Биљана Диковић

ПРОТЕСТ САВЕЗА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА НА УЛИЦАМА БЕОГРАДА


 ОРБОВИЋ: Радници у Србији у „неиздрживом стању“

 

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић оценио је данас да је стање у Србији неиздрживо, због чега је позвао све синдикалне организације да се уједине како би заједно исказали незадовољство.

Према подацима Републичког завода за статистику запослено 2.157.618 грађана. С друге стране, без плате је 736.802 од укупно 2.894.421 радно способног становништва. Како је оценио професор Економског факултета Љубодраг Савић крајем прошле године, да прогноза по којој сваки трећи грађанин Србије неће имати посао није била нереална, јер је србска економија већ годинама у кризи и ни мало се не помера на боље, а нема ниједне дефинисане мере којом би се то могло зауставити, и оценио да ће тај сценарио који предвиђа алармантних 30 одсто незапослених сасвим очекиван.
Према подацима евиденције незапослених приближно 754.000 људи нема посао, односно у последњих четири до пет година тај број се повећао за око 290.000. Забрињава чињеница да је више од 200.000 младих до 29. година регистрован као незапослено лице. Најтеже до посла долазе млади, особе са инвалидитетом као и жене од 45 до 55 година које су услед транзиције остале без посла.

01. 05. 2013. Бета, ВЕСТИ, Новости, за ФБР уредник Биљана Диковић

Према подацима НСЗ приближно 754.000 људи нема посао, односно да се у последњих четири до пет година тај број повећао за око 290.000.
више од 200.000 младих до 29. година регистровано као незапослено. Најтеже до посла долазе млади, особе са инвалидитетом као и жене од 45 до 55 година које су услед транзиције остале без посла.
Они који се позивају на реално стање треба да га и мењају, јер пола милиона је грађана Србије који живе на минималцу, 650.000 радника који немају редовну плату, а о армији од неколико стотина хиљада отпуштених уопште не проговарају ни реч…

sindikalnci
„Пре само два месеца изгубили смо 30.000 радних места, плате су ниске у целом региону, не види се у перспективи отварање нових радних местам и то тражи повећану активност. Надам се да ће моје колеге у другим синдикалним организацијама бити спремне да се ујединимо и пред послодавачким организацијама искажемо незадовљство“, рекао је Орбовић за РТС.
Чланови радника Савеза самосталних синдиката Србије најавили су да ће данас организовати протестну шетњу улицама Београда. Орбовић је истакао да је разлог протеста да се укаже на „неиздрживо стање“.

Он је рекао да у Србији незапослено више од 100.000 људи, а да је просечна плата запослених изузетно ниска.

„Минималан зарада порасла је за 30 одсто, док је просечна плата повећана за 20 одсто. Значи раст минималне плате ишао је брже него раст просечне плате… што нема нигде у свету“, казао је Орбовић.

ФОТО – ТАНЈУГ:

[wzslider]