Видео

Бугарска историчарка у докторској дисертацији открила: Албанску нацију је вештачки креирала Аустро-Угарска!


teodora-toleva1ШИПТАРИ НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛИ КАО НАРОД, већ их је народом учинио Аустро – Угарски двор, ујединио различита племена, сачинио један језик и све то потпомогао новцем како би амортизовали српски притисак и тежњу ка ослобађању свих српских земаља од којих се добар део тада налазио под влашћу истих Аустро-Угарa

приредила редакција ФБРрепортера

Белешка ФБ Младен Радовановић (објављено у четвртак, Јануар 12, 2012 у 12:05 пре подне)

„МОЛИМ СВЕ СВОЈЕ ПРИЈАТЕЉЕ ДА ПАЖЉИВО ПРОЧИТАЈУ ОВУ ИНФОРМАЦИЈУ

Половином октобра прошле године сам обавештен да је умрла моја добра другарица доктор историјских наука Теодора Толева. Тог тренутка и дуго после тога нисам могао да дођем себи, јер је била не само моја добра пријатељица и уопшtе Срба већ и изузетна особа и интелектуалац који је дошао до открића изузетних у својој области што је била и тема њене докторске дисертације значајне у светским оквирима а и посебно за нас Србе. У годинама дружења са њом ми је не само причала, већ ми је и представљала свој рад који је за мене тада, око 2005. – те био шокантан јер је потврђивао документовано све оно за шта се сматрало да је романтични поглед српских националиста: ШИПТАРИ НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛИ КАО НАРОД, већих је народом учинио Аустро – Угарски двор, ујединио различита племена, сачинио један језик и све то потпомогнуо новцем како би амортизовали српски притисак и тежњу ка ослобађању свих српских земаља од којих се добар део тада налазио под влашћу истих Аустро-Угара. Пасионирано сам гутао сваку Теодорину реч и наравно ширио истину, на коју су многи одмахивали руком.

Како је тема коју је обрадила у докторату (документована у сваком свом детаљу) сасвим супротно гледиште од званично важећег „међународне заједнице“, говори о изузетној тежини и важности информације и поруци коју са собом носи: Европска Унија и њене владе заједно са УСА и НАТО су гомила лажова и ниткова а посебно елите Аустрије, Немачке и Мађарске. Последњи контакт са мојом драгом Теодором сам имао непосредно пре напуштања Шпаније када ме је назвала и тражила од мене неку врсту заштите јер је годинама осећала чудно присуство неких људи и догађаја који је окружују.

Сада када смо пред изборима, нас 99 % можемо да учинимо нешто: а то је да шерујемо и раширимо истину по Србији а и свету! Разбијмо окупаторе Косова и Метохије и њихове слуге у Србији! Молим озбиљне људе, српске патриоте да рашире глас истине који собом носи животно дело моје покојне другарице, пријатељице свих Срба у Барселони и уопсте српског народа! Теодора је можда убијена, тихо уклоњена због нас Срба и због истине и доказа који српском бићу недостају као кисеоник, храна и вода. Молим да се сви у једном тренутку уозбиљимо и схватимо да у рукама имамо дијамант који може свима да нам донесе нову истину, нову владу, нов међународни положај. Помозите мени, помозите себи, помозите нашој Србији, помозите нашем народу на Косову! Преклињем вас!“

********

РАСПАД СРБИЈЕ И ВЕШТАЧКА ТВОРЕВИНА АЛБАНСКЕ НАЦИЈЕ ЈЕ ДОКАЗАНА ДОКТОРСКОМ ДИСЕРТАЦИЈОМ!

Рана смрт бугарске историчарке Теодоре Толеве је прекинуо једну обећавајућу каријеру на самом почетку. Научник и полиглота, радила је на различитим темама од геноцида над Јерменима, до рата за Шпанску сукцесију.
За Европску историју XIX – XX века, њен рад у вези албанске нације је врло револуционаран и без икакве сумње биће предмет даљих истраживања и многих полемика.
У модерној и важећој историји (Stavro Skendi, Peter Bartl, George Castellan, Hans Dieter Schanderl) се подразумева да је албанска нација у XIX веку већ постојала на чврст и несумњив начин.

