ДРУШТВО

И Пилат је на Велики Петак опрао руке – Дачић се идентификује са Черчилом и Пикасом, Вучић са Милошем Обреновићем! Позивамо вас да им напишите свој коментар…


ИВИЦА ДАЧИЋ ПИШЕ ЗА „ПОЛИТИКУ”

Нема више скривања

Извор: Политика
28. април 2013.

Биолошко изумирање Србије, девастирање њене инфраструктуре, уништавање привреде, културе, науке, здравства, школства… све то је било оправдано великим националним задатком

(Фото Бета)

Ко хоће нешто да учини, нађе начин; ко неће ништа да учини, нађе оправдање.

Ове речи се приписују Пикасу, творцу „Гернике”, слике тоталног уништења, али се, можда баш и због те везе, савршено уклапају у нашу тренутну стварност.

И можда ће се неко љутити ако се каже да смо постали Герника Балкана, али нико не може да оспори да смо, у протеклих двадесет година, доживели све облике катаклизме. 

Распад неколико држава, избацивање из међународне заједнице, санкције, сиромаштво, бомбе, глад, и самоубилачко пљачкање самих себе и сопствене имовине.

И наравно, део тога није био само до нас, свет је често био више него окрутан према Србији, али је други део, онај који смо сами себи чинили, све време праћен оправдањима и савршеним изговорима.

Свако зло које смо сами себи беспоштедно наносили, не желећи и не покушавајући, при том, да нешто, за себе, заиста урадимо, правдали смо вишим циљевима, небом, светињама, нацијом…

И када сам, пре више од три године, први пут јавно рекао да морамо да престанемо да лажемо и да о важним темама, каква је и Косово, треба да говоримо истину, на неки начин сам, у првом тренутку и несвесно, инстинктом више, покренуо ланац догађаја који је ишао ка једном циљу – укидању изговора.

Споразум у Бриселу, крај почетка, како би рекао Черчил, јесте, пре свега, то.

Скидање, с леђа читаве нације, двадесетогодишњег бремена – опасности да ће бити крива и оптужена ако не реши немогући задатак.

Као да смо, целој Србији, рекли да мора да нађе решење квадратуре круга.

Ко не тражи, издајица је.

То што нема квадратуре круга, неважно је. Она је, просто, национални задатак.

Книн, Вуковар, Босна, Косово… све су то делови тог нерешивог математичког проблема, због којег је било дозвољено не бавити се било чиме другим.

Биолошко изумирање Србије, девастирање њене инфраструктуре, уништавање привреде, културе, науке, здравства, школства… све то је било оправдано великим националним задатком.

Тражењем квадрата у балканским круговима.

То је морало да се заустави.

И прво што смо, као влада и коалиција, урадили, било је да престанемо да се лажемо. И међусобно, и све друге, људе у Србији, и пријатеље, па и непријатеље у свету.

Да признамо да у косовском кругу нема квадрата и да, онда, полако, Србију почнемо да спуштамо на земљу.

И на тој земљи, још опустошеној, почели смо да тражимо начин, а не изговоре.

Морали смо тако јер у Србији, због њене будућности, више нико нема права на скривање.

А, богами, и нема више иза чега да се сакрије.

Поготово не иза Косова. Зато што би нови покушај скривања завршио још једним, сасвим видљивим и огољеним, егзодусом.

Новим жртвама, новим губитком и новим поразом.

Такође и новом неправдом. Косово би наставило, без икакве осуде или одговорности ка Европи, ми бисмо поново били гурнути у дубоку балканску рупу безнађа, несреће, глади и чемера.

И рекао сам већ, много смо ми мали за толику количину неправде.

И много смо слабашни да бисмо се само крили, изговарали и трпели.

Да не бисмо радили ништа. Да не би, коначно, пробали да нађемо начин.

Тај начин није важан само због Косова, ни само због Срба са Косова, мада је и за њих страшно важан.

Важан је због целе, ненасељене, сиромашне, незапослене и несрећне Србије.

Важан је због наше деце, којој немамо право да не оставимо ништа осим бесмислене потраге за немогућим решењима, немогућих проблема.

Важан је и због насушне потребе да убудуће свака влада Србије, почевши од ове, своју власт заснива на одговорности и јасно плаћеној цени за оно што јесте, или није урадила.

И цела суштина бриселског споразума је у томе. Да означимо почетак краја и крај почетка и да нађемо начин, и начине, да урадимо оно због чега смо и изабрани. А изабрани смо због тога да би Србија била земља у којој има посла, путева, школа, болница, књига, позоришта, лекова и задовољних и остварених људи.

