ВЕРА

И данас, на Велику Суботу сишао је Благодатни Огањ православнима – велика радост у Јерусалиму!


Силазак Благодатног Огња – директан пренос из Јерусалима!

НТВ.ру, 21.АПРИЛ/04.мај 2013

Руска телевизија НТВ обезбедила је директан пренос из Јерусалима. Како наводи дописник редакције „Правмир“  – Благодатни Огањ је сишао у 14:15 по локалном времену. Све свеће и светиљке у храму быле су погашене. Огањ се појавио након молитве за ниспослање чуда, патриарха Јерусалимског Теофила III и више од 10 хиљада поклоника који су у Велику суботу, уочи Пасхе испунили храм Гроба Господњег, плато испред храма и прилазне улице.
Превод: Србски Фбрепортер

 

***

ФБ профил: Цвејићи Обоје:

БЛАГОДAТНИ ОГАЊ – МИЛОСТ ГОСПОДЊА

Неисказана је милост Господња, која нам сваке године у исти дан и сат, већ 1700 година, шаље благодатног Нествореног Огња, сведочећи Васкрсење Христово и доказ њговог вечног присуства. Силазак Светог Огња највеће је чудо у Светој земљи. То је догађај који се сваке године јавља око подне, само на Велику Суботу (по јулијанском – црквеном календару), на Светом и Животворном Гробу Господњем. Предања казују да се Огањ јављао још од времена изградње Константиновог храма (326-336. године после Христа), али, поуздана писана сведочанства о овом чудесном догађају датирају од пре 1200 година, па до наших дана.

ПРИПРЕМА У ЦРКВИ ГРОБА ГОСПОДЊЕГ

Типик по којем се врши служба силаска непромењен је од 15 века. У јутро Велике Суботе гасе се сва кандила у Храму. Потом комисија, чији су чланови представници свих хришћанских заједница, власти дрћаве Израел и људи из муслиманске породице која поколењима чува ред у Цркви Васкрсења Господњег, прегледа Цркцу гроба Господњег (Кувуклију), како би се уверили да се у њој не налази ништа чиме би се вештачки изазвао пламен. Ова провера траје од 10.00 до 11.00 сати.

У 11.00 чланови комисије затварају врата Цркве и печате их печатом од чистог воска. Тачно у подне у Храм улази православни грчки патријарх и почиње света литија која три пута обилази Свети гроб. По завшетку литије Гроб се отпечаћује и сасудочувар (скевофилакс) уноси у њега угашено неугасиво кандило које ће бити упаљено Светим Огњем. (Неугасиво кандило гори читаве године, гаси се на велику Суботу ујутро.)

Патријарх потом скида своју архијерејску одежду у знак понизности и страхопоштовања према Исусу Христу и остаје обучен само у бели хитон.
Узима 4 снопа од по 33 свеће и у потпуном мраку улази у Гроб. Са њим улази и представник Јермена који има право да се налази у пред- просторији, одакле мотри на патријарха.
Патријарх чита нарочите молитве којима се , у име свих православних, моли Распетом Христу да и ове године пошаље Свети Огањ, као сведочанство Својег Васкрсења и као знак правоверности стада православног.
Док се Патријарх клечећи моли поред Гроба Господњег, сви верници у препуној цркви (као и свих претходних векова), свако на свом језику, узносе древну молитву : Кирие елеисон- Господе Помилуј. У те две речи све је сабрано: молба, молитва, сузе, бол, стрепња, нада и жарка жеља да уместо туге дође радост, уместо гробног мрака – светлост Васкрсења.

БЛАГОДАТНИ ОГАЊ – ЧУДО ГОСПОДЊЕ

262528_158940310946590_1662456556_n
Јерусалимски Патријарх Диодор I овако је у једном интервјуу 1998. године , описао појаву Благодатног огња:
…“Док се молим, некада одмах, а некада после извесног времена, из самог средишта камена на којем је лежало Исусово тело, извире нека неодређена Светлост. Обично је плавичаста, али боја може да се промени и да поприми резне нијансе. Не може се описати људским речима. Светлост се излива из средишта камена, као што се магла диже са језера; Изгледа као да је камен прекривен влажним облаком, али то је Светлост, нестворена, чудесна, благодатна, дар Господњи.“
Светлост се сваке године другачије понаша. Понекад само прекрије плочу, а понекад обасја читаву капелу, тако да људи који стоје у храму, виде да се Гроб сија, да је испуњен светлошћу. Потом се светлост подиже и обликује стуб у којем се налази пламен другачије природе. „
Пламен прво пали нугасиво кандило на Гробу Господњем и свеће које у рукама држи патријарх. Кад прими пламен патријарх излази и предаје га најпре јерменском, потом и коптском патријарху, а онада и свим верницима у цркви. Ова светлост, Благодатни огањ, у почетку уопште нема особине ватре, не спаљује и не пече и тек после неколико минута поприма особине пламена.
Некада се пламен шири по храму, бљескајући у свим правцима, као муња или блиц и пали свећице које верници држе.
Кад се Патријарх појави са Светим Огњем, настаје невиђено одушевљење верника.
Свако се радује на свој начин: РУСИ И СРБИ уздижу руке ка небу, ГРЦИ плачу са осмехом на лицу, православни АРАПИ скачу, ударају у бубњеве и из све снаге вичу: Христос Васкрсе!!!
Понекад се Благодатни огањ јавља у виду пламених језичака који извиру из зидова Цркве, док други пут пламене лопитце буквално лете Црквом.
Дешава се да у рукама чистих душа православних, букет свећица плене сам. Сама се пале и кандила на Голготи, у православној цркви Распећа Христовог, која се налази на спрату храма.

