ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

На данашњи дан 1941. основана је НДХ – најужаснија творевина нацистичких власти у Европи током Другог светског рата


„Поклали више људи него Османлијско царство“

10. 04. 2013. 13:11х | Срна, Вести онлајн
фото: Архива

На данашњи дан 1941. године успостављена је усташка Независна Држава Хрватска (НДХ), чланица Хитлеровог пакта, која је имала расне законе и у којој су, пре свега, убијани и прогоњени Срби, Јевреји и Роми, али и сви они које је усташки режим сматрао непријатељима.

28788_1_f

НДХ је у свом саставу имала систем концентарционих логора.
На данашњи дан 1941. године успостављена је усташка Независна Држава Хрватска (НДХ), чланица Хитлеровог пакта, у којој су убијани и прогоњени Срби, Јевреји и Роми.

„Јасеновац“ спада међу најужасније логоре у овом делу Европе. У њега су довођени припадници прогањаних народа, чак и деца. Посебну голготу прошли су српски малишани са козарског и поткозарског подручја. Целе породице из крајишке области у данашњој БиХ, али и из већинских српских делова у тадашњој НДХ, збрисане су са лица земље или су растурене.

Деценијама након завршетка рата преживели су тражили једни друге и успостављали контакте.

Усташки геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима

Геноцид који су проводиле усташе, махом над Србима, те Јеврејима и Ромима и начини мучења и убијања људи шокирали су чак и немачке окупаторе, што се види из историјске грађе – сведочења и писама надлежних официра командама.

НДХ је била пуна логора: Јасеновац, Вила Лубурић, Даница, Ливно, Доња Градина, Ђаково, Госпић, Јадовно, Јастребарско, Керестинец, Крушчица, Лепоглава, Лобор, Паг, Стара Градишка, Ступачиново, Тења, Цапраг…..

Анте Павелић, поглавник НДХ, био је фашистички политичар и ратни злочинац. Основао је и водио усташки покрет. После нацистичке окупације Југославије постављен је на чело НДХ. После пораза у рату Павелић је побегао у иностранство. Умро је у Мадриду 1959. од рана задобијених у атентату две године раније. Војни суд СФР Југославије осудио га је у одсуству за ратне злочине.

Анте Павелић, поглавник НДХ, био је фашистички политичар и ратни злочинац

Један од најжешћих заговорника прогона Срба био је Миле Будак, министар образовања и вере у НДХ. Након јавно изречених ставова о српском народу – покатоличавање, протеривање и убијање Срба постаје национална политика. Касније је постао министар иностраних послова и хрватски амбасадор у нацистичкој Немачкој.

Након што је НДХ престала да постоји у мају 1945. године, партизани су заробили Будака. После суђења стрељан је у Максимирској шуми.

Почетком деведесетих година прошлог века, након осамостаљивања Хрватске, многе улице у разним градовима носиле су Будаково име, а нека позоришта у Хрватској играла су његове комаде.

Врховни надзор над свим логорима у Јасеновцу Павелић је поверио Вјекославу – Максу Лубурићу. За сав свој рад Лубурић је био само њему одговоран. Павелић је високо ценио његове „усташке способности“, па га је коначно именовао за усташког генерала. Лубурић је, према сведочењима, долазио у Јасеновац два до три пута месечно, али је за то време починио многе злочине.

Октобра 1942. Лубурић је у Јасеновцу приредио свечаност и усташама поделио златне и сребрне медаље које им је Павелић наменио као награду „за заслуге“. На том „банкету“ Лубурић је одржао говор и, према исказу једног сведока, рекао дословно:

„.. И тако смо у овој години у Јасеновцу поклали више људи него Османлијско царство за цело време боравка Турака у Европи“.

Немци су га окарактерисали као „екстремног садисту“ и „менталног болесника“. Он је створио систем концентрационих логора „Јасеновац“. Нада Танић – Лубурић, његова полусестра, била је задужена за женски логор „Нова Градишка“. Касније се удала за Лубурићевог штићеника Динка Шакића, такође ратног злочинца.

Једно од наужаснијих мучилишта била је тзв. „Лубурића кућа“ у Сарајеву. Ту су убијани махом Срби, али и сви они који би се замерили Лубурићу. Макс Лубурић побегао је из НДХ преко Аустрије у Шпанију. Убијен је у атентату који је, наводно, извришила тајна служба СФРЈ.

„Пацовски канали“

Целокупни врх усташке НДХ побегао је након слома нацизма. Многи историчари износили су доказе о тзв. „пацовским каналима“, којима су неки ватикански великодостојници помагали усташким политичким и војним функционерима да се склоне у свет.

Први председник Хрватске након њене сецесије и осамостаљења Фрањо Туђман изјавио је да је „НДХ била израз повесних тежљи хрватског народа“, те да је „сретан што му жена није Српкиња, ни Јеврејка“.

НДХ спада у најужасније творевине нацистичких власти у Европи током Другог светског рата.

***

На ХРТ-у честитали дан геноцидне НДХ!

Срби на Окуп 10/04/2013 at 7:19 pm /

danijel_melita

Данас су бројни гледаоци емисије „Добро јутро, Хрватска“ остали немало изненађени када су им водитељи, Мелита Хренгек и Данијел Деспот, честитали 10. април, дан злочиначке Независне Државе Хрватске!

До овог невероватног пропуста дошло је када су водитељи читали Фејсбук поруке гледалаца, па су међу њима прочитали и поруку Анђелка Нуића Лауца.

Хренгек је, након што је прочитала коментар, покушала исти објаснити ријечима како је то можда због „свих оних који су рођени 10. априла“, попут Славољуба Пенкале, Весне Парун…

Подсјетимо, Независна Држава Хрватска је основана 10. априла 1941. године, након распада и капитулације Краљевине Југославије, на иницијативу националсоцијалистичке Њемачке и фашистичке Италије.

Јутарњи.хр

 

 

 

__________

Повезани текстови:

Страдање србске деце: AНЂЕЛИ У ПАКЛУ “НДХ”

ЈАСЕНОВАЦ: ПО НАРЕДБИ Комунистичке интернационале и Ватикана УГОВОР О ЋУТАЊУ потписали Моша Пијаде КПЈ и Миле Будак НДХ

НАЈАВА: ИСТИНА О ЈАСЕНОВЦУ, проф. Србољуб Живановић – предавање, среда 6.март у 19 ч. Београд

Сава Росић – Тетка Зорка

Нацисти имали много више логора: Документовано чак 42.500 локација смрти

И срамота и грехота! Документарни филм “Правда за Јасеновац” – волонтерски снимају проф. Живановић и редитељ Јовановић! Државу Србију то – НЕ ЗАНИМА!

Академик др Србољуб Живановић – Србија је једина земља на свету која нема музеј холокауста и геноцида и нема ниједан споменик јасеновачким жртвама!

БИО САМ ПОТРЕСЕН ЧИЊЕНИЦОМ ДА У ДАЛЕКОМ ИЗРАЕЛУ ДЕЦА ЗНАЈУ О ГЕНОЦИДУ И ХОЛОКАУСТУ НАД СРБИМА И ЈЕВРЕЈИМА, ДОК У СРБИЈИ ДЕЦА О ТОМЕ НЕМАЈУ ПОЈМА

1 reply »