All

Срђа Трифковић за РТРС – Споразум Београда и Приштине српска капитулација


Срђа Трифковић за РТРС: Споразум Београда и Приштине српска капитулација

Извор: РТРС

„Након Чешке која је 1938. била приморана да преда Судетску област ово је први пут у Европи, да се једна држава Србија примора да се одрекне дијела своје територије“, рекао је вечерас у емисији „Печат“ Срђа Трифковић, српски и амерички публициста и историчар, коментаришући „бриселски“ споразум Београда и Приштине.

trifkovic

„Споразум из Брисела је врхунац жалосног континуитета српских капитулација које су почеле 2008. године доласком мисије ЕУЛЕКС-а на Космет. Настављене су 2010. године када је Србија прихватила наметнуту Резолуцију о Космету из Брисела и касније промјеном власти у Србији“, рекао је између осталог вечерас за РТРС, др. Срђа Трифковић.

Угледни историчар и публициста истиче да је власт Србије непотребно срљала парафирајући Споразум са Приштином јер ништа слично није затражено, рецимо, од кипарских Грка по питању признања подјеле острва која датира од турске окупације сјеверног дијела Кипра 1974.године.

Трифковић тврди да послије првог јула и уласка Хрватске у ЕУ за дуги низ година биће затворена врата за чланство у том клубу за земље Западног Балкана и узалуд уступци Србије.

„ЕУ не пружа апсолутно никакву перспективу Србији, погледајмо на шта личе Румунија и Бугарска, је ли то та свијетла европска будућност коју нам обећавају Дачић, Николић и Вучић? На дуге стазе евроазијска алтернатива је та која пружа креативне могућности за диверзификацију српских, политичких и економских опција“, казао је Трифковић.

Он вјерује да Република Српска може ићи путем незавиности ако је противно праву и логици легитимисана независност Косово. Коментаришући најаве преобликовања Дејтонског мировног споразума, Трифковић каже да је то могуће али не и реално.

„То није могуће уколико у Бања Луци и Источном Сарајеву остане чврста, стамена ријешеност пред пријетњама. Република Српска је реалност с којом се генерације младих идентификују, младих којима је неприхватљивао било каква „боснификација“ односно утапање у, на дуже стазе, дисфункционалну државу каква је БиХ“ рекао је, између осталог, вечерас у Печату.

ПРИПРЕМИО: Г. Шарац
Oбјављено:  02/05/2013