ДРУШТВО

СЛОБОДАН САМАРЏИЋ: НЕУСПЕХ РАЗГОВОРА – ШАНСА ДА СЕ ДРЖАВА КОНСОЛИДУЈЕ


СЛОБОДАН САМАРЏИЋ:

НЕУСПЕХ РАЗГОВОРА ШАНСА ДА СЕ ДРЖАВА КОНСОЛИДУЈЕ

3. април 2013.  ДСС

Samardzic

Шеф посланичке групе Демократске странке Србије Слободан Самарџић сматра да је неуспех јучерашње рунде дијалога „светло у тунелу“ у коме је Србија „бауљала“ пет година и шанса да се држава консолидује и почне да води и косовску и европску политику на „уравнотежен начин“.

Самарџић је на Тањуговом округлом столу „Шта после 2. априла“ оценио да ће сада питање Косова „морати да одлежи“ и у главама политичара и јавног мнења, али и у амбицијама Приштине, Брисела и Берлина.

„И то је шанса за нашу државу да се консолидује у погледу стратегије решавања питања и да можда у неко догледно време отвори нову страницу“, нагласио је Самарџић.

„Друго што је добро је то да нема датума и те фикције за којом смо трчали као за шаргарепом решавајући питање Косова од данас до сутра. То је велико олакшење за Србију и то не значи никакве погубне консеквенце за односе Србије и ЕУ, јер је ЕУ тај датум дала само као мамац да би се влада ухватила како се ухватила претходна и да би предала Косово“, оценио је Самарџић.

Самарџић каже да су сада та два терета „спала са леђа“ и државе и владе и парлемата, али и јавности и да сада сви у Србији имају прилику да ходају као нормални људи, односно да се баве политиком и косовском и и европском „на један уравнотежен, а не неуротичан начин како су то чиниле и последња и претпоследња влада“.

„Нећемо морати да питање Косова и Метохије имамо као дневну тему и моћи ћемо да се бавимо још нечим другим, а та ствар ће морати да одлежи и поред тога што су западни фактори форсирали брзо решавање тог процеса“, рекао је Самарџић, који позивајући се не јучерашњу изјаву високе представнице Кетрин Ештон након маратоснке рунде у Бриселу, сматра да се ти разговори вероватно неће наставити на исти начин, а можда никако.