Теодора Tолева је током једног истраживања и потраге за документима о међуетничким односима у отоманској империји, у царском архиву у Бечу (haus-, hof-, und staatsarchiv) у једном „архивском инциденту“ – случајности по њеним речима, нашла документе у вези тајних састанака аустро – угарског двора одржаних 1896! Ни она сама у том моменту, није могла да замисли да ће се следећих неколико година посветити једном дубоком истраживању које ће да резултује њеном докторском дисертацијом на универзутету у барселони!!!
Утицај аустроугарске империје на креацију албанске нације!

Ти састанци се помињу у документу : „Die Albanienpolitik Österreich-Ungarns un italiens 1877-1908 de Hans Dieter Schanderl“, али им се не придаје велики значај. По бугарској историчарки, меморандум о четири састанка која су одржана показује да крајем деветнаестог века албанска нација још није постојала и да ће Беч да учини конкретне напоре да је изгради (!!!), хомогенизује становништво, промовише јединство између католичких и муслиманских кланова, помогне новинарство и образовање народа, издаваштво националистичких публикација, стварање једног унифицираног књижевног језика, и тако даље.

Мотиви Аустро – Угарске империје су врло јасни: да краткорочно ублажи притисак Србије и Црне Горе а дугорочно Русије.
Без сумње је губитак Теодоре огроман губитак за науку а изнад свега губитак личности такве људске категорије која је без сумње оставила дубок траг у свима нама који смо имали част и привилегију да је познајемо!

http://www.semanarioserbio.com/modules.php?name=News&file=article&sid=4204
SEMANARIO SERBIO – IN MEMORIAM: TEODORA TOLEVA
http://www.semanarioserbio.com

********************************

Прилог: Основне информације о одбрањеној докторској тези – наслов, аутор, универзитет, департман, датум одбране, ментор, чланови комисије и резиме.
http://tesis.com.es/documentos/influencia-imperio-austrohungaro-construccion-nacional-albanesa-18961908/ http://www.ub.edu/dphc/albania.htm

Tesis: La influencia del imperio austro-húngaro en la construcción nacional albanesa, 1896-1908

Autor:                                              Todorova Toleva, Teodora
Universidad:                                      Barcelona
Departamento:                                    Informacion No Disponible
Fecha De Lectura:                               16-09-2008

Director:                                 Colomines Companys, Agusti

TRIBUNAL

Presidente:                                        Termes Ardevol, Josep
Secretario:                                        Suau Puig, Jaume
Vocal:                                              Olive Serret, Enric
Vocal:                                              Guibernau Berdum, Montserrat
Vocal:                                              Vinyamata Camp, Eduard

Descriptores: HISTORIA CONTEMPORANEA

Resumen:

Esta tesis, como señala su título, trata del papel que desempeñó el Imperio Austro-Húngaro en la construcción nacional albanesa en el período 1896-1908. Los documentos manejados, encontrados todos en el Archivo Imperial y Real de Viena () y en su gran mayoría todavía no publicados, nos llevaron a la hipótesis, de que entre la población albanesa, bastante heterogénea en la época antes señalada, no existía el sentimiento de pertenencia a una nación y que el Imperio de los Habsburgo por razones políticas y estratégicas a largo plazo, desarrolló una serie de actividades para fomentar dicho sentimiento. Para examinar esta hipótesis estudiamos las actividades austrohúngaras que pertenecen al ámbito de la educación, el periodismo, de la codificación del idioma escrito unificado, de la publicación de textos de carácter nacionalista en albanés. También prestamos atención al trabajo que Viena efectúa en este sentido con el clero católico que es activo entre los albaneses católicos del Imperio otomano, así como sus iniciativas para fomentar la unión entre los clanes musulmanes y católicos de los albaneses. La conclusión a que llegamos en base al exámen de las actividades e informes de los agentes diplomáticos austrohúngaros, es que Viena tuvo un papel decisivo para que el sentimiento de pertenencia a una nación arraigase entre los albaneses del Imperio Otomano.

ФБР: Приближан превод резимеа: Ова теза, као у наслову, посматра улогу коју је имала Аустро-Угарска империја на изградњи албанске нације у периоду 1896-1908. Обрађена докумената која се налазе у царском и краљевском архиву у Бечу (HHStA) и која углавном још нису објављена, довела су до хипотезе, да албанско становништво, које је било врло хетерогено у наведеном периоду, није имало осећај припадности нацији а да је Хабсбуршко царство зарад политичких и дугорочних стратешких циљева, развило низ активности како би се тај осећај изградио. Да би испитали ову хипотезу ми смо проучавали аустро-угарске активности које се односе на образовање, новинарство, кодификацију јединственог писаног језика, објављивање текстова албанско-националистичког карактера карактера. Такође, пажња је била усмерена и на рад у том правцу католичког свештенства које је било активно међу Албанцима у Отоманском царству и његовим напорима да се промовише јединство међу клановима муслиманских и католичких Албанаца. Закључак до кога смо дошли на основу прегледа активности и извештаја аустро-угарске дипломатије јесте да је Беч одиграо пресудну улогу како би се међу Албанцима у Отоманској империји дубоко укоренио осећај припадности нацији.