ЗАБРАНА СЛУЖЕЊА НА ВЕЛИКУ СУБОТУ

Било је то у време грчког патријарха Софронија IV. Турски управитељ града Јерусалима забранио је грчком патријарху и верницима да уђу у храм Васкрсења. Патријарх је молећи се , сатима клечао с десне стране капије храма. Одједном, кад је већ била пала ноћ, средњи мермерни стуб са леве стране капије је напукао и Свети Огањ је почео да излази из камена. Патријарх је одмах пришао, упалио свеће и разделио Свети пламен. Изненађени турски стражари су отворили капију и патријарх се, праћем мноштвом верника, упутио ка гробу Господњем.
Стуб који је Огањ расцепио и данас стоји на истом месту, као неми сведок Чуда Господњег.

СВЕДОЧАНСТВО

У време догађања овог чуда, нашао се у дворишту испред Храма Васкрсења и арапски емир по имену Тунум. Угелдавши паљење стуба, схватио је истинитост чуда и пред онима који су били исте вере као и он, јавно исповедио силу Исуса Христа. Након што се сукобио са њима, ово признање га је стајало живота. Погубљен је , а његово тело бачено на ломачу. Данас се званично сматра Светим мучеником Православља, сећање на њега се слави 18. априла, а његове мошти се налазе у грчком православном манастиру Пресвете Богородице у Јерусалиму.
Преузето из : Светосавског звонца бр. 4 2012., стр. 12-15

Текст је преузет из студије Хариса К. Скарлакидиса СВЕТИ ОГАЊ- чудо на Христовом Гробу на дан Велике Суботе, а са одобрењем аутора за Светосавско звонце приредила: Р.М.

 

Категорије:ВЕРА, ПРАВОСЛАВЉЕ

Tagged as:

3 replies »

  1. + ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ ….ВАИСТИНУ ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ + Само Православним по старом календару и старом времену ( без изузетака ) увек и увек , во вјек и вјеков . + АМИН +

    Свиђа ми се

  2. Благодатни Огањ се појављује само код Православних хришћана. Због велике зависти, припадници „других цркава“ су пар пута покушали да призову Благодатни Огањ, али безуспешно. Историја спомиње два таква покушаја. Један је везан за римокатолике, а други за Јермене.

    Покушај римокатолика се догодио 1101. године, када су Латини (крсташи) владали Јерусалимом. Да би доказали да су они „истинска црква“, преузели су од Православних празновање Светог Огња. На дан светковања, римокатолици су заузели прва места за призивање Благодатног Огња и почели се молити. Међутим, Огањ се није појављивао, али их то није спречило да одустану од молитве. Латини су наставили да се моле до јутра следећег дана Велике Недеље на Васкрс. Али, ни тада им молитва није била услишена и, онако разочарани, напустили су храм. После одласка крсташа, Православни су наставили светковину Благодатног Огња. Од тада Благодатни Огањ се опет појављивао.

    Други случај, везан за „Јерменску цркву“, догодио се у 16. веку. Да би доказали своју „непогрешивост“, Јермени су подмитили турског начелника да православног патријарха не пусти у храм, јер они желе да призову Благодатни Огањ. На Велику Суботу, патријарх је са извесним бројем хришћана остао пред вратима Цркве Светог Гроба, и ту се молио Богу да на њега и вернике пошаље Свету Светлост. И његовом молитвом се чудо догодило: појавио се Благодатни Огањ на небу и кроз један од стубова на вратима храма спустио се на свеће које је држао патријарх. Том приликом се стуб распукао, што се и данас може видети. У истом тренутку десило се још једно чудо: неки турски емир је са џамије посматрао шта се догађа код цркве Светог Гроба. И када је видео појаву Благодатног Огња, повикао је: „Велика је вера хришћана! Један је Истински Бог, Бог хришћана!“. И после повика, емир се баци са високог минарета у амбис дворишта храма. Сви су од присутних очекивали да је мртав, али није било тако. Вера у Христа га је спасла. Након тога је прешао у Православље. За његов прелазак у Хришћанство су чули неки муслимани, па су га убили. Његове мошти се данас чувају у манастиру Пресвете Богородице Јерусалимске.

    Свиђа ми се