ДЕШАВА СЕ...

ЗАКЉУЧЦИ СА ЗАЈЕДНИЧКЕ СЕДНИЦЕ СКУПШТИНА ЧЕТИРИ ОПШТИНЕ: Кршење Устава Србије не сме да буде предмет договора ни са ким


Кршење Устава Србије не сме да буде предмет договора ни са ким

01:09 07.06.2013. ФАКТИ

Подсећамо:  Конститутивна седница Скупштине АП Косова и Метохије, чије је формирање планирано и договорено за данас 06.06.2013.год. НИЈЕ одржана.  Иако је припремљен Статут и Пословник о раду, и иако је од стране свих релевантних представника Срба њено одржавање договорено за данас, она ипак није одржана из разлога опструкције чланова СНС и СПС. Наиме, извршавајући налоге својих партијских централа представници ових партија тражили су да се њено одржавање одложи за први радни дан у месецу јулу, како косметски Срби не би били одговорни за недобијање датума за отпочињање преговора за чланство у ЕУ. За њено одржавање и конституисање здушно су се борили сви представници СРС и већина представника ДСС. (Извор: Звонко Михајловић)

ЗАКЉУЧЦИ СА ЗАЈЕДНИЧКЕ СЕДНИЦЕ СКУПШТИНА ОПШТИНА КОСОВСКА МИТРОВИЦА, ЗВЕЧАН, ЗУБИН ПОТОК И ЛЕПОСАВИЋ

  • Сви који покушавају да примене бриселски споразум, без његове претходне инкорпорације у правни систем Србије – стављају тај политички договор изнад важећег Устава и закона и на тај начин чине акт отвореног и бесправног насиља
  • Конститутивна седница Привремене скупштине АП Косова и Метохије има да се одржи у првој недељи месеца јула текуће године

          1. Споразум који је 19. 04. 2013. парафиран у Бриселу од стране Премијера, као представника извршне власти, договор је политичке природе који није постао део правног система Републике Србије, већ напротив предвиђа повлачење тог система и свих њених институција са територије Косова и Метохије, па је као такав неприхватљив и штетан за српски народ; захтевамо да се не примењује на терену.

          2. Сви они који покушавају да примене бриселски споразум, без његове претходне инкорпорације у правни систем Републике Србије, стављају тај политички договор изнад важећег Устава и закона и на тај начин чине акт отвореног и бесправног насиља.

          3. Кршење Устава Републике Србије не може и не сме да буде предмет договора ни са ким. Од свих захтевамо да се понашају у складу са важећим прописима Републике Србије.

          4. За српски народ на северу Косова и Метохије, прихватљиви су само избори који се расписују по прописима и од надлежних органа Републике Србије, па из тог разлога захтевамо и тражимо од предтавника свих политичких партија, организација и појединаца да не узимају учешће у припреми и евентуалном одржавању избора који би по бриселском споразуму били расписани од стране тзв. републике Косово.

          5. Да се конститутивна седница Привремене скупштине АП Косова и Метохије одржи у првој недељи месеца јула текуће године.

          Звечан, 06. јун 2013.

          Председници Скупштина општина

          Косовска Митровица – Ксенија Божовић

          Звечан – Момчило Гвоздић

          Зубин Поток – Стеван Божовић

          Лепосавић – Славко Стефановић

***

ЧУЛО СЕ: Формирање скупштине АП директно опструише Александар Вучић

16:55 06.06.2013. ФАКТИ

ОДБОРНИЦИ ЧЕТИРИ СКУПШТИНЕ СЕВЕРА КОСОВА ОДЛОЖИЛИ КОНСТИТУТИВНУ СКУПШТИНУ АП КИМ ЗА ПОЧЕТАК ЈУЛА

  • Почетку седнице у Звечану присуствовала 84 одборника, а за одлуку о одлагању конституисања скупштине и закључке гласало њих 59, док су одборници ДС напустили салу
  • „Сви који покушавају да примене бриселски споразум, без његове претходне инкорпорације у правни систем Србије, стављају тај политички договор изнад важећег Устава и закона и на тај начин чине акт отвореног и бесправног насиља“, наглашава се у закључцима из Звечана

ОДБОРНИЦИ четири општине са севера Косова закључили су данас у Звечану да ће конститутивна седница привремене Скупштине АП Косово и Метохија бити одржана у првој седмици јула.

Од 84 одборника колико је било присутио на почетку седнице, за ову одлуку гласало је 59, а против су били одборници ДС, који су раније напустили седницу, док је одборник те странке Бранко Нинић позвао колеге да се понашају одговорно, рекавши да демократе неће учествовати у свему овоме.

Одборници су закључили да је бриселски споразум договор политичке природе који није постао део правног система Србије већ напротив предвиђа повлачење тог система и свих институција државе Србије са Косова и Метохије.

Због тога су закључили да је бриселски споразум неприхватљив и штетан за српски народ и захтевали да се не примењује на терену.

„Сви који покушавају да примене бриселски споразум, без његове претходне инкорпорације у правни систем Србије, стављају тај политички договор изнад важећег Устава и закона и на тај начин чине акт отвореног и бесправног насиља“, наведено је у закључцима.

Одборници су, такође, закључили да су за српски народ на северу Косова прихватљиви само избори које расписују по сопственим законима надлежни органи Републике Србије, због чега су затражили од свих сународника да не учествују у припреми и евентуалном одржавању избора које би расписале приштинске власти.

       Део одборника из Српске радикалне странке и Демократске странке Србије критиковао је понашање колега из СНС у Покрајини, а за опструкцију у намери да формирају скупштину АП директно су оптужили потпредседника Владе Србије Александра Вучића.

(Тањуг)

***

1 reply »

  1. To je taj sunovrat srpskog jedinstva i zato smo ovde gde jesmo ,ne samo na KiM nego i u ostalom delu Srbij, i zato propadamo i teritorijalno i u svakom drugom smislu aman ljudi pogledajte kako su drugi narodi jedinstveni , eto pogledajte Grčku , španiju ,evo šta se sada dešava sa Turskom.

    Свиђа ми се