ДРУШТВО

Пажња! Опасност од потписивања и даље траје – Дачић и Тачи се сутра поново састају у Бриселу!


уторак, 16. апр 2013, 12:12 -> 15:23,
Извор: РТС
Приредила редакција СРБског ФБРепортера

(Напомена ФБР редакције: у изворном тексту РТС-а Хашим Тачи се свуда наводи као „премијер“ Косова!!!)

Наставак дијалога, одложен извештај о Србији?

 

Представници Београда и Приштине састаће се поново сутра у Бриселу. Европска комисија највероватније ће одложити усвајање извештаја о Србији, али ће о њему, ипак, данас расправљати, јавља дописник РТС-а из Брисела.

Премијер Србије Ивица Дачић и квазипремијер тзв. државе Косово Хашим Тачи састаће се сутра у Бриселу. Европска комисија највероватније ће одложити усвајање извештаја о Србији, али ће о њему ипак данас расправљати, јавља дописник РТС-а из Брисела.

Saopstenje-Ketrin-Eston.jpg

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон потврдила је у писаној изјави да је позвала премијера Србије и Косова, Ивицу Дачића и квазипремијера Хашима Тачија на нови састанак, сутра, у среду, 17. априла у Бриселу.

„Позвала сам их да дођу, буду конструктивни, спремни да размотре различите опције и постигну компромис“, наводи се у саопштењу.

Раније је најављиванo да би висoка представница ЕУ Кетрин Ештон у среду могла да посети Београд и Приштину, под условом да постоје изгледи за постизање договора. Ештонова је ове недеље на балканској турнеји, у оквиру које у четвртак треба да посети Босну и Херцеговину, а у петак и Хрватску.

Како РТС сазнаје, у светлу нове рунде дијалога Београда и Приштине, Европска комисија могла би да одложи коначно усвајање извештаја о Србији, најављено за данас поподне. Колегијум Европске комисије ипак ће расправљати о извештајима за Србију, Косово и Македонију, али је могуће да ће усвајање бити одложено за недељу дана.

У том случају, Ештонова би о евентуалном договору Београда и Приштине највероватније усмено известила Савет министара 22. априла у Луксембургу, а њена оцена би накнадно била уврштена и у извештај Европске комисије.

Комесар за проширење Штефан Филе би новинарима требало да се обрати у 16 часова, после седнице Европске комисије.

Делегација Приштине, коју предводи квазипремијер Хашим Тачи, отпутовала је за Брисел где ће учествовати на састанку с делегацијом Београда, уз посредовање високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

Координатор политичког дијалога Бљерим Шаља и саветник „косовског премијера“ Беким Чолаку су у изјави за КТВ рекли да споразум још није постигнут и да ће се о њему преговарати у Бриселу.

„Косовска министарка за европске интеграције“ Вљора Читаку објавила је на свом Твитер налогу да ће се делегације Београда и Приштине поново састати сутра у Бриселу и да се нада да „ова прилика неће бити пропуштена“.

Vljora Citaku tviter.jpg