**********

ФБР  ДОДАТАК:

Влиянието на Австро – Унгария за създаването на албанската нация 1896–1908 Теодора Толева

Настоящият труд разкрива проектите на австроунгарската империя от края на ХІХ и началото на ХХ в. за утвърждаване на албанска нация и създаване на самостоятелна албанска държава като част от имперската политика на Балканите. Представена е и задълбочена картина на състоянието на албанското общество през този период – процесите на развитие и консолидиране на националното съзнание сред албанците, както и факторите, довели до забавянето му в сравнение с другите балкански народи. В научен оборот са вкарани новоиздирени документи от чуждите архивохранилища, които са приложени и в превод на български език. Макар и строго научна, книгата е написана на ясен и лесноразбираем език, което я прави достъпна не само за тесните специалисти, но и за по-широката читателска публика, интересуваща се от тези слабо известни у нас проблеми.

prd-50688

28 replies »

 1. Књига Теодоре Толеве – „УТИЦАЈ АУСТРОУГАРСКЕ ИМПЕРИЈЕ НА СТВАРАЊЕ АЛБАНСКЕ НАЦИЈЕ 1896 – 1908“, може да се купи код издавача исте, са попустом од 30 % у односу на цене у књижарама.

  Издавачка кућа „Филип Вишњић“ тел: 011/3750-161
  имејл адреса: komercijala.filipvisnjic@ikom.rs

  Свиђа ми се

 2. Ovo je nesumnjivo veoma vazna knjiga koja moze pomoci u raskrinkavanju te podle izmisljotine o poreklu Albanaca, koja je vesto smisljena u kuhinji Austrougarske i godinama proturana i servirana.Ja sam rodom sa Kosova a po obrazovanju sam filolog-slavista (Filoloski fakultet u Beogradu.)Specijalnost su mi poljski i ruski jezik ali i bugarski znam solidno, tako da bih bez problema mogao da ovu knjigu prevedem na srpski i to besplatno. Americki sam penzioner. Imam vremena i mogucnosti da to uradim. Ako neko ima konkretnu ideju kako to izvesti neka mi se javi.Neznam ni gde bih i kako odavde i dosao do te knjige koju bih rado zeleo da kupim i procitam.A sto se tice Albanaca i Albanije mogu samo da dodam. Teritorija danasnje Albanije je pre njih bila nastanjena Slovenima-Sbima. O tome recito svedoce sacuvani tragovi toponimi. Nazivi reka planina i naselja i do dan-danas imaju u 50 procenata slovensko poreklo.Enver Hodza je za svoje strahovlade dekretima i silom menjao i promenio mnoge od njih. Pogledajte pazljivije kartu danasnje Albanije i uvericete se i sami u to. Jedan od vecih gradova u Albaniji BERAT se do pre stotinak godina zvao Belgrad pa su ga Turci preimenovali u Berat.Pogledajte grad Podgradec je granicni prelaz sa Makedonijom i tako u nedogled. Teritorija danasnje Albanije je vekovima pre dolaska Albanaca sa Kavkaza bila srpska zemlja.Skadar je besporno vekovima bio jedan od najvecih i najvaznijih gradova srednjovekovne Srbije.