И изабрани смо на земаљским, а не на небеским изборима, за земаљску Србију.

На оним небеским, за небеску Србију, та прича је завршена. Има и ко да бира и ко да суди.

И нека њих, а ми ћемо се бавити нашим стварима, на нашој земљи.

Без скривања. И без изговора.

објављено: 28.04.2013.
******

Александар Вучић: И Милош је знао како да сачува главе

недеља, 28. април 2013. НСПМ
Прихватам одржавање референдума са питањем „да ли сте за бриселски споразум или не“, али рекао сам Србима са севера Косова да се не играју с нама и да нам не постављају захтеве да питање буде нешто што вређа интелигенцију, као на пример „да ли сте за то да Косово буде у Србији“, изјавио је данас први потпредседник Владе Александар Вучић.Гостујући у емисији „Став Србије“ на ТВ Прва, Вучић је нагласио да Влада има рационалан приступ захтеву Срба са севера Косова да се одржи референдум, али да од њих захтева да спроведу демократску одлуку коју донесе већина грађана Србије.

– Ми волимо Србе са севера Косова, то су наши људи, али видео сам у разговору да неке делове споразума нису ни прочитали – рекао је Вучић, наводећи као пример део који регулише образовање у будућој Заједници српских општина.

– Суштина је да је руководство Срба са севера Косова апсолутно против а ја сам им рекао да имамо различито мишлљење и да морамо да мислимо како ће нам деца живети –  истакао је Вучић, напомињући да за бриселски споразум „није нико у Србији“ и да би он могао да му пронађе највише мана.

Уцене нисам трпео у Бриселу, па нећу ни овде

Говорећи о захтеву неких лидера Срба са севера Косова да референдумско питање може да буде формулисано као за или против бриселског споразума, под условом да он не учествује у кампањи, Вучић је рекао да то „не долази у обзир“.

„Ја морам да се укључим у кампању јер мислим да треба да кажем народу истину. Ако се већина народа изјасни против споразума, онда пада Влада, јер је бесмислено да владате ако народ не прихвата правац који сте предложили и ако та  већина жели конфронтацију са свима. Ако цена за то треба да буде моја функција, ја са тим немам проблем. Ми у Влади стављамо на коцку наше политичке позиције, али ја ни у Бриселу нисам хтео да трпим притиске и уцене па нећу ни у својој земљи – рекао је Вучић.

Одлука о одласку на КиМ зависи од одговора Срба

Вучић је рекао да је спреман да оде на Косово, али ће одлука о томе хоће ли ићи зависити од одговора који ће му Срби са севера дати у уторак.

Вучић је раније најавио да ће му представници Срба са севера Косова у уторак одговорити да ли ће, у случају да се на референдуму провери подршка градјана бриселском споразуму, прихватити већински одговор и учествовати у његовој примени.

– Не бежим од тога да идем на Косово, али то зависи од одговора, зависи од тога како ће се одвијати ситуација – рекао је Вучић у емисији Став Србије.

Он је додао да то не може бити пре уторка, јер данас путује у Хрватску, где сутра име званичне разговоре.

На питање шта мисли о предлогу лидера ЛДП Чедомира Јовановића да на КиМ иде делегација састављена од свих странака које подржавају бриселски споразум, Вучић је рекао да нема ништа против такве идеје, али ни против тога да у делегацији буду и они који су против, као што је ДСС.

Канцеларија за Косово и Метохију се не укида

Вучић изјавио је данас да Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију неће бити укинута. Вучић је, гостујући на Првој телевизији, рекао да је Александар Вулин, који је поднео оставку на место директора Канцеларије за Косово и Метохију, током дијалога у Бриселу теже него други прихватао многе ствари везане за Косово.

– Он је у Бриселу теже прихватао многе ствари или гледао на њих него већина других, или једнако као ја, можда чак и брижније, на то шта се збива и кад додје Кетрин Ештон, ту је било једно стакло, он је „скакао“ да види да ли одговарамо са да или не. Био је веома забринут и поштујем ту врсту забринутости и посвећености –  рекао је Вучић и додао да су он и Вулин дуги низ година саборци.

Вицепремијер је на питање да ли се затвара Канцеларија за Косово што су пренели поједини медији, рекао да не жели и не може да коментарише све што се објави у новинама, али је навео да Канцеларија неће бити укинута.

Вучић отворио нову поставку у Милошевом конаку 

Први потпредседник владе и министар одбране Алекандар Вучић отворио је нову сталну поставку Конака кнеза Милоша, истакавши да се сећањем на дела најславнијих владара Србије деца не уче прошлости, већ будућности.

