ИЗ НАШЕ ИСТОРИЈЕ

На данашњи дан, на Васкрс 1346. године у Скопљу, српски краљ Стефан Урош IV Душан Немањић крунисан је за цара Срба, Грка и Бугара


ДА НЕ ЗАБОРАВИМО!

Сајт Посвећен Српској Историји
Извор:
РТС

На данашњи дан српски краљ Стефан Урош IV Душан Немањић крунисан је за цара Срба, Грка и Бугара, на Васкрс 16. априла 1346. године, у Патријаршијској цркви у Скопљу.

krunisanje-u-skoplju

Истовремено је проглашена српска патријаршија са првим српским патријархом Јоаникијем. Био је то период највећег економског, војног, политичког и културног успона српске феудалне државе. Србија је у то време обухватала, сем земаља раније српске краљевине, још Мачву, Захумље, Епир, Тесалију, Етолију и Македонију до Христопоља (Кавале) изузев Солуна.

Прерана смрт, 1355. године, спречила је цара Душана да створи државу која би по снази надмашила, турском најездом ослабљено Ромејско (Византијско) царство.

*****

СИЛА ЦАРА ДУШАНА

 

Одломак из текста: Хиландар је најбоље што имамо, аутора Соње Лубардић, објављеног на сајту Православље

Историчар уметности Душан Миловановић, аутор изложбе „Ризнице Хиландара“:

 

– Дословно сваки предмет који сам дотакао у Хиладару озрачио ме је. По јачини доживљаја памтим тренутак када сам узео у руке тоболац са стрелама цара Душана. Био сам пренеражен када сам се преко тог личног предмета срео са великим господарем према којем гајим особито поштовање.

Припадам оном делу српства које верује да је он неправедно скрајнут, али верујем да ће то једног дана бити доведено у ред. Цар Душан је био велики човек, озбиљан и учен, непобедиви ратник, против којег се вековима води негативна кампања усмерена са латинске, грчке и делимично српске стране.

Душан је био висок 2,14 метара, што је прецизно утврђено пре 17 година посебним методама мерења скелета. Дакле, био је висок као Дивац, али је имао за трећину већу масу, јер је као ратник морао да буде стабилан на земљи. Он никада није побеђен, ниједан бој није изгубио, чак ниједан турнир. Имао је своју гарду од стотину витезова, који су сви били високи као цар, а барјактар педаљ виши.

Неописив догађај био је када смо први пут развили цареву ратну заставу, коју је носио тај барјактар. Троугласта, сачињена од шестоструке свиле, невероватних је димензија: 3 пута 3 пута 4,5 метра! Барјактар ју је носио у биткама, у левој руци, јашући на коњу и замислите каква је то планина од човека била!

563685_454471877962521_1548730509_n

 

 

3 replies »

  1. Ма каквих Грка и Арбанаса о чему лупетате, Грци су погрдан назив за Јелене или Елене уведес од стране Османлија тек у 15 -16 веку,а Арбанаси тада нису ни постојали , он се прогласио за Цара Срба и Ромеја или ти Римљана! , а ту историју проповедајте у Вени(Бечу)

    Свиђа ми се