ДРУШТВО

Ивица Дачић за Глас Русије: „Желимо максимално блиске односе са Русијом, нашим најбољим пријатељем“


Ивица Дачић за „Глас Русије“: Желимо максимално блиске односе са Русијом, нашим најбољим пријатељем

вице-премьер сербии ивица дачич сербия

© http://ru.wikipedia.org/ Драган Жебељан / cc-by-sa 3.0

Делегација Србије на челу са премијером Ивицом Дачићем наставља своју посету Русији. После преговора са руским руководством председник владе Србије дао је ексклузивни интервју за „Глас Русије“.

На састанку са председником Русије Владимиром Путином и премијером Дмитријем Медведевим једна од централних политичких тема била је ситуација у вези са КиМ. Да ли су видне неке промене са руске стране после преговора српске делегације са Приштином, под окриљем ЕУ, а који су у овом тренутку, могло би се рећи стигле у ћорсокак?

Изражавамо велику подршку и захвалност за све оно што је Русија до сада урадила, када је Косово и Метохија у питању. Ја сам информисао у току дијалога о проблемима које Србија има. Председник Путин и премијер Медведев су обећали да ће са своје стране Русија и даље подржавати Србију. Русија не жели да се меша у српски став о Косову. Она ће подржати сваку одлуку коју Србија поводом Косова донесе. Са друге стране су обећали да ће разговарати са најзначајнијим лидерима западног света како би имали више разумевања за српске ставове и како би се дошло до неког одрживог решења које би било у обостраном интересу, без ултиматума који се упућују Србији. У сваком смислу, ја сам јасно рекао да, без обзира што Србија жели да буде чланица Европске уније, то не значи да неће развијати добре односе са Русијом. Наш је интерес да будемо чланица Европске уније, пре свега због тога да би наш народ могао да живи боље, да то буде средство за бољи живот, а не неки политички циљ којим тежимо без обзира на последице. У сваком случају постоји једно велико разумевање за проблеме са којима се Србија суочава и са потребом да се дође до једног одрживог решења које би пре свега водило рачуна о животу обичних људи и које би учинило овакву ситуацију подношљивом.

Многи представници српске политичке елите су предлог Брисела означили као „ултиматум“. Заједно са тим, Београд инсистира да се преговори наставе управо уз посредништво ЕУ. Да ли постоји некаква вероватноћа да се косовско питање опет врати под окриље УН?

Ја морам да кажем да се апсолутно слажем са премијером Медведевом који је рекао да Србија мора да буде та која ће водити игру и која ће Русији рећи шта жели и шта планира. Када је реч о преговорима, односно дијалогу који се води уз посредовање Европске уније, то је била одлука коју је Србија предложила Генералној скупштини Уједињених нација кроз резолуцију, без консултација са Русијом. Сада, када смо дошли у проблеме са ЕУ, мислим да би било некоректно и нереално очекивати да Русија може да исправи једну такву одлуку. И тешко је проценити да ли би то било могуће и, у сваком случају, какве би биле последице такве одлуке. Значи, разговарали смо и о томе. Размотрићемо све могућности за такво нешто.

Премијер Дмитриј Медведев је Србију означио као „привилегованог партнера“. Како се то огледа у пракси?

Видите у пракси шта значи. Две теме, на пример. Ми смо добили кредит од пола милијарде долара, који је под преференцијалним условима. Кредит који није условљен никаквим политичким захтевима, кредит који има веома ниску каматну стопу. И, ако погледамо у последњих неколико година, Русија је одобрила милијарду и по долара кредита, што је заиста велика помоћ за Србију. Са друге стране, Гаспром је предложио једну финансијску конструкцију за завршетак Јужног тока, што је велики новац. Укупно ће Јужни ток кроз Србију коштати милијарду и седамсто милиона евра. Гаспром је предложио да он обезбеди финансијску конструкцију за изградњу Јужног тока, а да Србија своје обавезе враћа у времену када Гасовод почне да ради кроз део од прихода које Србија остварује од тарифа за транзит гаса преко територије Србије. Из та два примера се види да је то заиста један пријатељски однос према нама. Србија сигурно има привилеговани статус и због тога што има споразум о слободној трговини. И ми заиста желимо што ближе приближавање Србије Руској Федерацији, јер је Русија наш највећи пријатељ.
____________
http://serbian.ruvr.ru/2013_04_11/Ivica-Dachic-ZHelimo-maksimalno-bliske-odnose-sa-Rusijom-nashim-najboljim-priajteljem/

 

2 replies »

 1. Dačiću nije teško da kaže šta god zahteva trenutna situacija. On to smatra politikom, to njegovo shvatanje iste: što ubedljivije laganje svega i svakoga, pa šta kasnije ubereš … i tim se kasnije hvališeš.

  Свиђа ми се

 2. – ЗАШТО СЕ СРБИЈА,тј.ДАЧИЋ, НЕ УДРУЖИ СА НАЈБОЉИМ ПРИЈАТЕЉЕМ,
  – НЕГО ИСТРАЈАВА У ГРШЦИ ДА ЖЕЛИ УДРУЖИВАЊЕ СА НЕПРИЈАТЕЉИМА !?
  – И ЈОШ ТО РАДИ ПРОТИВ ВОЉЕ СРПСКОГ НАРОДА,
  – КРШЕЋИ СРПСКИ УСТАВ ПО ВОЉИ ЕУ !
  – ДАЧИЋ ЈЕ ЧОВЕК СА ВИШЕ ЛИЦА,
  – А И ЛАЖЕ ЗА НЕКОЛИКО ЉУДИ ПРЕМА ПРИЛИЦИ И ПОТРЕБИ !

  Свиђа ми се