АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Путин у Сочију оснажио резолуцију 1244 а Николић је није ни поменуо – шта нам то говори?


Путин у Сочију оснажио резолуцију 1244, Николић је није ни поменуо – шта кажете?

ФАКТИ 26/05/2013

Russia Economy

НИЈЕ ЛИ ПУТИН ДОНЕКЛЕ ДЕМАНТОВАО РЕЧИ КОЈЕ МУ СЕ ПРИПИСУЈУ: ДА РУСИ НЕ МОГУ БИТИ ВЕЋИ СРБИ ОД СРБА?

РУСКИ лидер Владимир Путин у Сочију је – приликом свог трећег сусрета са Томиславом Николићем потврдио принципијелну позицију Русије: решење за Косово и Метохију – прихватљиво за обе стране и одрживо – треба тражити на бази резолуције СБ УН 1244.

Председник Србије тај документ, иако је за Србију од непроцењиве важности – није ни поменуо. Бар не јавно.

Чак ни након што је то његов домаћин учинио.

Шта кажете, јесте ли бар мало изненађени?

Због чега Николићу, Вучићу и Дачићу смета резолуција 1244?

Кога се поводом тог документа боје, с обзиром да се поводом ње и КиМ, очито, не боје свог народа нити суда историје?

Зар не би било нормалније да је користе као свој и државни штит и адут?

Није ли Путин на овај начин – макар индиректно и донекле – демантовао речи које му се приписују: да Руси не могу бити већи Срби од Срба?

____________________________________________________________________________________________________

         Љубомир КЉАКИЋ, политиколог и публициста

         Власт се понаша сумануто, а требало би истражити – зашто.
Ако Николић у Сочију није помињао 1244 ни иза затворених врата, то само значи да је линија извлачења Србије из заштитне зоне Резолуције 1244 заиста стигла до тачке са које – са овим властима – нема повра

ЈОШ прошла власт је де факто напустила простор Резолуције 1244 кад је пристала да нелегална мисија Еулекс без мандата УН дође на Косово и тако пристала да се напусте јасно дефинисане пропозиције СБ УН.

Тако је Србија уведена на терен где о свему има реч ЕУ. Нова власт је наставила том путањом.

Ако Николић у Сочију није помињао 1244 ни иза затворених врата, то само значи да је линија извлачења Србије из заштитне зоне Резолуције 1244 заиста стигла до тачке са које – са овим властима – нема повратка.

Предали су све ингеренције и све последње остатке суверенитета групи чиновника ЕУ, САД и НАТО. Али, ова ситуација је потпуно очекивана.

Русија је инсистирала на 1244 и зато што је она стални члан СБ УН. Имала је у виду да се чак и НАТО држи Резолуције 1244, пошто је она једини легитимитет за присуство те војске на страној територији. Ако се НАТО држи Резолуције 1244, а наша власт жели да то ескивира,  потпуно је нејасно зашто то радимо?!

Запањујуће је! Нарочито ако имамо у виду  да је јавност једва информисана да је према компетентним изворима токова новца у свету, између 2001. и 2010., из Србије на разне илегалне начине – од пљачке и утаје до корупције – отишла неповратно 51 милијарда евра. Уз то, треба да имамо у виду да се лагодно напушта могућност да се одбрани део територије. То стварно говори да нам се излаз не види у догледно време.

Из мистериозних разлога власт не жели да се позива на 1244, предала је све своје ингеренције које из Резолуције 1244 проистичу једној групи самоизабраних чиновника у Бриселу и понаша се као слепац кога води слепац.

То се никоме у свету никада није догодило, а шта то тера ове људе да то раде – то  је изазов за сваког истраживача!

Власт се понаша сумануто!

 

____________________________________________________________________________________________________

         Милан ИВАНОВИЋ, председник Српског

националног већа КиМ

         Путин је охрабрио Србију да брани своје интересе

То је пуно охрабрење да будемо храбрији у разговорима, да не прихватамо олако нешто што нас угрожава на КиМ – односно наметање суверенитета Приштине на целој територији КиМ. А укидање наших институција значи ширење приштинског ауторитета и на север!

  • Путин је рекао: обострано прихватљиво и одрживо решење, а ово што се сада договара у Бриселу није обострано прихватљиво решење. Није, јер није прихватљиво за Србе на Косову и Метохији. А постоје и разлике и несагласје и у Влади, због чега није ни одржана најављена седница

ПОЗИЦИЈА Русије је принципијелна и доследна. Рекли су да не могу да буду већи Срби од Срба, да ће подржати политику Београда и – тако се и понашају. И овај пут су дали веома одмерену изјаву и подржали Србију да брани своје интересе, ставивши нагласак на Резолуцији 1244 и на обострано прихватљиво решење. Такав став може само да се поздрави.

Питање је: да ли је ово што се сада договара у Бриселу обострано прихватљиво решење. Мислим да је јасно да није, јер није прихватљиво за Србе на Косову и Метохији. А постоје и разлике и несагласје и у Влади, због чега није ни одржана најављена седница.

У првом плану о имплементацији практично није било никаквих надлежности Заједнице. Осим косовских закона и косовске владе ништа се није спомињало. Спомињало се укидање институција, чак и цивилне заштите. Зато ни наше радне групе на два састанка нису урадиле ништа. Али, видимо да је чудотворац Дачић за кратко време прихватио нешто што данас на КиМ изгледа као договорени план имплементације између Приштине и њених ментора и савезника из Брисела.

