ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Хашки сведок Бјелица: „Нудили богатство да издам Радована“


19. 04. 2013. 01:41х | Ђ. Баровић – Вести

ФБР обрада М. Новаковић

Нудили богатство да издам Радована

Да бих издао доктора Караџића нудили су ми 2004. године празан папир на који је само требало да упишем суму коју пожелим, а онда да на другом парчету папира напишем имена родбине и пријатеља и земљу где бисмо сви били премештени. Саслушао сам их и одговорио да ме ништа од тога не занима. Рекао сам им, мада сам знао шта ме чека: „Све и да знам где је Радован никада га не бих издао, јер сам дисциплиновани војник свог народа, свог покрета и РС и такав ћу и завршити.“

Радован Караџић
Један од најближих сарадника Радована Караџића (на слици), Милован Бјелица, изнео праву истуну о рату у Босни

Овако, у ексклузивном разговору за „Вести“ прича Милован Бјелица, начелник општине Соколац, свакако један од најближих сарадника Радована Караџића, који је означаван и као „мозак“ мреже скривања тада најтраженијег хашког бегунца.

Бјелица је недавно сведочио пред Трибуналом о догађајима у Соколцу, али и улози Српске демократске странке.

– Срећан сам што сам доживео дан да сам у Хашком трибуналу могао да кажем праву истину о рату у Босни, али и улози мог пријатеља и првог Председника Српске – објаснио је наш саговорник.

———————————————-
Сијалица и гласна музика
Бјелица је открио неке непознате детаље док је као „талац НАТО-а“ био смештен на непознатој локацији у просторији у којој је стално горела сијалица са даноноћном гласном музиком.
– Те сеансе су прекидане само саслушавањима. На сваком би ми предочавали најфантастичнија места где се доктор Караџић наводно скривао уз моју помоћ. Врхунац је био кад су споменули село Заовине за које сам тада први пут чуо да постоји.

—————————————————-

Међутим, јавност је тада сазнала и шта му се све издогађало због пријатељства са Караџићем, посебно 2004. године када је, уз све друго, пуна два месеца био заточен на тајној локацији НАТО-а у Босни, због чега је и први Србин који је Европском суду за људска права у Стразбуру тужио власти у БиХ.

– Одмах после сведочења у Хагу добио сам на телефон више од 500 СМС порука и исто толико мејлова. На мојој фејсбук страни је до сада забележено око 2.000 порука подршке. Заправо, није било ни једног јединог негативног коментара. Честитали су ми без разлике и Срби и Бошњаци и то ваљда јасно говори да сам у Хагу рекао оно што огромна већина народа осећа и зна. Рекао сам истину у којој ништа нисам ни додао, али ни одузео – каже Бјелица, који је прошле године, на локалним изборима, неприкосновено победио за начелника општине.

– За мене су гласали и Срби, али и Бошњаци. И ја и СДС смо победили, мада је СНСД имао све полуге власти у својим рукама, и то говори да народ верује да смо и тада, на почетку рата, али и сада желели само добро овој земљи и народу. То ми је била највећа сатисфакција за све што сам до сада радио. Међутим, планирам да добијем и судску сатисфакцију за оно што сам преживео ни крив ни дужан. Зато и нема шансе да одустанем од тужбе против БиХ, јер је она требало да ме заштити, а власти у Сарајеву ни прстом нису мрднули у тих 100 месеци у којима сам затваран, блаћен, понижаван, па чак нисам имао права ни на здравствено осигурање – каже Бјелица.
—————————————–
Трибунал је фарса
Бјелица каже да није изненађен чињеницом да је расправа о раду Хашког трибунала прошла без присуства челника ове институције, али и САД.
– Очигледно нема воље да се промени постојећа слика која говори да је Хашки трибунал заправо фарса од суда у којем су Срби и даље сатанизован народ. Плашим се да без промена на светској политичкој сцени не можемо да се надамо ничем бољем. Међутим, то не значи да као народ треба да се предамо. И даље морамо да се боримо да истина не буде заборављена.

——————————————–

Под оптужбом да је у мрежи подршке хашким оптуженицима, он је одлуком тадашњег Високог представника за БиХ, Педија Ешдауна, 7. марта 2003. године смењен са места Председника Скупштине Града Српско Сарајево, али и свих функција у странци. Од тада, па наредних 100 месеци траје права голгота овог човека која је, након две отмице од стране Сфора, кулминирала притвором у Суду БиХ.

– Све оптужбе власти у Сарајеву су релативно брзо одбачене и чак сам наплатио одштету за време које сам провео у притвору. Али, највише ме боли чињеница да ме је НАТО два пута по 30 дана држао на непознатој локацији, а да земља чији сам држављанин није желела ни прстом да мрдне. Зато сам их тужио – огорчен је Бјелица.

Он напомиње да му је, ипак, много занимљивије од предлога да сам упише суму новца за коју би продао Радована Караџића било објашњење једног од људи који су га саслушавали.

-Тај човек ми је рекао да им се жури да што пре „заврше посао на Балкану“. Казао ми је дословце: „Хрвати ће бити оптужени за ратни злочин и злочин против човечности, Срби за геноцид, део Бошњака за ратни злочин, а део за тероризам, Црногорци за организовани криминал.“ Седам-осам година касније, све се обистинило што говори да су велике силе имале тачан пројекат шта желе од народа бивше Југославије. Те планове не могу да променим, али зато могу да добијем судску сатисфакцију и истерам правду до краја. Новац ми не треба – објашњава на крају један од челних људи СДС-а.

MilovanBjelicaМилован Бјелица у Хагу

————————————————-

Срамне понуде

Милован Бјелица признаје да је до 1998. године посредовао у комуникацији између породице Караџић, хашких званичника, али и челника највећих обавештајних служби.

– Караџић је имао џентлменски договор са америчком администрацијом, а 1997. године Медлин Олбрајт је допутовала у Бањалуку како би му преко Биљане Плавшић пренела да тај договор више не важи. Међутим, и после тога су му нудили све и свашта, од новца до нагодби. Од тога да ће му скинути већи део тачака оптужнице, укључујући и ону за геноцид, па све до „ценкања“ око казне коју би добио. И поред свега, Караџић је ипак до краја испоштовао споразум са Ричардом Холбруком – открива Бјелица.

Да су тражили помогао бих

Милован Бјелица каже да мада је био оптужен да је један од главних организатора Караџићевог скривања, заправо му нико никада није тражио такву услугу.

– Да је неко тражио, признајем да бих помогао. Уосталом, све до 2003. године то и није било кривично дело. Тек те године је донет закон који је санкционисао таква лица – истиче Бјелица.

Додик у Хагу рекао истину

Први човек Соколца и један од челника СДС-а истиче да није био изненађен што се у улози сведока одбране Караџића одмах за њим нашао и актуелни председник РС, Милорад Додик.

– То је било и политичко и историјско сведочење из кога се могла закључити права улога Радована Караџића и СДС-а у стварању Републике Српске. Председник Додик је као председник Српске имао обавезу да каже праву истину као савременик свих тих догађаја и као државник који одлично схвата да се Хашком трибуналу отпочетка није судило по индивидуалној одговорности већ како би се исписала нова историја. Пресуда Караџићу заправо ће бити пресуда целом српском народу и целој РС – истиче Бјелица.

1 reply »