ДРУШТВО

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ДОЋИ НА МИТИНГ КОЈИ ОРГАНИЗУЈУ СРБИ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ?


ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ДОЋИ НА МИТИНГ КОЈИ ОРГАНИЗУЈУ СРБИ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

Извор: Никад Граница са Косовом и Метохијом
недеља, 05 мај 2013 22:35

Шта год да имамо да радимо тог дана, лаж је да ће бити важније од онога што нас чека ба београдском Тргу Републике у петак 10. маја у 12.44

935034_237068819751749_1330423248_n

Обично није добар обичај позивати људе на скупове које не организујете сами, али рђаве прилике су промениле толике добре обичаје, па нека падне и тај.

Срби са Косова и Метохије једна су од највећих грешака новије историје, коју на нашим територијама исписују западне силе. План је био да, после потписивања Кумановског споразума, Срби са Косова буду очишћени, повлачећи се заједно са тадашњом југословенском војском, која на Косову није била војно поражена. Великим чудом и јунаштвом тих људи, успели су да се самоорганизују и покваре план великих сила, које су, где год су се на Балкану умешале 90-тих година, иза себе остављале пустош етничког чишћења, где су, по правилу, били чишћени Срби.

Данас је дошао тренутак да западне силе исправе своју грешку и да Бриселским споразумом Срби са Косова најпре остану без институциуоналне заштите своје земље, потом да буду покорени а на крају и очишћени.

На том послу западне силе су најпре натерале на капитулацију две српске владе и, заједно са српским петоколаншким олош-елитама, потчиниле целу српску јавност. Данас у тој српској јавности можемо чути да су Срби са Косова – највећи јунаци нашег народа и нашег доба – обични ратни профитери и да остатак Србије држе као таоца, спречавајући га да се домогне светле европске будућности. Наравно, све су то лажи.

У петак 10. маја у 12.44 Срби са Косова нас позивају на свој митинг под називом „Остајемо у Србији“. Не морамо знати речи Косовског завета, не морамо знати чак ни толико да они данас, бранећи своје куће, бране и нашу заједничку државу, све до наших кућа и наше деце. Морамо, међутим, знати бар толико да, ако нас на том митингу не буде у довољном броју, огрешићемо се и о њих, и о себе, и о сопствену децу.

Ако нас не буде довољно, нико неће моћи да каже другачије него да смо их, после српске власти, напустили и ми – грађани Србије. Ако нас не буде довољно, та празнина на Тргу Републике биће најбољи аргумент свих њихових и наших непријатеља. Ако нас не буде тамо, њих више нико неће хтети да саслуша, сва њихова снага биће још само међу њиховим прстима („мало руках, малена и снага“).

Ако нас буде довољно, биће то наш референдум за Косово и Метохију. Ако нас буде колико треба, показаћемо емпатију за бол наше браће, без које сутра нећемо моћи да имамо емпатију ни за бол наше деце. Ако нас буде довољно, моћи ћемо да зауставимо непријатеља на нашим косовским вратима; ако нас пак не буде, тешко ћемо га зауставити када нам се размили по собама. У петак, на крају, враћамо дуг нашој браћи која та врата у немогућим условима чувају 14 година, и која нас позивају да их на тој стражи заменимо на свега неколико сати у условома који су све само не немогући.

Од нас се у петак очекује да свако од себе уради мало – да дође и подржи нашу браћу – да бисмо сви скупа – и они и ми – урадили веома много. Ако то не можемо у петак за њих, тешко да ћемо моћи сутра било шта за себе Упитајмо се хоћемо ли после тога имати икакво морално право да од било кога у будућности тражимо помоћ за себе ако у петак не помогнемо.

Никога од нас у петак неће моћи на Тргу да замени нико други, свако ће морати да се годинама касније суочава с тим – да ли је био да помогне тог дана кад је било потребно, кад је био лако и кад је био последњи тренутак да не буде касно. Толико смо пута за последних 20 година напунили тај трг, и било је џаба. Овај пут не може бити џаба, јер ово није подршка никаквој политичкој опцији, само људима који пате и боре се за свој а, на крају, и за наше животе.

Важно је да сви то разумемо, и да будемо тамо. Шта год да имамо да радимо тог дана, у то време, лаж је да ће бити важније од онога што нас тамо чека. На београдском Тргу Републике у петак 10. маја у 12.44.
(ж. ц.)