All

Деца на раскрсници: „Валидни“ систем вредности


Деца на раскрсници

 „Валидни“ систем вредности

che

Замислите да сте родитељ адолесцента између 15 и 17 година (ко јесте, још и боље) и да се прошетате градом за викенд око 00:30h. Поред вас пролази група тинејџера у свом најбољем издању за то доба ноћи: раскалашни, неартикулисани, увелико у фази „шано, душо“ на путу од једне до следеће биртије. Убеђени да ваше дете или мирно спава или евентуално седи у пристојном друштву, нећете препознати да управо пролазите поред њега! Свакако, то се вама као родитељу не може и не сме десити, прво: јер ваше чедо није такво. И друго: све и да јесте, ви то нити признајете, нити сте у то доба ноћи у граду. Јер, сутра је радни дан, сутра се поново устаје у шест и цео дан шмиргла на послу, кући долазите уморни, исфрустрирани, унапред мислећи само о томе како и где згрнути још који динар. Немате времена ни за честите оброке, ни за сами себе, а где су позориште, биоскоп и Културни центар?? Испаде да на таква места одлазе само беспослени, који „немају паметнија посла“, али имају пара вишка. Добродошли у клуб! Карте су бесплатне за све који тако мисле…

Кад све то узмете у обзир, драги родитељи, дозволићете питање: колико заиста познајете своје дете? Када га и колико виђате, колико ослушкујете, васпитавате? Хоће ли пар чоколадица надокнадити пропуштене шетње, одласке са сином на градски стадион  и оне свакој будућој девојци преко потребне „ женске едукације“. Ма, најлакше је купити ћерки брошуру „Моје тело и ја из дана у дан“. Свакако, а онда из дана у ноћ, па из месеца у месец, све до чаробног броја девет.

Слажем се, тешко се живи, тачније, преживљава, не састављамо крај са крајем јер немамо ни почетак, али у тој јурњави за динаром оставили смо далеко иза себе нешто што се новцем не може купити: породицу, здравље… Деца се кале на калупу улице и вина, лозе и сплавова. Заборављате да су они део сутрашњице, а како ће је схватити и доживети ако им ви, поштована господо, купујете младост на тацну и љубав дајете на сламку?!?

Бошко Живановић