All

ХАГ – СУЂЕЊЕ КАРАЏИЋУ: Пада лаж о Маркалама?


ХАГ – СУЂЕЊЕ КАРАЏИЋУ: Пада лаж о Маркалама?

Балистичар, Зорица Суботић, вештак одбране Радована Караџића, тврди да на пијаци Маркале у Сарајеву, ни 1994. ни 1995. године, нису експлодирале минобацачке гранате, већ да су у питању највероватније даљински активиране бомбе. Она је до овог закључка дошла анализирајући све прикупљене доказе, али и мишљења експерата хашког тужилаштва које тврди да су обе гранате испаљене са положаја босанских Срба због чега су и саставни део оптужнице и Радовану Караџићу, али и Ратку Младићу.

18. 05. 2013. Ђ. Баровић – Вести, за ФБР приредила Биљана Диковић

МАРКАЛЕ 1
Стравичан злочин: Војни стручњаци тврде да гранату на Маркале није испалила српска војска

Анализирајући прву експлозију, од 5. фебруара ’94, када је убијено 66, а рањено више од 140 људи, Суботићева сматра да је прикупљено довољно доказа који говоре да Срби нису одговорни за овај догађај.

– Практично је немогуће да стабилизатор, односно реп гранате, после експлозије остане потпуно укопан у асфалтну подлогу, покривен земљом, како је приказано на филму који су истражитељи снимили после експлозије. То је потпуно технички необјашњиво и физички немогуће, јер при при удару и експлозији, стабилизатор гранате истискује околно тло, те не може бити њиме затрпан – казала је Суботићева демантујући тако сведока оптужбе, сарајевског професора Берка Зечевића који тврди да је „угао пада гранате „потпуно произвољно“ манипулисао репом гранате и кратером из којег је реп ископан.

Снимци и фотографије

Зорица Суботић се позабавила и са више ТВ снимака и новинских фотографија са места злочина.

„Јако је чудно што се на ТВ снимку види како после експлозије гранате од 120 милиметара, два метра даље седе повређени и траже помоћ. Исто је и са фотографијом жртве, нагнуте преко ограде, чији је десни део тела готово потпуно разорен. Немогуће је да повреду која је приказана изазове парчадно дејство мине од 120 милиметара, зато што она не делује у снопу који би могао да одстрани толики део тела“, закључује овај балистичар.

– Немогуће је да минобацачка граната фебруара 1994. падне на означено место на пијаци под утврђеним углом, а да претходно не удари у кров тезге и тиме се активира. Зечевић је, да би доказао ту тезу погрешно нацртао изглед тезги на Маркалама, с косим уместо равним крововима.

На основу свих врло детаљних анализа, свих провера на основу расположивог материјала, закључили смо да није постојала могућност да мина долети на то место, а да не удари у кров тезге. Једина могућност да се активира на том месту је да буде статички активирана – казала је Суботићева и изнела претпоставку да су муслиманске снаге највероватније најпре закопали реп неке гранате, а онда преко њега поставили мину која је даљински активирана.

Такође, потпуно је немогуће да једна граната од 120 милиметара чија је убојна моћ ограничена, изазове толики број жртава. И Зечевић је потврдио да су на пијаци нађени трагови још једне експлозије, али она нигде није споменута – нагласио је овај сведок који тврди да је и друга екплозија на пијаци Маркале, из августа 1995. године такође под великим знаком питања.

МАРКАЛЕ 2
Докази демантују оптужбе: Место експлозије на Маркалама

Реч је о догађају у коме је убијено 43, а рањено 75 особа.
– Немогуће је да је граната долетела на место и под углом које је одредила истраге полиције у Сарајеву и снага УН, а да радар Унпрофора не забележи лет пројектила. Још је невероватније да се граната „провукла испод радарског снопа“.

– Тужилаштво тврди да је у околини Маркала истог дана експлодирало пет граната и да је последња изазвала страдање цивила, али те експлозије су се морале чути. Претпостављам да би се људи разбежали да су чули експлозије око себе – казала је Суботићева и навела да је обишла све могуће положаје са којих је граната, по налазима власти у Сарајеву и Унпрофора, могла бити испаљена и утврдила да се ни на један од тих положаја није могао поставити минобацач.

ГЕНЕРАЛ ЛУИС МЕКЕНЗИ

„Муслимани убијали свој народ“
Генерал Луиз Мекензи, бивши командант Унпрофора

И у хашкој судници, али и ван ње, пуно је војних експерата, али и некадашњих званичника Унпрофор и УН који су од почетка тврдили да су Маркале – намештаљка. Међу првима био је тадашњи командант заштитних снага УН у БиХ, генерал Мајк Роуз који је као сведок оптужбе, на суђењу Ратку Младићу изјавио да „није сигурно с које стране је испаљена граната“ на сарајевску пијацу 1994. године.

Прва истрага француског аналитичара показала да је граната испаљена са муслиманске стране, а касније истраге су указале на грешку у првобитном налазу, после чега су УН закључиле да није могуће утврдити одакле је пројектил испаљен“, казао је Роуз.
Раније, у лондонском „Индепенденту“ објављен је чланак под насловом „Муслимани врше покољ над сопственим народом“ у коме је командант мировних снага УН у Сарајеву, генерал Луис Мекензи дословце овако описао ситуацију на пијаци пре експлозије:

„Улица је била блокирана управо пре самог инцидента. Када су људи пуштени и када су стали у ред, појавили су се медији, али су се држали по страни. Десио се напад и медији су одмах били на лицу места – рекао је Мекензи који је још јуна 1992. упозоравао на покушај муслимана да произведу злочине за које ће бити оптужени Срби.

Акашијева комисија

Бивши специјални изасланик генералног секретара УН за бившу Југославију, Јасуши Акаши, каже да је због експлозије на пијаци, оформио експертску комисију која је требало да утврди која зараћена страна је испалила минобацачки пројектил, али да је то било тешко утврдити.

– Комисију је чинило пет балистичара – два из земаља пријатељски настројене муслиманима, односно Србима, док је председник комисије био Канађанин, као представник неутралне земље. Закључак, који сам ја прихватио, је да је пројектил могао доћи са обе стране – босанских Срба или босанске владе – навео је Акаши.

– Када бих успео да их убедим да престану да убијају сопствени народ ради CNN-а можда бисмо одавно имали примирје – рекао је Мекензи.

Свакако је најупечатљивији доказ поверљив извештај који је одмах после овог догађаја достављен команданту снага УН генералу Сатишу Намбијару. У њему се закључује да је експлозију изазвала највероватније „потезна мина, вероватно постављена у конзерви“.

1 reply »