Љиљана Јовановић

САД одобриле НОВЕ ПЕСТИЦИДЕ везане за МАСОВНО УМИРАЊЕ ПЧЕЛА, док их ЕУ ЗАБРАЊУЈЕ


САД ОДОБРИЛЕ НОВЕ ПЕСТИЦИДЕ ВЕЗАНЕ ЗА МАСОВНО УМИРАЊЕ ПЧЕЛА, ДОК ИХ ЕУ ЗАБРАЊУЈЕ

У светлу извештаја Министарства за пољопривреду САД (USDA), о наставку умирања пчела, групе за заштиту природе су зачуђене зашто је Агенција за заштиту животне средине одлучила да дозволи нове пестициде “високе токсичности”.

14.05.2013. извор RTза ФБР превела Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић

new-pesticides-linked-bee-deaths.si_

Reuters / Heinz-Peter Bader

 

Објављено: 11 мај 11, 2013 02:04
Уређено:  12 мај, 2013 15:36

Ознаке: животиње, екологија, здравље, биологија, корупција, САД, храна

У светлу извештаја Министарства за пољопривреду САД (USDA), о наставку умирања пчела, групе за заштиту природе су зачуђене зашто је Агенција за заштиту животне средине одлучила да дозволи нове пестициде “високе токсичности”.
Наставак масовног угибања пчела, познат под научним називом “CCD” (Colony Collapse Disorder” – Поремећај губитка колоније) и “криза опрашивања” може да угрози производњу преко 100 различитих врста  усева у САД, укључујући ту јабуке, тиквице, авокадо, шљиве. Финансијски губитак због тога је укупно преко 200  милијарди долара годишње.

Као што је RT (Русија данас) већ објавила, нови извештај USDA, (Америчко министарство пољопривреде), објавио је широк преглед  о пропадању бројности пчелињих друштава  у земљи, указујући на страшну ситуацију, да је број пчелињих друштава опао са три милиона друштава у 1990–ој, на 2,5 милиона дрштава у овој години. Овиме је указано да је пад бројности колонија дуготрајни процес, јер постоји податак у истом извештају да је бројност пчелињих друштава била шест милиона 1947. године.
Иако је ово страшно, у извештају се не даје никакво решење ове ситуације, научници и даље траже разлог за ову појаву, масовног пропадања пчелињих друштава, због тога што одрасле пчеле напуштају кошнице, остављајући  краљицу са све залихама хране и младим леглима.

Овај извештај Министарства пољопривреде, набраја “вишеструке факторе”…укључујући ту и паразите, болести, генетику, лошу исхрану и утицај пестицида” док су навели и сушу као фактор који је утицао на појаву овог проблема.

Многе групе за заштиту природе, су убеђене да су пестициди главни фактор који изазива пропадање пчелињих друштава.  Једна група “Beyond Pesticides” (Без пестицида) прозвао је  EPA (US Environmental Protection Agency) због њихове дозволе за производњу инсектицида познатог под именом Sulfoxaflor, због његове велике отровности за пчеле. (http://www.alanwood.net/pesticides/sulfoxaflor.html)

У априлу је Европска унија,  гласала да се уведе двогодишњи мораторијум на коришћење “неоникотиноидних пестицида” (Sulfoxaflor се сматра четвртом генерацијом неоникотиноидних инсектицида) управо због појаве штетног деловања овог инсектицида на пчеле.

Као и у САД и у Европској унији, одређен број земаља врши мониторинг над појавом пропадања пчелињих друштава: Француска, Холандија, Грчка, Италија, Португалија и Шпанија.
Групе за заштиту природе као што је “Pesticide Action Network” (PAN) су поздравили ову одлуку.

1

Reuters / Heinz-Peter Bader

 

“Гласање у ЕУ дошло је после налаза које је објавила EFSA (Европска агенција за сигурност хране) да употреба пестициде изазива неприхватљив ризик за пчеле, и  за то њихова употреба мора бити ограничена.    
Уз губитак станишта, паразите, повећава се број информација о улози неоникотиноидних пестицида као кључног фактора у драстичном опадању броја пчелињих ројева” – каже се у изјави PAN.

У међувремену главни произвођачи пестицида се љуте због одлуке ЕУ о двогодишњој забрани.

“Као научно заснована компанија Bayer Crop Science, је разочарана да јасни научни докази нису имали главно место при одлучивању. Ова одлука није одговарајућа, тако се губи могућност да се постигне решење које би узело у обзир све постојеће мере за управљање природним ресурсима, као велику бригу заинтересованих страна.”
За разлику од директне забране коју је донела Европска унија, истоветан USDA извештај (Америчког Министарства пољопривреде) који такође  указује на губитке у пчелињим друштвима у САД, није успео да изазове чак ни привремену забрану потенцијално штетних пестицида.

Према изјави једног од ветрана репортера у борби за заштиту природе Bryan-а Walsh-а, из Тајм  Магазина, извештај USDA (Министарства пољопривреде) указује на неколико „потенцијалних“ фактора који утичу на CCD (Поремећај губитка колонија пчела), заједно са пестицидима.

USDA извештај углавном не пресуђује о  неоникотиноидима, наглашавајаући потребу даљег истраживања, и у EPA (Агенцији за заштиту природе) споро објављују доказе” – каже Волш.
Агенција објављује информације за које је потребно још око 5 година. У међувремену је популација домаћих пчела спала за 50%.
Према Волшу, у нормалним годинама, се очекује да је губитак пчела у комерцијалном узгоју, од 10-15% од броја њихових колонија, али током задњих пет година смртност пчелињих друштава је драматично повећана, достигавши од 28-33%.

За разлику од ЕУ где  законодавци  нису били  спремни да ризикују са пестицидима, USDA извештај наводи већи број могућих разлога за масивно угинуће  пчела, због Масовног губитка друштава, (CCD) укључујући ту: паразитску грињу Varoa destructor, бактеријску болест “European Foul Brood” (EFB изазива бактерија Melissococcus plutonius),  коришћење пестицида неоникотиноида и неуроактивних хемикалија.

Ипак, скоро парадоксално, USDA (Америчко министарство пољопривреде) оставља будућим студијама времена, да се процене утицаји на масовно умирање пчела.

“Сада је преживљавање колонија пчела, толико слабо да не можемо бити сигурни да бисмо успели да задовољимо потребу за опрашивањем пољопривредних култура у САД”-  каже се у извештају USDA.

———-

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

Америка штити употребу ГМО инсектицида одговорног за помор пчела!

Алекс Џонс: Храна – највећа тајна је разоткривена!

1 reply »