Љиљана Јовановић

Московски метро евакуисан због пожара


Московски метро евакуисан због пожара

05.јуни 2013, 05:35, Извор: РТ
Превод: Љиљана Јовановић

Због пожара, московски метро је у среду после јутарњег шпица два пута морао да затвори једну од својих линија, што је резултирало евакуацијом хиљада путника и изазвало  масовни застој у транспорту.

DETAIL_PICTURE__26709271

Линија је поново затворена  послеподне у трајању од око сат времена, јер је у тунелу утврђено присуство дима. Дим је долазио са истог места на коме се јутрос десио пожар. Сумња се да је узрок пожара оштећење електричног кабла који је пре кратког времена био промењен па вероватно опет оштећен.

Најмање 59-оро људи је повређено у  иницденту који се десио у „Охотниј рјад“ метро станици, јавиле су медицинске службе. Петнаесторо од њих укључујући ту и једну 15-годишњу двојчицу одведени су у болницу. Разлог је што су се отровали димом  или због стреса  и  нервозе и високог притиска  услед страха. Троје пацијената је примљено на интензивну терапију али њихови животи нису угрожени.

Око 4500 људи је евакуисано из метроа, рекао је Виктор Бирјков,  портпарол Службе за ванредне ситуације у Москви. Неки возови су заустављени у тунелима, када је пожар избио. Сви путници и  лица запослена у метроу су спасени, а евакуација је била звршена сат времена од почетка иницидента.

Пожар је избио у 9:04 по Московском времену, (05:05 ГМТ), а ватрогасци су брзо успели да угасе пожар.

Објекат захваћен димом се проветрава. Узрок пожара још  није утврђен, али прелиминарна истрага указује на технички квар на далеководу унутар тунела, рекао је портпарол.

Истражни комитет ће споровести истрагу поводом могућег кршења безбедносних прописа у метроу.