Љиљана Јовановић

“Наш брак је завршен”: Путинови се разводе после 30 година


“Наш брак је завршен”: Путинови се разводе после 30 година

ФБР превод Љиљана Јовановић
Објављено 06.јуна 2013 18:00
РедакцијаРТ: 07.јуни. 2013 09:52

Руски Председник Владимир Путин и његова супруга Људмила су најавили своју одлуку да се разведу после скоро 30 година брака.
Јавна пажња којом се прати национални вођа је тежак терет за свакога да га носи, објаснио је Путин. То је била наша заједничка одлука, наш брак је завршен” – рекао  је Путин  у интервју на каналу Државне  телевизије “Русија 24”. Ово је објављено и у Кремљу након што су њих двоје присуствовали балетској представи “Есмералда”.

Ово је први развод те врсте у савременој Русији. Ниједна Руска политичка личност а камоли  председник земље није се усудио да то уради.

Присуствовање балету у четвртак је било прво заједничко појављивање брачног пара Путин после дуже од годину дана.

Ми се практично не виђамо, свако живи свој живот”-рекао је Председник Путин.
Упитана да потврди развод Људимила Путина, која је стајала поред председника рекла је за медије да ће “Они заувек бити пријатељи. Да, може се рећи да је то један цивилизовани развод, захвална сам му што ме је подржао”.

Председник Путин је образложио своју одлуку: “Све моје активности, сав мој рад, везан је за појављивање у јавности праћен апсолутним публицитетом. Неко би се на то навикао неко не би, а има људи  којима је то апсолутно неприхватљиво” – рекао је он додајући да је његова супруга  “ била дежурна” 9 година, (“standing the watch” – значи да неко дежура пазећи на време).

Не волим публицитет, а летови су компликовани за мене”- објаснила је Људмила Путин.

Ljudmila Putin

Представник за штампу Председника Путина, Дмитриј Песков, позвао је новинаре да поштују приватност Председникову и да се уздрже од спекулација о његовом приватном животу: “Лични живот Владимира Путина је његов, и само он може о њему да одлучи, а он то никада није постављао као јавни домен. То је његов принцип, има  право на то  и зато би требало да се то поштује”.

Песков је изавио да документа о разводу нису још потписана, а да је изјава о разводу била спонтана, непланирана унапред. “Десило се спонтано, новинар је питао а Председник је одговорио”.

Путинови имају две ћерке: Марију 27 и Екатерину 26, обе живе и раде у Москви.
Према непотврђеним информацијама Путинови имају и једног унука, рођеног у августу 2012.
Ми волимо нашу децу, поносни смо на њих, и срећемо се често” – каже Људмила Путин.

У националном програму Q&А одржаном у Априлу, председник је био двосмислен када је упитан да ли је задовољан својим  животом: “То је философско питање. Ја сам бескрајно заахвалан судбини и грађанима Руске федерације, за чињеницу да су ми дали да будем Председник Русије. Читав мој живот је у томе. … Да ли је то довољно за срећу, не знам”..

Putin i Ljudmila 1

Руски Председник Владими Путин разговара са супругом Људмилом док позирају испред Таџ махала, 4 октобра 2000-е. Њих двоје су тада били у тродневној посети Индији (фото АФП)

 

Породични живот

Владимир и Људмила су се венчали пре 30 година 1983, три године након упознавања.
Упознали су их заједнички пријатељи, Људмила је радила као стјуардеса на домаћим авио линијама и дошла је у Петровград, где је Путин, (у Совјетско време звао се Лењинград) био током три дана са пријатељем.

Радио сам већ у Првој Главној дирекцији у Петровграду, када ме мој пријатељ позвао у позориште (названо по Аркадију Рајкину, популарном совјетском глумцу и комичару). Рекао ми је да има улазнице и да ће бити присутне и две младе даме. Отишли смо на представу и две даме су нам се придружиле. Сутрадан смо поново ишли у позориште, али је био мој ред да купим улазнице. Тако је било и тећег дана. После тога сам почео да се састајем са једном од девојака. Спријатељио сам се са Људмилом, својом будућом женом” – сећа се Путин на свом званичном сајту.

Три године након њиховог првог сусрета, Владимир је запросио Људмилу: “Знао сам да ако се нисам до сада оженио ниједном другом и нећу, био сам навикнут на живот нежење, али је Људмила то променила” – признао је Путин.

Прва дама је квалификовани лингвиста. 1986. дипломирала је на Петрградском државном универзитету. У својој јавној каријери посвећена је напорима да се очува и развије руски језик.

Приватни живот Путинових никада није био изложен јавности.  Он је увек са оклевањем и кратко одговарао на питања о својој породици.

Без обзира на висок проценат развода у Русији, високе политичке личности и државни службеници се не разводе. Путин је први Руски председник, који се развео током свог  мандата.

Што се тиче других земаља, председници Француске и Италије су се развели. Саркози Никола и Сесилија, су се развели 2007-е, после 10 година брака. Италијански, сада бивши премијер Силвио Берлускони такође се развео од своје друге жене Веронике Ларио 2009, након 19 година брака.

 

1 reply »