  Свиђа ми се

 3. Albanci su se na Balkan doselili u 11.veu.Oni nisu iliri jer su se srbi podrazumevali iliria sve do kraja 19. veka.Albanci su poreklom sa Kavkza iz Kavkaske Albanije po imenu grada Albane na Kaspiskom jezeru u čijem zaleđu se prostirala delom u Azerbejdžanu a delom u današnjem dagestanu.Pošto su Hazari u 8. veku ratovali protivu Arapa u području Albane Hazarski princ Barzil naredio je ratnicima da pobiju svo stanovništvo koje je primilo islam.Pošto je Sicilija bila podeljena između Arapa i Vizantije tako da su ih Arapi naselili u Siciliji koji je bio pod njihovom vlašću a jedan deo se naselio oko crvenog mora.Turci su ih nazivali Arnautima srbi Arbanasima a oni sami sebe šiptarima.U najvećem procentu nastali su od islamizovanih srba a bili su i jedno od korišćenih imena za srbe nazivajući Albance ilirima kako bi prekrajali istoriju Slovena na balkanu kao najstarijeg naroda koji se prostirao od Kavkaza Egipta Mesopotamije Crnog Mora pa sve do NJemačke.Ako znamo da su Englezi pomagali turke da drže porobljene srbe 500.gdn.aminujući najveći žločin unijaćenja slovena kako bi ih razjedinili i brojčano smanjivali njihove prostore jer su i sami Englezi izjavljivali ako ne uništimo slovene vladaće čitavim svetom.Tako su turci čim su porobili srbe 1459.gdn.odmah po dolasku unijatili i oduzimali svu srpsku mušku decu a Albance su dovodili da im pomažu u tlačenju i borbi protiv srpskog naroda.Kada su turci proterani 1912.gdn Austrija ,NJemačka i Engleska stvaraju Berlinskim kongresom državu Albaniju uzimajući Skadar i sve plaćene teritorije Cincara koji su zbog pravoslavne vere ostali bez svojih poseda i dela svoje teritorije a naselili su proterane Albance sa sicilije smanjujući pravoslavne prostore jer su Cincari imali veća prava da dobiju svoju državu jer više od dve trećine je bio njihov posed iako je Rusija i Srbija zahtevala zahtevala da se poštuje tuđe vlasništvo i ne poklanja šiptarima.

  Свиђа ми се

 4. И шта се овој часној Бугарки десило… мислим да је умрла под неразјашњеним околностима.

  Свиђа ми се

 5. Vlaha je vise u Rumuniji nego u Srbiji. Vlaski jezik je mnogo, mnogo stariji od rumunskog *oba su nastala mesavinom latinskog i srpskog*. Rumunija ne dozvoljava primenu vlaskog jezika. Nema nastave u skolama na vlaskom, nema glasila na vlaskom, nemaju Vlasi nikakva prava u Rumuniji. I Srbija to ne spominje u svojim odnosima s EU i Rumunijom?!

  Свиђа ми се

 6. http://www.book.store.bg/p85293/vlianieto-na-avstro-ungaria-za-syzdavaneto-na-albanskata-nacia-1896-1908-teodora-toleva.html
  store.bg
  Описание
  Настоящият труд разкрива проектите на австроунгарската империя от края на ХІХ и началото на ХХ в. за утвърждаване на албанска нация и създаване на самостоятелна албанска държава като част от имперската политика на Балканите. Представена е и задълбочена картина на състоянието на албанското общество през този период – процесите на развитие и консолидиране на националното съзнание сред албанците, както и факторите, довели до забавянето му в сравнение с другите балкански народи. В научен оборот са вкарани новоиздирени документи от чуждите архивохранилища, които са приложени и в превод на български език. Макар и строго научна, книгата е написана на ясен и лесноразбираем език, което я прави достъпна не само за тесните специалисти, но и за по-широката читателска публика, интересуваща се от тези слабо известни у нас проблеми.

  Свиђа ми се

  • Био би одличан потез да се ова, за нас веома важна књига, преведе на српски… Имате ли неку идеју како би то могло да се уради?

   Свиђа ми се

 7. Pa netreba ništa nego uvesti pravu dokumentovanu istoriju sa skroz provjerenin dokumentovanim izvorima od profesora istoričara Jovana Deretića sve je fino objašnjeno.. i pored toga što imamo sada to i dalje se uču papsko germanska laž od istorije što je toliko nevjerovatno da se čovjek mora zapitati ima li iko normalan u SANU da konačno počnemo da učimo pravu istoriju a ne ove lažne bljuvotine od berlinskog kongresa pa do dana današnjeg….znači isada ima plaćenički izdajnički lobi na vrhu što još i sada ovu bruku pokušava da održi ali više neće moći dugo jer sve se zna …žalosno je što ovi pokvarennjaci isa zapada imaju sve istinske i tačne podatke koji se čuvaju po arhivima u njujorku londonu amsterdamu parizu ..a od nas se još uvjek krije i mi sami tome doprinosimo a krilo se zato što smo mi evropa najstarija a ne oni ..i oni to znaju..dobro i zato nam ovo sve rade…

