Издаја

Вулин – Нема потребе за Скупштином КиМ (!)


Редакцијски коментар: Подсећамо на „доследност“ Александра Вулина. (24.04.2013. дао оставку на функцију Директора Канцеларије за Косово и Метохију рекавши да је у Бриселу био против споразума, као и да сматра да је логично и неопходно да сноси косеквенце за своје политичке ставове) који је затим постао главна полуга за спровођење истог тог споразума! Очигледно је да оснивање Скупштине АП Косова и Метохије представља препреку за његову имплементацију и ето опет Вулина да покуша да спречи сваки вид организованог институционалног отпора србског народа предаји која је уговорена од стране властимајућих.

***

“Нема потребе за Скупштином КиМ”

Срби на окуп 04/06/2013, 11:49

aleksandar-vulin

Зубин Поток Александар Вулин каже да у овом тренутку нема потребе за формирањем Скупштине Косова и Метохије, чије је оснивање најављено за четвртак у Лепосавићу.

Вулин је у Зубином Потоку изјавио да Срби с Косова и Метохије све што раде треба да раде у сагласности са својом владом, да о таквом и сваком другом ставу претходно треба да разговарају с представницима Владе Србије и да донесу заједнички закључак о томе шта ће и како ће радити.

“У сваком случају, шта год да се ради, сваки такав акт мора да потврди Скупштина Србије, тако да мислим да у овом тренутку за тим нема потребе и мислим да би било добро да се као и до сада настави добра комуникација и да се побољша комуникација са Владом Србије и да у свему овоме, ма колико било тешко, будемо заједно”, рекао је Вулин.

Оснивање Скупштине АП Косово и Метохија најавили су неки од председника скупштина општина са севера Косова, на које је новинаре упутио председник општине Зубин Поток Славиша Ристић, који данас није желео да говори о овоме.

Вулин је у Зубином Потоку обишао радове на реконструкцији једне од улица у овој варошици на северу Косова чију изградњу и поправку финансира Канцеларија за КиМ у пројекту чија је вредност 22 милиона динара.

“Заокупљени великим политичким темама заборавимо на свакодневни живот, ово је свакодневни живот и Србија зна да без ње и њеног учешћа не може да буде нормалног свакодневног живота на Косову и Метохији”, рекао је Вулин након обиласка радова.

Пролазили смо поред вртића и мене увек бескрајно обрадује када чујем да кажу да је капацитет вртића премашен, у предшколској установи има више од 700 деце, у овом објекту их је више од 200 и са највећим задовољством обећаћу да ћемо повећати капацитет вртића у Зубином Потоку, рекао је Вулин.

Ристић је казао да се нада да ће, захваљући Канцеларији за КиМ која је обезбедила средства, у наредних месец и по бити сређена улица на чијој се реконструкцији тренутно и ради.

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић је објаснио да се ради о улици која повезује центар ове варошице са спортским центром, основном и средњом школом.

(Танјуг)

***

Вулин: Срби на северу верују власти у Београду?

Срби на окуп 04/06/2013 at 7:20 am /

aca-vulin-izdajnik

БЕОГРАД – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин очекује да ће представници српског народа на северу покрајине учествовати у примени Бриселског споразума и оцењује да они имају велико поверење у власт у Београду.

Бићемо уз Србе на КиМ и од њих смо добили обећање да ће бити уз своју државу, рекао је Вулин за данашње “Новости”, после дводневног боравка на Косову где је са Србима разговарао и о примени Бриселског спораузма.

Он је рекао да постији забринутост свих Срба у покрајини, али да постоји и решеност да ту забринутост решавају са својом џавом и владом, јер имају велико поверење у власт у Београду.

“У оној мери у којој им она објасни непоходност примене споразума, у тој мери ће га и прихватити. Очекујем да ће Срби са севера бити уз своју владу која ће дати све од себе да радимо у заједничком интересу”, поручио је Вулин.

Упитан да ли ће Срби имати право на српско држављанство, лична документа, дипломе, Вулин каже да се не могу везивати лична права за политичку одлуку као што је признавање неке државе и неког држављанства.
“Дакле, ако је споразум статусно неутралан значи да ће Срби на Космету моћи да наставе да живе са својим документима и то је оно на чему наш преговарачки тим инситира”, истакао је Вулин.

Што се тиче диплома, он је указао на примере из Европе где на дипломама стоји печат неке школске установе, а не државе и да то правило мора и може да важи и за српске ђаке и студенте на Космету.

Вулин је прецизирао да су ипак радна места кључна за опстанак и да зато ниједно радно место које је отворила Србија не сме бити изгубљено, а да ничија егзистенција ни безбедност не могу бити доведени у питање.

Вулин је, такође, оценио и да све оно што државно руководство ради у вези са споразумом није борба за датум за отпочињање преговора са ЕУ, већ да Срби на КиМ остану, опстану и да их сутра буде више. “Без присуства Србије живот за наш народ у покрајини био би немогућ”, истакао је Вулин.

На питање може ли договор са Приштином да западне у ћорсокак Вулин очекује да ће међународна заједница бити у стању да обезбеди поштовање Бриселског споразума поготово што је јасно да ће многи у Приштини покушти да договор сруше.

Вулин је, упитан да ли ће и председници са севера Косова бити смењени попут оних јужно од Ибра ако наставе да се противе споразуму рекао да ти председници нису смењени због политичких ставова, већ зато што им је истекао мандат.

ТАНЈУГ