Руси су рекли да подржавају Србију у разговорима које Београд води са Приштином. То је више него јасна подршка и потврда да руском народу и председнику имамо праве и искрене пријатеље. А ту њихову подршку – која је практично бланко подршка за све што смо тражили, и што будемо тражили – треба боље да искористимо.

ФАКТИ: Путин је рекао и да Русија подржава српске пријатеље који воде преговоре у Бриселу…

Руси нису подржали споразум. Они нису подржали план о имплементацији. Они само подржавају Србију – а разговори се воде и нису завршени. То значи: они ће подржати Србију да нађе прихватљива и одржива решења у сагласности са Резолуцијом 1244. То је у складу са досадашњом позицијом.

Они не могу да буду већи Срби од Срба, односно не могу да садашњој власти у Београду намећу нешто. Али, дају нам пуну подршку која треба да охрабри и да побољша нашу позицију. Уосталом, тако Београду стављају до знања да се у целој овој ситуацији може добити и више.

ФАКТИ: Да ли је то порука да  будемо храбрији у захтевима током преговора?

Да! У сваком случају, то је пуно охрабрење да будемо храбрији у разговорима, да не прихватамо олако нешто што нас угрожава на КиМ – односно наметање суверенитета Приштине на целој територији КиМ. А укидање наших институција значи ширење приштинског ауторитета и на север!

 

____________________________________________________________________________________________________

         Драган ПЕТРОВИЋ, Институт за међународну

политику и привреду

         Путин је показао забринутост за угрожене српске интересе

Понашање српске делегације која није одговорила адекватно на гест руске стране – чак ни у дипломатском смислу – може само говорити да је Влада у Београду дубоко обавезана према западним центрима моћи обећањима која немају везе ни са Уставом Републике Србије ни са интересима државе као такве

РУСКА страна је и овај пут манифестовала пријатељство и подршку Србији.

То се са аспекта КиМ може посматрати на два начина.

Као реалан пријатељски однос руске државе према Србији и показана добронамерност и забринутост за српске угрожене интересе. Други сплет мотива је што је Русија заложила део политичког кредибилитета у блокади Ахтисаријевог плана од 2006, па на даље, тако да би неуспех остајања Косова, или неког његовог дела унутар Србије био ударац за руску политику и напоре које је предузимала свих ових година поводом КиМ.

Понашање српске делегације која није одговорила адекватно на гест руске стране – чак ни у дипломатском смислу –може само говорити да је Влада у Београду дубоко обавезана према западним центрима моћи обећањима која немају везе ни са Уставом Републике Србије ни са интересима државе као такве.

Наравно, медији ће покушати да сусрет у Сочију представе као уравнотежену политику Београда према истоку, што је, судећи по односу Београда према ЕУ и бриселском парафу – далеко од истине!

____________________________________________________________________________________________________

         Момир БУЛАТОВИЋ, председник владе СРЈ

         Руси бране резолуцију 1244 јер бране међународни правни поредак

Ја у свом портфељу имам 1244 и поносан сам на њу, а како ће ови да раде – исто је као кад детету дате пун новчаник, а оно потроши сав новац на неке небитне ствари!

ТРАЖИТЕ да коментаришем понашање некога за чије понашање нисам одговоран!

Ја са поносом стојим иза Резолуције 1244. Платили смо је огромном ценом: бомбардовањем и хиљадама људи који су жртвовани на овим просторима.

Поносан сам на ту резолуцију, али више не делим одговорност –  сада одговорност има ова власт.

Руси бране Резолуцију 1244 зато што бране међународни правни поредак.

Дакле, питање које сте ми упутили морам да проследим другима. Мој допринос, заједно са људима који су тада радили са мном, јесте та резолуција. Црногорци имају лепу изреку: Што не можеш – ниси ни дужан.

Ја у свом портфељу имам 1244, а како ће ови да раде – исто је као кад детету дате пун новчаник, а оно потроши сав новац на неке небитне ствари!

____________________________________________________________________________________________________

         Живадин ЈОВАНОВИЋ, председник Београдског

форума, шеф дипломатије СРЈ

        

         Резолуција 1244 нема замену у било ком другом ослонцу

Заштита суверенитета нема цену, њиме се не тргује ни за коју дргу вредност. Чињеница да власт тргује суверенитетом а датум – разочарање је за сваког озбиљног човека             

У ПАРАДОКСАЛНОЈ смо ситуацији да се власт корак по корак одриче најмоћнијег ослонца за заштиту српских виталних интереса на КиМ.

Земље које дају подршку Србији и очувању њеног територијалног суверенитета и интегритета, управо резолуцију 1244 истичу као неизменљиву основу правног решавања проблема КиМ.

Оно што је садржано у Резолуцији 1244 нема алтернативу у било ком другом ослонцу, јер се ради о општеприхваћеном правно обавезујућем документу који морају поштовати све чланице светске организације.

Не знам шта смо хтели да поручимо Русији, али је политичка порука – додворавње ЕУ и западним земљама које раде на стратегији узимања КиМ и које чине све да Србија де јуре призна независност КиМ.

Додао бих да је проевропски пут једна ствар, а заштита територијалног интегритета сасвим друга. Те две ствари нису упарене као вредности, јер заштита суверенитета нема цену, њиме се не тргује ни за коју дргу вредност.

Чињеница да власт тргује за датум је разочарање за сваког озбиљног човека.

Диана Милошевић / ФАКТИ.ОРГ

1 reply »