  Свиђа ми се

 8. Istorija Siptara ne pocinje u XlX veku. Shiptarska drzava Albanija postoji od pre
  Krista i nalazila se na Istocnim obroncima Kavkaza u danasnjem Azerbedjanu.
  Njihove komsije Jermeni su ih pokrstili jos u pvom veku u Pravoslavne Kriscane.
  Jernenski crkveni poglavar je bio i Albanski patrijarh.
  Tokom ratova koje su Muslimani vodili protiv Hazara (danasnjih Jevreja) Albance
  su koristili kao placenicku vojsku u borbana protiv Hazara. S’obzirom da su ziveli
  od stocarstva ovo im je bio jedini izvor neke zarade. Ali sa vremenom su ih
  Muslimani preveli u svoju religiju. U sedmom veku Hazari su im unistili drzavu u
  znak obmazde za sluzenje Arapima. Oni su kao Albanska nacija unisteni a narod
  rasturen po: Ingusetiji, Cecniji, Dagestanu i Turskoj a naveci deo je pripao Azerbrbedjanu. U Xl veku su Arapi zauzeli Siciliju i Kalabriju od Rimljana a
  stanovnistvo pobeglo na sever, a teritorija ostala prazna. Arapi da bi zadrzali teritiriju odluce da nastane Albance koje su dovodili u velikim karavanima na
  Bakan i preko moreuza u Kalabriju i Siciliju. Danasnje stanovnistvo Sicilije i Kalabrije je vecinski Albansko.(Americka mafija je potekla od Siptara.)
  1043 godine jadan od tih karavana su Srbi napali i ubili im vodju. Posto dalje nisu mogli, Srbski kralj Vojislav odluci da ih nastani na planinama Srbske drzave Ilirije,
  da bi cuvali stoku Srbske vlastele jel su ti gorstaci to jedino znali..
  Ilirija se prostirala duz Jadranske obale, od Srbskog ostrva Krfa pa do Julijskih
  Alpa. Kad su Turci zauzeli Srbske zemlje na Balkanu i sa sobom doveli dosta
  Siptara odmah su poceli da Srbsko stanovnistvo Ilirije prevode u Muslimansku
  veru a Iliriju su prekrstili u Albaniju. Kad su Turci konacno oterani sa Balkana,
  1912 godine Albaniju su proglasili u nezavisnu drzavu uz pomoc nasih krvnih
  neprijatelja Austro-Ugara. Mi Srbi smo prastanovnici Balkana i svi Slovenski
  narodi su razlicita Srbska plemena Jedino su Grci dosli iz danasnje Turske.
  Svi ovi podaci postoje u arhivama Azerbedjana, Jermenije, Italije, Grcke, Turske, Austrije, Nemacke Francuske, Engleske i mnogih drugih zemalja.
  Mozda postoji i u Srbskoj arhivi ili SANU , pa jos nije politicki podobno o tome
  diskutovati, a mozda je sve spaljeno tokom ratova i okupacija Srbije.

  Свиђа ми се

 9. Sada Norveška dobilla zadatak da finansira i preko svojih funkcionera u OEBS-u i Savetu Evrope naparavi novu naciju Timočene, kako bi toj naciji bio dat Timok tj da se na kraju stvori još jedna rumunska država , koja bi obuhvatala celu istočnu Srbiju koja je najbogatiji deo Srbije, rudnici,Ugalj, hidroelektrana ,termoelektran , plodne ravnice, dunav, turizam i retko naseljen.

  Rumuni stipendijama i parama rumunizuju elitu Vlaha. sa druge strane ,kao i u Vojvodini stvara se poseban identitet Timočana, u koje ulaze i Srbi. Tako da ćemo uskoro imati i naciju Timočane, tj Timočene koje će sačinjavati stipendirani i naivni Srbi ( koji ne žele da ih Beograd eksploatiše ) , Vlasi i Rumunizovani Vlasi. Svima se smeše i Rumunski tj EU pasoši ako zatreba.
  Pogledajte izjave budućeg predsednika Timočke države Balaševića pa će vam sve biti jasno.
  Najtužnije je da je predhodna vlast izgleda skoro prihvatila da silom nametne Vlasima da u školama uče rumunski i time da su Rumuni a da istovremene siromašna , mala ali nezavisna država Moldavija odbija da u školama bude rumunski jezik već moldavski i svoju naciju zovu moldavskom. samo mali broj Moldavaca se izjašnjava da su rumunskog etniciteta tj oni su mala rumunska manina u Moldaviji, i pored toga što je moldavski još bliži zvaničnom rumunskom od vlaškog.

