је то вицепремијерка Србије видела на хоризонту, што по њеним речима има «јачу снагу од окретања земље према Истоку».

Advertisements

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s