Вучић је, на свечаности у Топчидерском парку, која је уприличена на празник Цвети када је, пре 198 година, под вођством кнеза Милоша Обреновића подигнут Други српски устанак, рекао да је Србија и данас суочена са проблемима које јој намећу стране силе, и да сама покушава да опстане на ветрометини.

„Наш циљ је да нешто Милошевог знања, умећа, храбрости и мудрости искористимо да сачувамо Србију, добијемо што више пријатеља и савезника и да градимо модерну и просперитетну Србију“, рекао је Вучић.

На церемонији у Топчидерском парку министар културе и информисања Братислав Петковић је подсетио да је конак кроз историју мењао свој намену, али да данас сведочи о тешким и херојским данима борбе за независност и слободу српске државе.

„О главним актерима те борбе историја још није рекла своју поледњу реч. Та борба неким својим делом и данас траје, опомињући нас да се историјске грешке не праштају и да се понекад морају доносити тешке одлуке о којима ће тек будући нараштају доносити праве судове, најчешће мерећи бољитак у свом свакодневном животу“, рекао је Петковић.

Како је упозорио, Србија и српски народ су пред још једном прекретницом у својој историји.

„Којим тешким путем ће бити усмерена наша будућност зависиће добрим делом и од правих одлука које ћемо сви заједно донети, поштовати и спроводити“, рекао је Петковић, који је говор завршио знаменитом реченицом књаза Милоша: „Није време да сабљама земље делимо и главама границе ударамо“.

У приземљу конака налази се поставка „Живот у Србији у 19. веку“ и привремена изложба „Слике српске револуције“, док је спратни део конака у потпуности посвећен династији Обреновић.

Изложба „Живот у Србији у 19. веку“ приказује различите аспекте живота обичног човека и значајних културних и друштвених промена током 19. века.

Посетиоци могу, кроз уређење дома, културу исхране, негу тела, одевање, модирање, да прате трансформацију од османске културе до европске и изградњу грађанског друштва у Србији.

Централни део приземља резервисан је за повремене тематске изложбе, а овом приликом представљене су слике посвећене Првом српском устанку, у историографији познатом као Српска револуција, који је означио почетак ослобађања од вишевековне османске владавине и стварања модерне српске државе.

На спрату су аутентичне просторије са оригиналном декорацијом из времена изградње конака 1831. које су мало обновљене, а у осталим собама су изложене слике, графике, фотографије које сведоче о историји 19. века, личним и политичким биографијама чланова владарске куће Обреновић.

Музеј ће за посетиоце бити отворен сваког дана од 10 до 17 часова, осим понедељком.

Вучић: Мора да се настави борба за Косово

Први потпредседник владе Србије Александар Вучић рекао је да већина грађана није срећна због бриселског споразума, али зна да мора да се настави борба и за Косово и за опстанак, просперитет и будућност Србије.

„Имате 10 посто екстремиста који ће да изговарају најружније речи, 10 посто лажних грађанских екстремиста који ће да прихвате да се одмах одрекнемо и Неготина и Зајечара и Крагујевца, и имате 80 одсто обичног народа, у које рачунам да спадам и ја, који нису срећни, ни задовољни, помало су тужни, али знају да мора да се живи, да живот тече даље и да морамо да наставимо борбу за Косово и за опстанак и просперитет Србије и за напредак Србије“, рекао је Вучић.

Вучић је поновио да „сасвим разуме“ Србе са КиМ и да „нико није срећан, ни задовољан“ споразумом.

(Танјуг-РТС)

ЛИНК ЗА КОМЕНТАР – ОВДЕ!

1 reply »

 1. РИВИЧНА ДЕЛА ПРОТИВ УСТАВНОГ УРЕЂЕЊА И БЕЗБЕДНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

  УГРОЖАВАЊЕ НЕЗАВИСНОСТИ

  ЧЛАН 305

  Ко на противуставан начин покуша да доведе Србију у положај потчињености или зависности према некој другој држави, казниће се затвором од три до петнаест година.
  ПРИЗНАВАЊЕ КАПИТУЛАЦИЈЕ ИЛИ ОКУПАЦИЈЕ

  ЧЛАН 306

  Грађанин Србије који потпише или призна капитулацију или прихвати или призна окупацију Србије или појединог њеног дела, казниће се затвором најмање десет година.
  УГРОЖАВАЊЕ ТЕРИТОРИЈАЛНЕ ЦЕЛИНЕ

  ЧЛАН 307

  (1) Ко силом или на други противуставан начин покуша да отцепи неки део територије Србије или да део те територије припоји другој држави, казниће се затвором од три до петнаест година.

  Свиђа ми се