  Свиђа ми се

 10. Рећи да „Албанци“ као народ никад нису постојали је помало претеривање, али рећи да шиптари из данашње Албаније никада нису били нешто више од групе разједињених племена разноликог језика и често различитог порекла (изворни шиптари, туркошиптари, цинцари, итд) то је чињеница. Притом су стварању Албаније највише допринеле ове наше будале јер су хтели да узму целу Албанију јер је Албанија била део Душановог царства, уместо да циљају на Македонију где живе наши људи. Овако су уместо тога добили нову државу коју ће окретати против нас.

  Свиђа ми се

 11. Човече,Радоњић је завршио школе у Бечу у то доба!!!Велики поборник Иларионовог чеда критичког прилаза историји,који су жестоки противници „аутохтониста“,како су их они звали,а сам назив су усвојили од странаца.Зато је наша рана права историја угушена у самом зачетку,Најзанимљивији је део са уништавањем рукописа.Почевши од Рајића,преко Милојевића и Живановића (који је и описао припаднике различитих струја у српској историској школи),све до Олге Луковић Пјановић,Деретића.Позамашан је рад ове „струје“,као и број припадника исте,да не би остао непримећен.Једини проблем је званична историја,која напада политиком,зато се политиком мора и бранити.
  Мирославе,није она открила да су АУ,а преко кат. свештенства организовали школе,штампали књиге на Шћипетарском,..Где им је то у доброј мери и успело.Што није случај у босни,где је било таквих покушаја АУ…
  Иначе Радоњић и екипа из иностранства су на сваком месту нападали наше праве историчаре,који су се ослањали једино на истините чињенице,насупрот преписивачима ватиканске школе,која је након инквизиције преписала комплетна древна дела..Тако да је данашња званична историја резултат тих преписки из 15. 16. и 17.века…

  Свиђа ми се

 12. Није ова Бугарка ништа открила. Шта вам је људи, па о томе је још пре 100 година писао Јован Радонић.

  Свиђа ми се

 13. oni koji su zavrsavali humanusticke fakultete prije bolonje, znali su da su sipci,ili albanci, pokrali i usmenu knjizevnost ,odnosno da je to kompilacija, vjestacka prica bas kao i njihov jezik.uvjek me uznemiri skopljenje obrazovanja.jednoga dana moze nekom krelcu pasti na pamet da stisne dilitl, ili neku crnju dirku od klavirske….. nemam nista protiv lojalnih majci srbiji.imam protiv onih drugih.SRECNA NAM OVA PRESTUPNA PRAVOSLAVNA.GOSPODO SRBI,VAZDA SLAVLJA I DOBROGA ZDRAVLJA.nek je vjecnaja pamjat svima koji nas vole,a nisu sa nama.za druge, necu vam reci sta me zabole

  Свиђа ми се

  • a zasto da se manemo deretica? svi koji imaju nesto protiv njega neka argumentovano i ozbiljno obrazloze.
   njegova uloga u ovom trenutku nije da nam da konacnu pravu verziju istorije nego da zapali plamen koji ce potaknuti mnogo drugih i mladjih istoricara da ozbiljno nastave pravim putem a ne da slede zvanicnu verziju.
   a za ovaj prilog svaka cast i podrska inicijativi

   Свиђа ми се

  • najzinimljiviji su mi oni koji svoje neznanje prekrivaju time sto kritikuju one koji znaju.’Manite se Deretica’?Da li imas neku cinjenicu koja negira sve ono sto Deretic prica?Da li imas neki DOKAZ da Deretic sanjari i laze ljude?NEMAS!Jer svako ko ume da cita i ko zeli da CITA,moze potvrditi Dereticeve reci!Mnogi STRANI istoricari imaju slicne teorije kao Deretic,ali kod nas se nadju ‘pametne’ glave koje tvrde da Deretic sanjari…

   Свиђа ми се

 14. У потпуности подржавам идеју г-ђе Мирковић, уз додатак да се требамо спремити за широки отпор наших истакнутих политиколога и државника који су се школовали под утицајем „Аустроу-угарске школе“ (данашње Аустрије и Немачке) у 20. и 21.веку. Управо због тога ће кренути акција да се потиру налази г-ђе Толеве, по директивама „свезнајућег Запада“. Али ваљда је нама Србим „увек била веродостојнија туђа истина“, него наш властити интерес и историја.

  Свиђа ми се